Palūkanų normų Jungtinėse Valstijose augimas, JAV dolerio kurso kilimas, Pekino ir Vašingtono priešprieša dėl prekybos, naftos kainų kritimas ir populistų atėjimas į valdžią dviejose didžiausiose Lotynų Amerikos šalyse rinkoms gali suduoti naują smūgį, rašo agentūra „Bloomberg“.

„Viskas labai paprasta: besivystančių šalių turto reputacija jau yra apgadinta ir, pablogėjus padėčiai, jų kainų nuosmukis bus didesnis. O jeigu padėtis pagerės, jų augimo potencialas sustiprės“, – mano nepriklausomas analitikas Anthony Petersas. Tačiau, anot jo, yra tikimybė, kad „turto kainų kritimas bus kur kas didesnis ir truks kur kas ilgiau, negu galima įsivaizduoti“.

FRS ir JAV doleris

Investuotojai atidžiai stebės Federalinio rezervo sistemą (FRS), ypač po to, kai JAV centrinio banko vadovo Jerome Powello pareiškimai po bazinės palūkanų normos padidinimo gruodžio 19 dieną pasibaigusiame posėdyje buvo ne tokie „balandiški“, kaip jie tikėjosi.

Be to, Europos Centrinis Bankas (ECB) rengiasi užbaigti turto pirkimo programą, dėl kurios į didesnio pajamingumo rinkas, įskaitant Lenkiją ir Vengriją, patekdavo milijardai eurų. Taigi Rytų Europos pinigų politikos institucijos galiausiai gali būti priverstos padidinti palūkanų normas, nors tam ilgai priešinosi.

O besivystančios Azijos šalys, kurių ekonomika yra labai priklausoma nuo užsienio investicijų, susidurs su sunkumais, siekdamos išlaikyti savo valiutų stabilumą ir užkirsti kelią kapitalo nutekėjimui.

Prekybos karai ir Kinija

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas per susitikimą su šalies verslo atstovais šį mėnesį pareiškė, jog Pekinas neketina greitai nusileisti JAV reikalavimams dėl prekybos ir investicijų.

Smūgį Azijos turto kainoms gali suduoti net menkiausias dviejų didžiausių pasaulio ūkių santykių paaštrėjimas. Šios kainos jau nukentėjo: pagrindiniam Kinijos akcijų indeksui šie metai gali būti prasčiausi per dešimtmetį. Smarkiai krito ir Pietų Korėjos bei Taivano akcijų indeksai.

Populistai

Su naujais populistiniais vadovais į 2019 metus žengs Brazilija ir Meksika.

Išrinktajam Brazilijos prezidentui Jairui Bolsonaro paskelbus apie planus parduoti dešimtis valstybinių bendrovių, šalies akcijų indeksai pakilo į rekordines aukštumas.

Tačiau prezidentui teks spręsti itin sudėtingą užduotį – kaip pertvarkyti dosnią, bet išsekusią pensijų sistemą. Jeigu jam tai nepavyks, augimas rinkoje liausis.

O į valdžią Meksikoje šį mėnesį atėjęs Andresas Manuelis Lopezas Obradoras įtampą rinkoje kelia nuo tada, kai atsisakė 13 mlrd. JAV dolerių vertės oro uosto statybos projekto.

Po to, kai prezidentas paskelbė konservatyvų 2019 metų biudžeto planą, o obligacijų turėtojai sutiko su valstybės pasiūlymu išpirkti 1,8 mlrd. JAV dolerių vertės vertybinius popierius, kurie buvo panaudoti oro uosto statybos finansavimui, baimės kiek atslūgo.

Tačiau investuotojai atidžiai stebės, ar prezidentas sugebės išsaugoti pirminį biudžeto perteklių, kai padidins išlaidas socialinėms programoms.

Saudo Arabijos sunkumai

„Brent“ rūšies naftos kainos kritimas žemiau 53 JAV dolerių už barelį kartelės yra bloga žinia daugeliui stambių besivystančios ekonomikos valstybių, įskaitant Saudo Arabiją.

Kad Saudo Arabijos biudžetas 2019 metais būtų subalansuotas, nafta turėtų kainuoti 95 JAV dolerius už barelį, rodo „Bloomberg“ skaičiavimai.

Finansinis spaudimas ir Vakarų kritika dėl žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo Stambule gali sumažinti poveikį, kurį padarė MSCI sprendimas nuo kitų metų įtraukti Saudo Arabijos akcijas į besivystančių šalių akcijų indeksą, ir pakenkti investicijoms, kurios šaliai dabar yra itin reikalingos.

Rinkimai

Visuotiniai rinkimai kitąmet įvyks Indijoje – balandį arba gegužę, taip pat Tailande – vasario 24 dieną ir Pietų Afrikoje – gegužės mėnesį.

Prezidentą kitąmet rinks Indonezija – balandžio 17 dieną, taip pat Argentina – spalį ir Nigerija – vasario viduryje.

Šie įvykiai taip pat gali padaryti didelį poveikį investuotojų nuotaikoms ir padėčiai rinkose, pažymi ekspertai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)