„Mes lygtai ir esame pamiršę tokį dalyką, kad PVM tarifas galėtų galbūt keliems produktams būti sumažintas kuriam tai laikotarpiui ir pažiūrėti, ar tai turės įtakos kainoms. (...) Tai kol kas būtų nauja iniciatyva“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė Seimo vadovas.

Anot jo, PVM galėtų būti mažinamas duonai, mėsai ir pienui.

„Siekis sumažinti kainas arba jas suvaldyti yra labai geras siekis. Tai yra žmonių interesas didžiulis“, – teigė V. Pranckietis.

Prekybininkai ir profesinės sąjungos pirmadienį preliminariai sutarė, kad didieji mažmeninės prekybos tinklai nedirbtų per Kalėdas ir Velykas, tačiau dėl nedarbo sekmadieniais diskusijos nevyko. Svarstoma, kad dėl nedarbo per šventes profsąjungos ir prekybininkai gali susitarti kolektyvine sutartimi.

Premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę savaitę pareiškė, kad siekiant pažaboti prekių ir paslaugų kainų augimą, mažmeninėje rinkoje žadama didinti konkurenciją, mažinant didžiųjų prekybos tinklų įtaką ir galbūt ribojant jų darbo laiką savaitgaliais.

V. Pranckietis sako, jog prekybos tinklų nedarbo laiko ribojimas yra sveikintina iniciatyva.

Seimas birželio pabaigoje ėmėsi „tvarkiečių“ siūlomos Darbo kodekso pataisos, siūlančios nuo 2019 metų uždaryti parduotuves per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Darbo kodekse įrašyta 13 šventinių dienų: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos.

Šių metų pirmąją Velykų dieną Lietuvoje nedirbo visos „Norfos“ ir „Lidl“ parduotuvės. „Maxima“ sutrumpino parduotuvių darbo laiką, kai kurios jų taip pat neveikė, tuo metu „Rimi“ ir „Iki“ parduotuvių darbo grafikas nesikeitė. Pirmąją 2017 metų Kalėdų dieną ir pirmą šių metų dieną nedirbo visos „Lidl“ parduotuvės, „Maxima“ parduotuvės dirbo trumpiau arba iš viso nedirbo.

Lenkijoje nuo šių metų kovo iki metų pabaigos parduotuvėms leista dirbti tik du sekmadienius per mėnesį, 2019 metais – vieną, o nuo 2020 metų darbas sekmadieniais bus uždraustas.

Paskutinį kartą lengvatinį PVM šiemet birželį Seime siūlyta taikyti Lietuvoje užaugintiems vaisiams, daržovėms ir uogoms.

Siūlymų lengvatinį PVM tarifą taikyti maisto produktams buvo ir daugiau. Pernai vasarą mažinti PVM pagrindiniams maisto produktams – duonai, pieno produktams daržovėms – siūlė socialdemokratai, tačiau premjeras Saulius Skvernelis tuomet pareiškė, kad gyventojams kainos nesumažėtų.

2017 metų sausį Vyriausybė posėdyje atmetė siūlymus nustatyti lengvatinį 5 proc. PVM mėsai, žuviai bei kitiems būtiniausiems maisto produktams – tuomet Finansų ministerija skaičiavo, kad dėl sumažinto tarifo biudžetas netektų 135 mln. eurų pajamų.

Lengvatinis 9 proc. PVM dabar yra taikomas keleivių vežimui, spaudai, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, viešbučiams, centralizuotam šildymui, o 5 proc. tarifas – vaistams.

Standartinis PVM tarifas Lietuvoje siekia 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)