Septyniose Europos valstybėse per 5 dienas surengta 16 pristatymų; atsirado 130 susidėmėjusių investuotojų iš 28 valstybių; beveik 1,4 mlrd. eurų siekė vertybinių popierių paklausa ir dėl itin palankių rinkos sąlygų nuo 200 iki 300 mln. eurų išaugo platinamų obligacijų emisija.

„Lietuvos energijos“ itin sėkmingai išplatinta 300 mln. eurų dydžio 10 metų trukmės obligacijų emisija tapo didžiausia ir ilgiausios trukmės iš visų kada nors išplatintų emisijų tarp šalies bendrovių bei didžiausia ir ilgiausios trukmės žaliųjų korporatyvinių euroobligacijų emisija visose Vidurio ir Rytų Europos valstybėse. Pastarajame regione nė viena bendrovė per pastaruosius trejus metus kapitalo rinkose nesiskolino 10-čiai metų pigiau nei „Lietuvos energija“.

„Pasinaudojome galimybe palankiausiomis sąlygomis diversifikuoti grupės skolos portfelį. Toks sėkmingas debiutas kuria stiprią „Lietuvos energijos“ reputaciją tarptautinėse finansų rinkose“, - teigia „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius dr. Dalius Misiūnas.

„Tiek „Lietuvos energijos“ žingsnis platinti žaliąsias obligacijas, tiek šios Finansų ministerijos valdomos įmonės gautas aukštas kredito reitingas neabejotinai paskatino užsienio investuotojus labiau domėtis Lietuva ir galimybėmis čia investuoti. Tai taip pat yra geras precedentas ir paskatinimas kitoms pelningai, skaidriai ir atsakingai veikiančioms valstybės valdomoms įmonėms pasinaudoti šiuo finansavimo instrumentu“, - teigia finansų ministras Vilius Šapoka.

Už „Lietuvos energijos“ obligacijas bus mokama 2,000 proc. metinių palūkanų, jos išplatintos su 2,193 proc. pajamingumu. Obligacijos bus apmokamos 2017 m. liepos 14 d. ir išperkamos 2027 m. liepos 14 d. Išplatintas obligacijas ketinama listinguoti Liuksemburgo ir „Nasdaq“ Vilnius vertybinių popierių biržose.

Pritrauktomis lėšomis „Lietuvos energija“ pirmiausiai planuoja finansuoti investicijas į vėjo energetiką, elektros skirstomojo tinklo efektyvumo didinimą bei energijos gamybos iš atliekų ir biomasės projektus. Žaliomis obligacijomis pritrauktas lėšas „Lietuvos energija“ įsipareigoja panaudoti tik tų investicijų finansavimui, kurios skirtos žaliosios energetikos projektams.

Pasak, SEB banko, organizavusio šių obligacijų platinimą, valdybos nario, Verslo bankininkystės tarnybos vadovo Viliaus Juzikio, šis sandoris kapitalo rinkoje jau vadinamas istoriniu.

„Dėl didelės investuotojų paklausos „Lietuvos energijos“ platinamų obligacijų emisija išaugo pusantro karto – iki 300 mln. eurų. Tai rodo didelį pasitikėjimą įmone ir sudaro tvirtą pagrindą panašiems sandoriams ateityje. Sveikiname „Lietuvos energiją“ žengus istorinį žingsnį į tarptautinę kapitalo rinką. Tikime, kad šis sandoris paskatins rinkos plėtrą regione“, – sako V. Juzikis.

Birželio pabaigoje tarptautinė kredito reitingų agentūra „Standard & Poor's“ suteikė „Lietuvos energijai“ BBB+ kredito reitingą su stabilia perspektyva. Toks valstybės valdomos įmonės įvertinimas tarp analogiškų Baltijos šalių energetikos įmonių yra aukščiausias ir antras geriausias visame Vidurio ir Rytų Europos analogiškų energetikos įmonių sektoriuje.

Bankais-platintojais buvo pasirinkti „BNP Paribas“ ir SEB bankai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)