Pagrindiniai JAV indeksai praėjusią savaitę baigė nusidažę žaliai. Geriausiai atrodė industrinis Dow Jones, kurio prieaugis siekė kiek daugiau nei 0,5 proc. Šiek tiek mažiau brango S&P 500 indeksui priklausančios akcijos. Daugiausiai rinkos dalyvių dėmesio sulaukė Kinija, kuri pagrasino įvesti 60 mlrd. USD vertės muitus prekėms iš JAV. Pasak Kinijos prekybos ministerijos, tarifai siektų nuo 5 proc. iki 25 proc. ir būtų taikomi daugiau nei 5 200 įvairių amerikietiškų produktų. Tai šalies atsakas į praėjusį trečiadienį pasirodžiusį pranešimą iš D. Trumpo administracijos, jog yra svarstoma dėl 200 mlrd. USD vertės tarifų įvedimo prekėms iš Kinijos. Sprendimas turėtų būti priimtas ne anksčiau nei rugsėjo mėnesį. Buvo paskelbti ir naujausi JAV prekybos balanso duomenys. Birželio mėnesį balanso deficitas, palyginti su geguže, išaugo 7 proc. ir siekė 46,3 mlrd. USD. Tam daugiausiai įtakos padarė 0,6 proc. sumažėjęs šalies eksportas. Labiausiai susitraukė automobilių, sunkvežimių pardavimai. Tuo tarpu importas 0,6 proc. išaugo. Didėjo įvežamų naftos ir farmacijos produktų kiekių apimtys. Šiandien svarbių makroekonominių rodiklių skelbti nėra numatyta. Galėsime įvertinti viešbučių tinklo Marriott International praėjusio ketvirčio rezultatus.

Šiandien prekybos Azijos akcijų rinkose buvo permaininga. Pagrindiniai regiono indeksai nerado bendros krypties. Japonijos Nikkei 225 fiksavo labai nežymų, vos 0,1 proc. siekiantį neigiamą pokytį. Akcijos Honkongo biržoje brango, o Šanchajuje pigo beveik 1,3 proc. Investuotojai vertino Kinijos atsaką dėl tarifų prekėms iš JAV. Nežymiai pigo didžiausios pasaulyje puslaidininkių gamintojos Taiwan Semiconductor akcijos. Bendrovė dėl kompiuterinio viruso šį savaitgalį buvo priversta laikinai sustabdyti kelių jai priklausančių gamyklų veiklą. Pasak Financial Times, dėl sustabdymo šio ketvirčio pajamos turėtų sumažėti 3 proc., t. y. 255 mln. USD, Taip pat galimai vėluos pagamintų produktų pristatymas klientams. Taiwan Semiconductor yra viena iš pagrindinių tokių kompanijų kaip Apple ar Qualcomm tiekėja.

Europos indeksai kol kas taip pat neranda bendros krypties, tiesa, investuotojai nėra itin aktyvūs ir šiame regione. Stipriausiai brangsta Vokietijos bendrovių akcijos. Tuo tarpu Italijoje ir Ispanijoje yra jaučiamas nedidelis nuosmukis. Vokietijoje pasirodė gamybos sektoriaus užsakymų duomenys. Birželio mėnesį, palyginti su geguže, užsakymų kiekis krito net 4 proc. Ekonomistai prognozavo tik 0,3 proc. mažėjimą. Pasak šalies Ekonomikos ministerijos, tam didžiausią įtaką padarė pasauliniai prekybos nesutarimai. Stipriausiai krito užsakymai iš užsienio šalių. Vakar daug dėmesio taip pat sulaukė Jungtinės Karalystės tarptautinės prekybos sekretorius L. Foxas, kuris paskelbė, jog yra 60 proc. tikimybė, kad Brexit gali įvykti be jokio susitarimo tarp JK ir ES. Dėl nesėkmingų derybų jis apkaltino ES atstovus, kurie labiau rūpinasi sąjungos nustatytų taisyklių laikymusi, o ne ekonomine šalių gerove. Tarp pavienių bendrovių stipriu pigimu išsiskiria didžiausios pasaulyje lanksčiai nuomojamų įrengtų darbo vietų kompanijos IWG akcijos. Bendrovė pranešė, jog nebebus deramasi dėl galimo jos įsigijimo. Susidomėjusios kompanijos nesugebėjo pasiūlyti patrauklios kainos. Taip pat buvo paskelbti praėjusio pusmečio rezultatai. Ikimokestinis pelnas siekė 54,3 mln. GBP ir buvo 33 proc. mažesnis nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais. Pasak IWG, tam daugiausiai įtakos padarė didėjusios investicijos, rinkodaros išlaidos ir prastėjanti situacija JK NT rinkoje. Pajamos augo 2,9 proc. ir sudarė 1,20 mlrd. GBP. Investuotojus kiek nuraminti turėjo nepakitusios visų metų rezultatų prognozės.

Nafta šiandien stiprokai brangsta. WTI tipo naftos kaina įsitvirtino aukščiau 69 USD už barelį ribos. Penktadienį tradiciškai buvo paskelbta Baker Hughes ataskaita. JAV aktyvių naftos platformų skaičius sumažėjo 2 vnt. ir siekė 859 vnt. iš viso. Taip pat stiprokai pinga daugelis metalų. Jų priešakyje varis, kurio kaina kol kas vien per šiandien yra nukritusi daugiau nei 1,5 proc. Sidabro ir aukso investuotojams taip pat nėra pati geriausia diena. Jų kainos nors ir ne taip stipriai, tačiau slenka žemyn. Prie to iš dalies prisideda toliau stiprėjantis doleris. DXY indekso, kuris atspindi dolerio vertę prieš kitas šešias pagrindines pasaulio valiutas, reikšmė laikosi gerokai aukščiau 95 punktų ribos ir toliau stiebiasi į viršų.

Šiandien svarbių makroekonomikos rodiklių kol kas skelbti nėra numatyta. Rytoj galėsime įvertinti vieną iš JK NT rinkos rodiklių. Savaitės viduryje bus pranešta apie JAV naftos atsargų pokyčius. Ketvirtadienį galėsime įvertinti skelbiamus JAV gamintojų kainų pokyčius bei bedarbių paraiškų skaičių. Galiausiai savaitės pabaigoje JK skelbs BVP ir gamybos sektoriaus rodiklius, o JAV bus paviešinti svarbūs infliacijos duomenys.

2018-08-06 ketvirtiniai įmonių rezultatai (pelnas akcijai)

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100 proc. investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją