Kinijos centrinis bankas ketvirtadienį paliko galioti trumpalaikes palūkanų normas, sukeldamas susirūpinimą dėl šalies ekonomikos būklės. Centrinio banko sprendimas nustebino rinkas, kurios prognozavo, kad reguliuotojas paseks JAV federalinio atsargų banko (FED) pavyzdžiu ir padidins bazinę palūkanų normą.

Pramonės gamybos, investicijų ir mažmeninių pardavimų augimas Kinijoje pasirodė kuklesnis nei tikėtasi, ir tai nustelbia optimistinius prekybos duomenis.

Duomenys, kuriais remiantis investicijų augimas buvo lėčiausias per daugiau nei 22 metus, „pasirodė netikėtai silpnas pagal Kinijos mastelį“, teigia „Rabobank“ ekonomistai pažymėdami, kad tuo galima būtų paaiškinti centrinio banko sprendimą nekeisti palūkanų.

Investicijų į pagrindinius fondus augimas sausio-gegužės mėnesiais, palyginti su atitinkamu laikotarpiu prieš metus, sulėtėjo iki 6,1 proc. - tai buvo lėčiausi tempai nuo 1996 metų vasario. „Reuters“ apklausti analitikai prognozavo, kad investicijų augimas per pirmuosius penkis šių metų mėnesius išliks ties 7 proc., - toks pat kaip ir sausio-balandžio mėnesiais.

Kinijos pramonės gamyba šių metų gegužę, palyginti su 2017 m. geguže, išaugo 6,8 proc. Mažmeniniai pardavimai gegužę padidėjo 8,5 proc., ir tai buvo lėčiausi tempai nuo 2003 m. birželio, rodo „Reuters“ paskaičiavimai. Analitikų prognozėmis, mažmeninių pardavimų augimas gegužę, palyginti su balandžiu, paspartės nuo 9,4 iki 9,6 proc.

Tuo tarpu gegužės mėnesio prekybos duomenys gana optimistiški; Kinijos eksporto rodikliai viršijo prognozes, nors analitikai teigia, kad šis ekonomikos augimo variklis artimiausiais mėnesiais gali prarasti dinamiką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją