Žemas kintamumas reiškia, kad vertybinių popierių indeksai laikui bėgant pernelyg nesikeičia. Tuo metu aukštas kintamumas reikštų nuolatinius kainų svyravimus.

J. Mooney teigimu, šiuo metu su žemu kintamumu (angl. volatility) susieti šimtai milijardų dolerių investicijų. Todėl, jei kintamumas išaugtų, fondai gali pradėti jas pardavinėti, o tai sukeltų chaosą rinkose.

Kaip rašo leidinys „Business Insider“, būtent tokią įvykių eigą mato 30 mlrd. JAV dolerių valdantis „Baupost Group“.

Apie tai apribotos rizikos fondas informavo savo akcininkams išplatintame laiške, kurį matė „Business Insider“.

Nurodoma, kad žemas kintamumas verčia investuotojus vis daugiau skolintis, taip siekiant išspausti kuo daugiau grąžos iš savo investicijų.

„Nors aukštas skolinto kapitalo lygis nėra kiekvienos finansų krizės priežastis, tačiau paprastai jį galima rasti „netoli nusikaltimo vietos“, – sakė J. Mooney.

Jis aiškino, kad „kuo kintamumas žemesnis, tuo daugiau rizikos prisiimti yra pasiruošę investuotojai, kartais to iš jų reikalaujama“.

„Baupost Group“ vertinimu, su kintamumu susijusios investicijos šiandien vertos šimtų milijardų dolerių.

„Kai pasiekiamas tam tikras rizikos lygis, jos gali būti užprogramuotos pardavimui. Tai gali sukurti užburtą ratą, kai padidėjusi rizika paskatina pardavimus, kurie savo ruožtu toliau didina riziką, kuri vėl skatina pardavimus ir t.t.“, – komentavo J. Mooney.

Jis pridūrė, kad tokie veiksmai gali būti ir automatiški, t.y. vykdomi kompiuterinių algoritmų.

„Šiandien gyvename rinkoje, kuri yra labai abejinga rizika. Tačiau niekam nereikėtų būti užliūliuotam šios stabilumo iliuzijos“, – apibendrino „Baupost Group“ atstovas.

Tokie įspėjimai kontrastuoja su VIX indeksu, matuojančiu investuotojų baimes. Praėjusią savaitę šis indeksas pasiekė žemiausią lygį per 24 metus – tai liudija investuotojų pasitikėjimą.

„Baupost“ jau kurį laiką skleidžia nerimą. Anksčiau šiais metais fondo įkūrėjas Sethas Klarmanas klientams pareiškė, kad investuotojai nemato didžiulių rizikų, susijusių su prezidento Donaldo Trumpo administracija.

Pavyzdžiui, S. Klarmanas minėjo D. Trumpo pasiūlytą mokesčių mažinimą, kuris gali ženkliai padidinti biudžeto deficitą.

Šių metų pradžioje „Baupost“ valdė 30,3 mlrd. dolerių, rodo „Hedge Fund Intelligence Billion Dollar Club“ reitingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)