Vokietijos DAX prekybos metu krito -0,49 proc., Britanijos FTSE 100 -0,61 proc., o Stoxx Europe 600 -0,59 proc.

Tik ketvirtadaliui Europos kompanijų fiksuojant augimus, iš jų išsiskyrė komunalinių paslaugų sektorius, kuris vienintelis vakarykštės prekybos metu fiksavo augimą (+0,31 proc.). Tuo tarpu krentančius regiono obligacijų pajamingumus sekęs finansų sektorius vakar lyderiavo tarp krentančiųjų ir dienos pabaigoje fiksavo -1,34 proc. nuosmukį.

Vakar ECB pristatė liepos viduryje vykusio susitikimo protokolą, kuriame buvo akcentuojamas banko vadovų susirūpinimas dėl aukščiausią lygį nuo kiekybinio skatinimo politikos pradžios 2015 metais pasiekusio euro įtakos regiono infliacijos lygiui.

ECB vadovus neramina tai, kad sustiprėjęs euras gali neigiamai paveikti regiono eksportuotojų rezultatus, taip padarydamas neigiamą įtaką ekonomikos bei kainų augimui.

Analitikai teigia, kad vakar patikslinta metinė infliacija, kuri liepos mėnesį buvo lygi 1,3 proc. yra pakankama, kad patvirtintų ECB vadovo M. Draghi žodžius, jog kiekybinis skatinimas leido panaikinti kainų augimui trukdžiusias jėgas, tačiau dar yra nepakankama, kad būtų galima teigti, jog įgyvendintos priemonės leis pasiekti 2 proc. ECB infliacijos tikslus.

D. Trumpas po šią savaitę vykusio konflikto su verslo atstovais ketvirtadienį nutraukė jų atstovaujamo pramonės patariamojo komiteto veiklą ir taip sulaukė neigiamos reakcijos rinkoje, dėl kurios Dow Jones vakar krito -1,24 proc., o S&P 500 -1,54 proc. ir demonstravo prasčiausius dienos rezultatus nuo gegužės vidurio.

Nesutarimai kilo po to, kai D. Trumpas, komentuodamas protestų metu Virdžinijoje įvykusį smurto proveržį, išreiškė palaikymą abiems protestavusiųjų pusėms, įskaitant ir neonacius, dėl kurių veiksmų protestų metu žuvo mažiausiai vienas žmogus.

Savaitės pradžioje „Merck & Co.” vadovui Kennethui Frazzieriui pareiškus vertybių neatitikimą tarp D. Trumpo bei jo vadovaujamos kompanijos politikos ir palikus patariamojo komiteto gretas, jo keliu pasekė „Under Armour“, „Intel“, „3M“, „Johnson & Jonshon” ir kitų kompanijų vadovai.

Tai ne pirmas kartas kai verslo lyderiai atsisako bendradarbiavimo komitete: dar vasarį komiteto veikloje atsisakė dalyvauti „Uber“ vadovas, kuris pasisakė prieš D. Trumpo planus įvesti kelionių apribojimus islamiškų šalių piliečiams, o birželio pradžioje JAV Prezidentui paskelbus apie išstojimą iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo, narystę taryboje nutraukė „Tesla“ vadovas E. Muskas.

Šių metų sausio pabaigoje sukurtam komitetui iki rugpjūčio pabaigos netekus 15 iš 27 narių, D. Trumpas vakar nutraukė viso jo veiklą. Pastarasis veiksmas sulaukė įtakingų Respublikonų pasmerkimo, šiems sukritikuojant D. Trumpo moralinio autoriteto ir prezidento pareigoms reikalingų charakteristikų stoką.

Analitikams manant, kad po infrastruktūros tarybos panaikinimo, D. Trumpo planai skatinti prekybą, didinti infrastruktūros plėtrą bei naujų darbo vietų kūrimą bei įgyvendinti mokesčių reformą tampa tik tuščiais pažadais, Azijos rinkos šiandien ryte juda neigiama kryptimi. 09:56 val. Japonijos NIKKEI 225 krito -1,18 proc., Australijos ASX 200 -0,56 proc., o Kinijos CSI 300 augo +0,11 proc.

Valiutų rinkos

Rinkoms ieškant santykio tarp grėsmių Europos ekonomikos augimui bei JAV infrastruktūros plėtrai, EUR/USD kursas vakar kilo +0,33 proc. iki 1,1741 kainos lygio, o šiandien ryte ženklaus pokyčio nuo rinkos atidarymo kainos nefiksavo ir 10:12 val buvo lygus 1,1752 (+0,09 proc.).

JAV dolerio kursui šiandien ryte nedemonstruojant ženklaus pokyčio valiutų krepšelio atžvilgiu, kritimas antrą prekybos sesiją iš eilės stebimas USD/JPY poroje, kur dolerio kursas po vakarykščio -0,87 proc. kritimo šiandien ryte mažėja dar -0,70 proc., už vieną šios valiutos vienetą 10:14 val. mokant 109,01 Japonijos jenas.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių biržoje ketvirtadienį buvo sugeneruota 1,813 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas, augo +0,42 proc. ir nuo trečio ketvirčio pradžios jau fiksuoja +9,1 proc. kilimą, Talino stiebėsi +0,68 proc. ir nuo liepos pradžios jau yra pakilęs 10,7 proc., o Rygos augimas +0,80 proc. bendrą bendrai šio ketvirčio indekso reikšmei leido pakilti +4 proc.

Kaip jau tapo įprasta, aktyviausiai prekyba vyko „Šiaulių banko“ akcijomis, kurių kaina vakar minimaliai augo iki 0,590 Eur ribos (+0,17 proc.).

Naujienų stokojančiose rinkose investuotojai grįžo į „Grindeks“ poziciją, kurioje akcijos kaina vakar augo +5,23 proc. iki 8,85 Eur lygio.