Didžiausia apyvarta išsiskyrė “Lietuvos telekomo” (LTKL) akcijos, jų rinkoje buvo perleista už 3,624 mln. litų. Didžioji dalis apyvartos buvo sukaupta nepertraukiamos prekybos metu sudarius porą sutartinių sandorių, kuriais bendrovės akcijų buvo perleista už 2,5 mln. litų mokant po 2,76 lito už vieną. Vis tik sesijos pabaigoje telekomo akcijų kursas nusirito iki 2,69 lito litų ribos, t.y 1,5 proc. mažiau lyginant su vakarykšte uždarymo kaina.

“Lietuvos telekomo” akcijų nuosmukį 2,9 proc. per pastarąsias dvi prekybos sesijas lėmė bendrų rinkos nuotaikų diktuojama nemaža jų pasiūla rinkoje, kuri išaugo nepaisant rinkos dalyvių teigiamai įvertintų bendrovės trijų ketvirčių veiklos rezultatų.

Prieš srovę penktadienį judėjo tik naujienomis nustebinusių “Aprangos” (APGL) ir “Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos” (KJKL) akcijų kursai. Jie šoktelėjo atitinkamai 6,3 proc. iki 34 litų ir 15 proc. iki 22,31. “Aprangos” akcijų prekybos apimtis siekė 624 tūkst. litų, o KJKK vertybinių popierių suprekiauta už 269 tūkst. litų.

Vakar jau po prekybos pranešta, kad “Apranga” iš nuosavų lėšų numato 26,5 mln. litų didinti įstatinį kapitalą, naujai išleidžiamas akcijas nemokamai išdalinant akcininkams proporcingai jų turimų akcijų skaičiui visuotinio akcininkų susirinkimo dieną – gruodžio 2-ąją. Po šių naujienų daugelis investuotojų suskubo įsigyti šių akcijų, nes toks sprendimas iš esmės tapatus itin dosnių dividendų išmokėjimui.

Įstatinį kapitalą padidinus nuo 8,823 mln. iki 35,292 mln. litų, kiekvienam akcininkui už vieną turimą “Aprangos” akciją turėtų atitekti 3 papildomos akcijos. Keturis kartus išaugus įstatiniam kapitalui būtų galima tikėtis akcijos rinkos kainos sumažėjimo atitinkamu dydžiu – iki 8 litų, tačiau tikėtina, kad kursas gali tiek nenukristi, o tą visų pirma galėtų lemti psichologės priežastys.

Bendrovė kitąmet žada įgyvendinti dar vieną agresyvios plėtros etapą – tikimasi, kad apyvarta turėtų išaugti 30 proc. iki 260 mln. litų, numatoma atidaryti dar 15 naujų parduotuvių ir 20 mln. litų daugiau lėšų skirti investicijoms. Be to, nuo spalio 24 dienos “Aprangos” vertybiniai popieriai bus įtraukti į Oficialųjį biržos sąrašą ir taps patrauklesni užsienio investuotojams. Vis tik investuotojams itin aktualūs šiuo metu išlieka ir bendrovės veiklos rezultatai. Pastarųjų sulaukti tikimąsi jau kitą savaitę.

Audringos rinkos dalyvių reakcijos sulaukė “Klaipėdos jūrų krovinių kompanija”, atskleidusi savo devynių mėnesių veiklos rezultatus. Krovos darbų suaktyvėjimas Klaipėdos uosto terminaluose ir geri pusmečio tarpiniai rezultatai leido tikėtis ir įspūdingų bendrovės trijų ketvirčių rodiklių, tačiau vien per tris mėnesius uždirbtas 8,7 mln. litų pranoko bet kokius lūkesčius, todėl visa KJKK akcijų pasiūla rinkoje buvo iššluota investuotojams noriai sutikus už jas mokėti ir maksimalią galimą kainą.

JT finansų analitikas Andrius Adomkus

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją