Europos automobilių gamintojai penktadienį krito daugiau nei 2 proc., po to kai D. Trumpas per pietus paskelbė, kad yra paruošti nauji tarifai visoms Kinijos prekėms, importuojamoms į JAV, kurių bendra vertė perkopia 500 mlrd. JAV dolerių ribą. Kiek vėliau kito pranešimo socialinėje erdvėje metu, JAV prezidentas sukritikavo ES bei Kiniją, kad šios esą manipuliuoja savo valiutomis, palaikydamos stiprų JAV dolerio kursą bei mažindamos JAV produkcijos konkurencingumą, taip toliau didindamas priešpriešą su šiomis pagrindinėmis prekybos partnerėmis. Vokietijos Kanclerė A. Merkel savo ruožtu vakar paskelbė, kad Europos Sąjunga yra pasiruošusi taikyti atsakomąsias priemones prieš JAV tarifus, kurie būtų nukreipti į bendrijos automobilių pramonę, bei pakartojo, kad šią poziciją tikimasi suderinti ruošiantis susitikimui su D. Trumpu, kurio metu būtų aptariamos abiejų pusių galimybės panaikinti prievoles automobiliams. Analitikai vienbalsiai teigia, kad bręstantis transatlantinis prekybos karas neabejotinai turės neigiamos įtakos JAV, Europos bei bendram pasaulio ekonomikos augimui, tačiau tuo pat metu pabrėžė, kad dar yra pernelyg anksti kalbėti apie galimos recesijos užuomazgas. Vis dėl to, analitikai perspėjo, kad portfelių valdytojai, atsižvelgdami į gilėjančią takoskyrą turėtų persvarstyti savo portfelių sudėtis.

Azijos rinkos šiandien vertina tikimybę, jog kitą savaitę vyksiančio posėdžio metu Japonijos Centrinis Bankas (BOJ) gali svarstyti pokyčius savo ypatingai laisvoje monetarinėje politikoje, taip siekdamas mažinti savo įtaką finansų rinkai. Pasklidusios spekuliacijos šiandien ryte buvo susiję su Japonijos 10 m. obligacijų pajamingumo augimu, kuris buvo didžiausias nuo 2016 m. vidurio, kuomet BOJ savo monetarinio skatinimo politiką nukreipė į šalies obligacijų pajamingumo kontroliavimą. Šiandien ryte 08:13 val. šalies 10 m. obligacijų pajamingumas buvo paaugęs beveik pusantro karto iki 0,086 proc. ribos. Tuo pat laiku Japonijos NIKKEI 225 fiksavo -1,36 proc. kritimą, Pietų Korėjos KOSPI traukėsi -0,51 proc., o Kinijos CSI 300 augo +0,33 proc.

Valiutų rinkos

Spekuliacijos dėl monetarinės politikos pokyčių Japonijoje šiandien ryte palaikė ketvirtą sesiją iš eilės vykstantį USD/JPY kurso kritimą, kuris 08:17 val. laikėsi ties 110,97 lygiu (-0,39 proc.).
JAV dolerio kursas valiutų krepšelio atžvilgiu penktadienį po D. Trumpo pasisakymų apie pervertintą valiutą traukėsi -0,7 proc. EUR/USD paskutinę praėjusios savaitės prekybos sesiją baigė augdamas +0,7 proc., o šiandien stiebėsi dar +0,08 proc. iki 1,1733 lygio, o USD/CNY, kuris penktadienį nuosaikiai krito -0,08 proc., šiandien ryte traukėsi dar -0,16 proc. iki 6,759 lygio.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje penktadienį buvo sugeneruota 711 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas traukėsi -0,03 proc., Rygos augo +0,29 proc., o Talino +0,14 proc. Toliau aktyviausiai prekyba vyko Taline, kur „Tallink Grupp“ (0,00 proc., 1,05 Eur) bei „Tallinna Sadam“ (+0,22 proc., 1,9864 Eur) pozicijose buvo sugeneruota po penktadalį dienos apyvartos.

Šią savaitę Baltijos VP rinkoje bus tikimasi sulaukti išaugusio investuotojų aktyvumo, kadangi biržos kompanijos aktyviai skelbs praėjusio ketvirčio rezultatus: antradienį 6 mėnesių atskaitomybę paskelbs „LHV Group“, trečiadienį – „Harju Elekter“, ketvirtadienį „Olympic Entertainment Group“ ir kt., penktadienį – „Apranga“ bei „Tallinna Vesi“.