Vakar JAV indeksai atšoko ir fiksavo pakankamai solidžius prieaugius. Tarp jų geriausiai atrodė daugiausiai iš technologijų bendrovių sudarytas Nasdaq. Jo teigiamas pokytis viršijo 0,5 proc. Pasirodė pranešimai apie JAV ir Kinijos derybas. Abi pusės sutiko, kad jų pradiniai pasiūlymai nėra tvirtas pagrindas tolimesnėms deryboms ir bus ieškoma kitų variantų. Tiesa, pasak Wall Street Journal, D. Trumpo administracijos patarėjai spaudžia JAV prezidentą dar stipriau smogti Kinijai ir padidinti tarifus ne 10 proc., o 25 proc. vertės importuojamoms prekėms iš Kinijos, kurių vertė siekia 200 mlrd. USD. Vakar pasibaigus oficialiam prekybos laikui Apple paskelbė praėjusio ketvirčio rezultatus. Jie viršijo lūkesčius. Pajamos siekė 53,3 mlrd. USD, o pelnas, tenkantis vienai akcijai – 2,34 USD. Ateinančių ketvirčių prognozės taip pat buvo geresnės nei tikėtasi. Per artimiausią ketvirtį pajamos turėtų siekti 60 – 62 mlrd. USD.

Priešprekybinėje sesijoje Apple akcijos brangsta. Šiandien daugiausiai dėmesio sulauks JAV centrinis bankas FED, kuris paskelbs sprendimą dėl palūkanų nustatymo. Bazinių palūkanų norma šiuo metu siekia 1,75 – 2 proc. Rinkos dalyviai netiki, jog FED šįkart kels palūkanas, labiau tikėtina, kad tai įvyks rugsėjį. Labiausiai ir bus laukiama FED vadovo J. Powello komentarų, kiek kartų šiais metais tai dar galėtų būti padaryta. Taip pat galėsime įvertinti skelbiamus Tesla rezultatus. Iš bendrovės tikimasi nemažo augimo. Prognozuojama, kad pajamos sieks 3,99 mlrd. USD, kuomet per tą patį laikotarpį praėjusiais metais siekė 2,79 mlrd. USD. Vis dar netikima, kad Tesla bus pelninga. Analitikai tikisi, jog nuostolis, tenkantis vienai akcijai, sudarys 2,88 USD. Itin daug dėmesio taip pat bus kreipiama į Tesla Model 3 užsakymų ir gamybos duomenis.

Azijos indeksai šiandien sesijos metu nerado bendros krypties. Japonijos akcijos brango ir Nikkei 225 fiksavo beveik 0,9 proc. prieaugį. Tuo tarpu Kinijoje vyravo visiškai kitokios nuotaikos. Pagrindiniai šalies indeksai stiprokai krito. Honkongo akcijos pigo 0,85 proc., dar stipriau žemyn smigo Šanchajaus indeksas, kuris sesijos pabaigoje rodė 1,8 proc. neigiamą pokytį. Tam daugiausiai įtakos turėjo pasirodę pranešimai JAV dėl galimų didesnių tarifų prekėms iš Kinijos. Šios šalies atstovai iškart atsakė, jog JAV priėmus tokį sprendimą bus imtasi atsakomųjų priemonių. Tarp brangusių Japonijos bendrovių stipriausiai atrodė automobilių gamintojų akcijos. Honda nustebino augusiu veiklos pelnu, o jos akcijų vertė sesijos metu buvo pašokusi daugiau nei 11proc., tiesa, prekybos užsidarymo metu buvo fiksuotas kiek mažesnis prieaugis. Investuotojai viliasi, kad kita šalies gamintoja Toyota taip pat pasidalins geromis naujienomis. Ji savo rezultatus skelbs jau šį penktadienį.

Europos akcijų rinkos šiandien labiau krypsta žemyn. Stipriausiai nuosmukis kol kas yra jaučiamas Jungtinėje Karalystėje ir Italijoje. Kitose valstybėse pokyčiai nėra tokie dideli. Jau rytoj Jungtinės Karalystės centrinis bankas paseks kolegų iš JAV pėdomis ir spręs dėl palūkanų kėlimo. Rinkos dalyviai prognozuoja, kad palūkanos bus padidintos nuo 0,5% iki 0,75 proc. Tuo tarpu šiandien pasirodė šios šalies gamybos sektoriaus indeksas. Jo reikšmė birželio mėnesį labai nežymiai prasilenkė su išankstinėmis ekonomistų prognozėmis.

Tarp pavienių bendrovių aktyvumu išsiskiria Volkswagen ir Air France-KLM akcijos. Abi kompanijos pranešė praėjusio ketvirčio rezultatus. Prancūzijos-Nyderlandų oro linijų bendrovė per šį laikotarpį sugebėjo uždirbti tik 109 mln. EUR pelno, kuomet praėjusiais metais jis siekė 593 mln. EUR. Tam didžiausią įtaką padarė išaugusios finansinės sąnaudos. Pajamos išliko panašiame lygyje ir siekė 6,63 mlrd. EUR. Nepaisant sumenkusio pelno akcijos stiprokai šovė į viršų. Investuotojus pradžiugino trečio šių metų ketvirčio ir bendra visų finansinių metų prognozė. Tuo tarpu Vokietijos automobilių gamintojos Volkswagen akcijos pinga. Bendrovė įspėjo, jog visų metų rezultatas gali būti kiek mažesnis nei anksčiau prognozuota. Tiesa, praėjusio ketvirčio rezultatai neturėjo labai nuliūdinti investuotojų. Buvo uždirbta 3,23 mlrd. EUR pelno, o pajamos siekė 61,15 mlrd. EUR. Analitikai atitinkamai prognozavo 3,21 mlrd. EUR ir 62,28 mlrd. EUR.

Nafta pinga. WTI tipo naftos kaina artėja prie 68 USD už barelį ribos. Rinkos dalyvius nustebino Amerikos degalų instituto prognozė dėl praėjusios savaitės JAV naftos atsargų. Tikimasi, jog atsargos bus išaugusios net 5,59 mln. barelių. Kiti analitikai prognozuoja 2,6 mln. sumažėjusį kiekį. Šiandien pinga ir daugelis kitų žaliavų. Jų priešakyje metalai. Stipriausiai krenta cinko, vario, platinos kainos. Kiek mažiau pinga sidabras ir auksas. Investuotojams laukiant FED sprendimo dolerio kursas kyla į viršų. Tai spaudžia ir krentančias žaliavų kainas. Tiesa, dolerio kryptis gali ir pasikeisti, jeigu FED vadovas nustebintų rinkos dalyvius kalbėdamas kiek švelnesniu tonu dėl būsimos pinigų politikos griežtinimo perspektyvų. Kriptovaliutų pasaulyje ir vėl kaupiasi audros debesys. Bitkoinas per pastarąją parą krito daugiau nei 5 proc. Tiesa, jo kaina vis dar laikosi aukščiau 7 500 USD ribos, kuri bent jau kol kas tapo pakankamai stipriu palaikymo lygiu.

Šiandien JAV taip pat pasirodys vienas iš darbo rinkos ir gamybos sektoriaus rodiklių bei naftos atsargos. Ketvirtadienį JK centrinis bankas spręs dėl palūkanų, taip pat bus praneštas šalies statybos sektoriaus indeksas. JAV standartiškai viešins bedarbių paraiškas. Galiausiai savaitės pabaigoje galėsime įvertinti JK paslaugų bei JAV ne gamybos sektoriaus indeksus, taip pat svarbius JAV darbo rinkos rodiklius.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100 proc. investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją