Vokietijos lempučių gamintojas „Osram Licht“, teikiantis produkciją šalies automobilių pramonei vakar krito daugiau nei penktadaliu iki žemiausio lygio nuo 2015 m. pradžios, po to kai kompanija pareiškė, kad šių metų pelnai turėtų būti ženkliai mažesni už prognozes, o tam įtakos turi prastėjančios tarptautinės prekybos sąlygos. Tai yra antras atvejis Europos automobilių sektoriuje per pastarąją savaitę, kuomet rinkai signalizuojama apie sunkumus su kuriais bus susiduriama dėl JAV inicijuotų tarifų įvedimo. Pirmoji apie busimą žalą iš JAV į Kiniją eksportuojamų automobilių padaliniui kiek anksčiau paskelbė „Daimler“.

Amerikoje Dow Jones vakar augo +0,41 proc., o S&P 500 +0,62 proc., rinkose atslūgus įtampai dėl prekybos santykių su Kinija. Tvyrant priešpriešai tarp Iždo sekretoriaus S. Mnuchino, siekiančio neaštrinti konflikto su Kinija, bei D. Trumpo, norinčio apriboti užsienio kompanijų investicijas į strategiškai svarbias šalies kompanijas, vakar teigiamų naujienų sulaukta iš valstybės sekretoriaus M. Pompeo, kuris, remiantis neoficialiais pareiškimais pasiūlė nesivelti į gilesnį konfliktą su Kiniją, nerimaudamas dėl to, kad ši gali komplikuoti Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo procesą.
Azijos rinkose, kurios fiksuoja prasčiausią pirmojo pusmečio rezultatą nuo 2010 m. šiandien ryte vyravo teigiamos nuotaikos: Japonijos NIKKEI 225 augo +0,04 proc., Kinijos CSI 300 +1,62 proc., o Pietų Korėjos KOSPI +0,29 proc.

Valiutų rinkos

EUR/USD kursas šiandien ryte Azijos prekybos sesijos metu užfiksavo sparčiausią dienos augimą per pastarąjį mėnesį ir 09:35 val. laikėsi ties 1,1637 lygiu (+0,61 proc.), po to kai Europoje buvo pranešta, kad pasiektas susitarimas dėl emigrantų iš Šiaurės Afrikos klausimo. Iki paryčių posėdžiavę ES lyderiai nusprendė dar labiau padidinti sienų kontrolę bei įsteigti daugiau pabėgėlių priėmimo centrų, kurie galėtų priglausti prieglobsčio prašytojus. Taip pat sutarta spartinti prieglobsčio prašančių asmenų prašymų svarstymą, deportavimą, bei paskirstymą po kitas bendrijos šalis iš pabėgėlių vartais į bendriją tapusių šalių tokių kaip Italija. Didelį spaudimą, galintį baigtis koalicijos byrėjimu, susitikimo metu patyrė liberalias pažiūras emigrantų klausimu demonstruojanti Vokietijos kanclerė A. Merkel: Vokietijos vidaus reikalų ministras H. Seehoferis, priklausantis valdančiąją konservatorių partiją sudarančiam Bavarijos krikščionių demokratų sparnui, prieš susitikimą pareiškė, kad jeigu Vokietija nesugriežtins savo pozicijos emigracijos klausimu, jis pats pareikalaus stabdyti emigrantus prie šalies sienų, o toks politinis pasipriešinimas galėtų reikšti istorinį Vokietijos konservatorių skilimą, po kurio A. Merkel krikščionys demokratai negalėtų užsitikrinti daugumos parlamente. Italijos valdantieji susitarimą vertina kaip pergalę, po to kai pastaruoju metu aršiai kritikavo atsainų ES požiūrį į migrantų krizę šalyje, į kurią nuo šių metų pradžios jūra atkeliavo daugiau nei 15 tūkst. pabėgėlių.

Toliau tvyrant nerimui dėl Kinijos bei JAV prekybos santykių, USD/CNY kursas, vakarykštę prekybos sesiją baigė užfiksuodamas dar vieną eilinį +0,28 proc. augimą iki 6,627 lygio. Šiomis dienomis vykusios „Bloomberg“ apklausos metu kalbinti valiutų rinkos analitikai paskelbė neabejojantys, kad Kinija reaguoja, arba artimiausiu metu sureaguos į šalies valiutos kurso silpnėjimą ir imsis jo palaikymo priemonių, kursui artėjant prie psichologiškai svarbaus 6,7 juanių už vieną dolerį lygio. Vakar taip pat pasirodė pranešimų, apie nutekintus Kinijos valdžios institucijų dokumentus, kuriuose buvo nerimaujama dėl finansų rinkos panikos, kuri gali ištikti šalies finansų sektorių besiplėtojant prekybos konfliktui. Šiandien ryte šios valiutos poros kursas pirmą kartą per 7 sesijas pajudėjo žemyn ir 09:41 val. buvo lygus 6,6158 (-0,17 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje vakar sugeneruota apyvarta perkopė 1,78 mln. Eur lygį. Sesijos metu Vilniaus indeksas traukėsi -0,01 proc., Talino -0,72 proc., o Rygos augo +0,44 proc. Antrą sesiją iš eilės didžiausia apyvarta buvo sugeneruota „LHV Group“ pozicijoje, kur su už biržos ribų prekiavusių investuotojų pagalba buvo sugeneruota 680 tūkst. Eur apyvarta, o prekybos metu akcijos kaina traukėsi -0,9 proc. iki 11 Eur lygio. Vakar po prekybos sesijos bankas paskelbė apie pradėtus pasiruošimo darbus 45 mln. Eur vertės, 10 metų trukmės obligacijų emisijos išleidimui.