Kaip teigia nebankinio faktoringo įmonės „SME Finance“ vadovas Mindaugas Mikalajūnas, per pirmuosius šių metų mėnesius jo vadovaujama įmonė suteikė finansavimo dvigubai daugiau nei tokiu pačiu laikotarpiu pernai, o sparčiausiai - 150 proc. - augo paklausa būtent eksporto faktoringui.

M. Mikalajūno vertinimu, auganti tendencija išsilaikys ir toliau, o metinis augimas gali siekti net 200-300 proc. Tai - iki 6 kartų daugiau, nei buvo prognozuota šį balandį, apibendrinant praėjusius metus ir šių metų pirmo ketvirčio rezultatus.

Tuo metu draudimo bendrovės „Coface“ vadovas Baltijos šalims Mantvydas Štareika sako, kad dažniausiai prekinio kredito draudimu naudojasi statybų ir transporto bendrovės, taip pat - plastiko gamintojai.

„Pastarųjų dalis pagal naujai sudaromų sutarčių skaičių įmonėje jau siekia 40 proc.“, - pranešime cituojamas M. Štareika.

Kaip nurodoma pranešime, augant draudimo sutarčių skaičiui, šiemet užfiksuotos net 560 proc. išaugusios draudimo išmokos. Kaip aiškina M. Štareika, labiausiai išmokos augo statybų, žemės ūkio ir IT sektoriuose. Ant jo, draudimo išmokų skaičius auga ir dėl „Brexit“.

„Pastebime gerokai didesnį, nei prognozuota, neigiamą „Brexit“ poveikį verslui - nemaža dalis Jungtinėje Karalystėje veikiančių bendrovių staiga neteko planuotų investicijų, todėl pakriko jų finansinis stabilumas, joms vis sunkiau vykdyti prisiimtus įsipareigojimus, Tai - viena iš priežasčių, dėl ko 160 proc. išaugo draudiminių įvykių skaičius, palyginti su praėjusiais metais“, teigia M. Štareika.

Kaip rodo analizė, vidutinė išmoka šiemet išaugo 155 proc. - nuo 6 tūkst. eurų pernai iki 15300 eurų šiais metais.

„Tai turėjo įtakos ir draudimo įmokų augimui. Pirmą kartą nuo 2012 metų vidutinė draudimo įmoka Baltijos šalyse augo - nuo 12200 eurų praėjusiais metais iki 18500 eurų šiais metais. Tačiau finansų ekspertai įžvelgia augantį eksportą ir prognozuoja dar sparčiau didėsiantį finansinių paslaugų poreikį“, - nurodoma pranešime.

Taip pat nurodoma, kad dar viena padažnėjusių išmokų priežastis - žaliavų kainų svyravimai tarptautinėje rinkoje. Pavyzdžiui, neseniai dėl smarkiai išaugusios lašišų pardavimo kainos didelių nuostolių patyrė jos perdirbėjai.

Kitas pavyzdys, - pasaulio biržose nukritus biodyzelino kainai, smarkiai išaugo šios žaliavos importas iš kitų rinkų, todėl šio produkto pardavimai ES šalyse sumenko kone dvigubai. Tačiau prekinio kredito draudimo išmokos abiem atvejais padėjo įmonėms išlaikyti finansinį stabilumą.

„SME Finance“ šiuo metu yra suteikusi finansavimo už daugiau kaip 55 mln. eurų. Tuo metu „Coface“ 2017 metais pasiekė 1,354 mlrd. eurų apyvartą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)