Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina pašoko 44 centais, iki 79,66 dolerio už barelį. Praėjusią savaitę „Brent“ pirmą kartą nuo 2014 m. lapkričio buvo peržengusi 80 dolerių ribą.

JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) nafta pakilo 27 centais, iki 72,51 dolerio už barelį.

Aukšta paklausa bei Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) gavybos apribojimo programa lėmė tai, kad nafta pastarosiomis savaitėmis yra brangiausia nuo 2014 m. lapkričio.

Be to, rinką palaiko ir situacija karštuose taškuose Venesueloje ir Irane. Opozicijos farsu vadintus prezidento rinkimus Venesueloje laimėjus Nicolasui Maduro'ui, JAV Karakasui pritaikė naujas sankcijas, kurios gali suduoti dar vieną skaudų smūgį ir taip žlungančiai šalies naftos pramonei. Pasak analitikų, galima tikėtis, kad naftos gavybos apimtys Venesueloje toliau kris.

Tuo tarpu Irano gavybos apimtys turėtų sumažėti iš branduolinės sutarties pasitraukus Jungtinėms Valstijoms, kurios, neabejojama, atnaujins ekonomines sankcijas Teheranui. Tiek Iranas, tiek Venesuela yra OPEC narės.

Dėl įvairių neplanuotų faktorių, OPEC šiuo metu gavybą yra sumažinę daugiau, nei buvo planuota, dėl ko karteliui iš esmės jau pavyko panaikinti visą žaliavos perteklių pasaulinėje rinkoje, nors programos pabaiga numatyta tik šių metų pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)