Vakar pasibaigusio susirinkimo metu, Amerikos Federalinis Rezervas nusprendė nekelti šalies bazinės palūkanų normos ir paliko ją lygią 1,5 – 1,75 proc. Šalies ekonomikos augimas, remiantis po susitikimo paskelbtu pranešimu, išliko stabilus, tačiau nestiprėjo, o artimiausiu metu FED valdyba tikisi stabilaus ūkio augimo, kuris leistų vykdyti stabilią monetarinio griežtinimo politiką. FED nepakeitė požiūrio į šalies infliaciją, kuri, remiantis savaitės pradžioje paskelbtais duomenimis priartėjo prie tikslinio centrinio banko lygio ir taip nesuteikė rinkai daugiau aiškumo dėl palūkanų normos kėlimo spartos šiais metais. Nepaisant to, rinkoje vis tiek neabejojama, kad kito FED susitikimo metu, kuris įvyks birželio 13 d. bazinė palūkanų norma bus pakelta ketvirčiu procento. Darbo rinka įvertinta kaip stipri, o tai patvirtino vakar pasirodę makroekonominiai rodikliai: balandį JAV buvo sukurta 204 tūkst. naujų darbo vietų, neskaičiuojant žemės ūkio bei viešojo sektoriaus ir nepaisant to, kad šis rezultatas mažėjo nuo 228 tūkst., tačiau vis tiek sugebėjo viršyti 198 tūkst. vnt. lūkesčius. Rinkos reakcija į FED pranešimą buvo nuosaiki: JAV 10 m. obligacijų pajamingumas nuosaikiai augo ir prekybos sesiją baigė ties 2,9644 lygiu (+0,38 proc.), o 2 metų pajamingumas augo +0,66 proc. iki 2,5042 lygio. Akcijų rinkose JAV kasdieninio vartojimo prekių bei paslaugų kompanijos vakar krito daugiau nei 1,9 proc., reaguodamos į FED komentarą, kad šalies namų ūkių išlaidų augimas praėjusį ketvirtį mažėjo, lyginant su prieš tai buvusiu laikotarpiu.

JAV energetikų akcijos vakar buvo vienintelės regione, kurios fiksavo augimą ir S&P 500 indekso sudėtyje stiebėsi +0,39 proc., investuotojams stengiantis pasverti atsargų bei naftos gavybos augimą iliustruojančius šalies naftos rinkos duomenis bei JAV sankcijų Iranui atnaujinimo riziką. Žaliavinės naftos atsargų augimas buvo sparčiausias nuo šių metų sausio pabaigos bei lygus 6,2 mln. barelių (+1,45 proc.) ir 5 kartus pranoko analitikų lūkesčius. Benzino atsargos tuo tarpu augo +1,17 mln. barelių (+0,49 proc.) nors buvo tikimasi neženklaus jų traukimosi. Naftos produktų perdirbimas augo +0,3 proc. (prognozė +0,5 proc.), o naftos produktų paklausa per pastarąsias 4 savaites traukėsi -1,29 proc. Naftos gavybos apimtys praėjusią savaitę toliau tęsė augimą ir pasiekė 10,619 mln. barelių lygį. Iki kitos savaitės pabaigos JAV prezidentas turėtų paskelbti sprendimą, ar atnaujins sankcijas Iranui, dėl šios šalies galimai vykdomos branduolinės programos. Teigiama, kad rinkos dalyviai susilaiko nuo naujų sandorių sudarymo su trečia pagal dydį OPEC nare, kol nebus paskelbtas D. Trumpo sprendimas. JAV prezidentas yra nurodęs, kad sprendimą dėl sankcijų atnaujinimo priims iki gegužės 12 dienos. Brent rūšies naftos kaina į naujienas reaguoja nuosaikiai, ir trečią sesiją iš eilės nenutolsta nuo 73,2 JAV dolerių lygio.

Azijoje šiandien bei rytoj prekyba nebus vykdoma Japonijos rinkoje, o kitos regiono rinkos vertino nuosaikų FED požiūrį į JAV infliaciją ir judėjo žemyn. 08:18 val. Pietų Korėjos KOSPI fiksavo -0,56 proc. kritimą, o Kinijos CSI 300 traukėsi -0,16 proc.

Valiutų rinkos

Vakar Euro zonoje buvo paskelbtas galutinis regiono pramonės užsakymų rodiklis, kuris balandžio mėnesį netikėtai buvo lygus 56,2, kai tuo tarpu išankstiniai duomenys buvo lygūs 56,0. Tuo tarpu regiono metinis BVP augimas, kuris taip pat buvo paviešintas vakar, pirmąjį šių metų ketvirtį išankstiniais duomenimis atitiko lūkesčius tačiau mažėjo nuo 2,8 iki 2,5 proc. Po naujienų paskelbimo EUR/USD kursas vakar prekybos sesiją baigė krisdamas -0,35 proc. iki 1,1951 lygio, o šiandien ryte, pirmą kartą per šią savaitę, judėjo į viršų ir 08:39 val. fiksavo +0,31 proc. augimą iki 1,1988 lygio.

Neigiama linkme pajudėjo ir nuo savaitės pradžios augęs USD/JPY kursas, kuris šiandien ryte fiksavo -0,23 proc. kritimą ir laikėsi ties 109,59 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje trečiadienį buvo sugeneruota 7,459 mln. Eur apyvarta. Nedidelės apyvartos „Latvijas Gaze“ pozicijoje užteko, kad Rygos indeksas augtų +7,59 proc., Vilniaus kilo +0,07 proc., o Talino traukėsi -0,64 proc. „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje vakar buvo sugeneruota 6,38 mln. Eur apyvarta.

„Apranga“ vakar iškart prasidėjus prekybos sesijai paskelbė, kad balandžio mėnesio pardavimai sudarė 16,9 mln. Eur ir buvo 8,7 proc. didesni lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Geromis naujienomis rinkoje pasinaudojo pardavėjai, kurie bendrovės akcijos kainą vakar sumažino -1,17 proc. iki 2,53 Eur lygio.