Europos Sąjungos Prekybos Komisija vakar paskelbė, kad besiformuojant prekybos barjerams tarp JAV ir ES, bendrijos kompanijoms gali patirti apie 23 mlrd. Eur dydžio nuostolių, o kaikurios iš šių kompanijų jau pradeda jausti prekybos nesutarimų įtaką. Apie augantį neapibrėžtumą Europos ekonomikai savaitės pradžioje vykusio interviu metu kalbėjo ir ECB valdybos narys B. Coeure savo duotame interviu. Kaip teigė B. Coeure, ekonomikos augimas Europoje tebeišlieka tvirtas, nepaisant lūkesčių neatitikusių primojo ketvirčio rezultatų kaikuriose bloko šalyse, kurie nenustebins ir antrąjį ketvirtį, o prekybos karas augimui gali daryti įtaką per didėjantį nepastovumą finansų rinkose bei besivystančios ekonomikos regionuose.

Penktadienį pasirodysiančio JAV Iždo sekretoriaus S. Mnuchino plano, kuriuo šalis stengsis labiau apsaugoti informacines technologijas bei intelektinę nuosavybę laukiančios Amerikos rinkos vakar fiksavo atsargius augimus (Dow Jones +0,12 proc., S&P 500 +0,22 proc.). Pirmadienį pasirodęs Baltųjų rūmų vyriausiojo ekonomikos patarėjo P. Navarro pranešimas, kad rinkos pernelyg jautriai sureagavo į būsimus investavimo apribojimus rinkose neįtikino investuotojų, o teigiamos reakcijos nesulaukė ir vakar pasirodęs Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovo optimistiškas tonas, kad JAV bei Kinija gali surasti bent kokios problemos sprendimą vystydamos dialogą. Rinkų nerimas toliau atsispindėjo ir JAV obligacijų rinkoje, kur skirtumas tarp trumpojo ir ilgojo laikotarpio vyriausybės obligacijų pajamingumo tapo mažiausiu nuo 2006 m. ir taip didindamas nerimą dėl recesijos perspektyvų.

Vieningos krypties šiandien nerado ir Azijos rinkos, kuriose šiandien ryte 07:55 val. Japonijos NIKKEI 225 fiksavo -0,18 proc. kritimą, o Pietų Korėjos KOSPI augo +0,07 proc. Kinijos CSI 300 šiandien traukėsi -1,15 proc. Nuo sausio pabaigoje pasiektų aukštumų šiandien ryte CSI 300 jau buvo užfiksavęs daugiau nei 20 proc. kritimą, taip signalizuodamas apie atėjusią meškų rinką. Panaši situacija klostosi ir Šanchajaus rinkoje, kurios Shanghai SE Composite indeksas šiandien ryte krito -0,45 proc. ir nuo šių metų aukštumų buvo netekęs daugiau nei 21 proc. savo vertės.

Brent naftos kaina vakar augo +2,11 proc. iki 76,31 JAV dolerių lygio nuo kurio toliau į viršų kopė ir šiandien (08:00 val. 76,70 JAV dolerių, +0,51 proc.) rinkai vertinant naujienas, kad JAV neketina taikyti išimčių savo sąjungininkėms, siekiančioms nenutraukti santykių su Iranu, po to kai Baltieji Rūmai atnaujino šiai šaliai sankcijas. JAV sąjungininkėms tokioms kaip ES bei Japonija patiriant spaudimą laikytis sankcijų ir nutraukti naftos importą iš Irano, neoficialiai teigiama, kad artimiausiu metu D. Trumpas kalbėsis su Turkijos, Indijos bei Kinijos lyderiais dėl šių šalių galimybių ieškoti naftos tiekėjų alternatyvų Iranui ir jeigu jam pavyktų pasiekti sutarimą, Irano naftos eksporto apimtys galėtų susitraukti 1,5 mln. barelių. Naftos kainos šią savaitę auga ir dėl pranešimų iš Libijos, kur praėjusią savaitę įvykusio kariuomenės puolimo metu nutrūko naftos tiekimas viename pagrindinių šalies naftos telkinių, kuris per dieną rinkai pateikia 400 tūkst. barelių naftos. Tuo tarpu Saudo Arabija vakar pareiškė reaguosianti į D. Trumpo raginimus atnaujinti naftos tiekimą ir liepos mėnesį planuoja išgauti rekordinį 10,8 mlrd. barelių per dieną naftos kiekį. Nuo 2017 m. pradžios Saudo Arabijos išgaunamos naftos kiekis svyravo ties 10 mln. barelių per dieną riba.

Valiutų rinkos

EUR/USD kursas trečiadienio rytą 08:30 val. pokyčio nuo rinkos atidarymo reikšmės nefiksavo ir laikėsi ties 1,1648 lygiu.
EUR/GBP antrą sesiją iš eilės nefiksuoja ženklių pokyčių ir šiandien ryte buvo lygus 0,88111 (+0,06 proc.). Britanijos Centrinio Banko valdybos narys J. Haskel vakar vykusio komentaro metu pareiškė įžvelgiantis rizikas, jeigu šalies centrinis bankas pernelyg sparčiai vykdys palūkanų normos kėlimą. Anksčiau J. Haskelis prognozavo, kad Britanijos palūkanų norma turėtų išlikti žema, kadangi šalies atlyginimų augimas išlieka žemas, o vartotojų išlaidų augimas neženklus.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje vakar sugeneruota apyvarta perkopė 2,4 mln. Eur ribą. Vilniaus indeksas augo +0,25 proc., o Rygos bei Talino krito atitinkamai -0,07 bei -0,19 proc. Daugiau nei 1,57 mln. Eur apyvarta buvo sugeneruota „Tallinna Sadam“ pozicijoje, kur akcijos kaina vakar krito -0,79 proc. iki 1,9504 lygio. Antroje vietoje pagal apyvartą atsiradusio „Šiaulių banko“ akcijų kaina vakar augo +0,4 proc. iki 0,508 Eur ribos.

„Vilniaus baldai“ šiandien ryte paskelbė, kad per praėjusius tris bendrovės veiklos ketvirčius buvo uždirbtas 662 tūkst. Eur grynasis pelnas, kuris buvo 42 proc. mažesnis lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Bendrovės pardavimai per tą patį laikotarpį sudarė 49,6 mln. Eur ir augo beveik 8 proc.