ES ir Japonija sutarė dėl laisvos prekybos sutarties gairių. ES tikisi paskatinti maisto produktų eksportą į šią šalį, tuo tarpu Japonijai šis susitarimas naudingas jos automobilių pramonei. Prancūzija planuoja iki 2040 uždrausti automobilių, varomų benzinu ar dyzeliu, pardavimą.

Šiandieną prasidėsiančio G20 susitikimo pagrindinės temos bus laisvos prekybos sutartys, klimato kaita, laisvas žmonių judėjimas. Taip pat aktuali Šiaurės Korėjos grėsmės sprendimo tema.

Šiandieną bus skelbiami JAV darbo rinkos duomenys. Pastaruoju metu naujų darbo vietų sukuriama mažiau nei prognozuojama, tačiau verta pabrėžti, kad nedarbo rodiklis ir taip yra šešiolikos metų žemumose (nedarbas JAV siekia vos 4,3 proc., palyginimui EZ nedarbas siekia 9,3 proc.), todėl vis labiau svarbus tampa algų augimo tempas, kurį išskirtinai pabrėžia ir FED.

Prognozuojama, kad birželį JAV buvo sukurta 178 tūkst. naujų darbo vietų, nedarbo lygis išliko nepakitęs (4,3 proc.), mėnesinis algų augimo tempas +0,3 proc. Netikėta sidabro kainos griūtis. 2:00 val. Lietuvos laiku sidabro kaina staiga krito 4,5 proc., tačiau greitai atsistatė ir šiuo metu yra nukritusi 0,77 proc. Jokių konkrečių priežasčių tokiam kainos nuosmukiui nebuvo, todėl tikėtina, kad tokį kainos nuosmukį išprovokavo klaida.

Trečiadienio prekybos sesijoje technologijų sektoriaus bendrovių akcijos buvo tarp labiausiai kilusių, tuo tarpu indeksus žemyn tempė energetikos sektoriaus bendrovių akcijų kainos („Nasdaq Composite“ +0,67 proc., „S&P500” pokytis +0,15 proc.).

Pagrindinės Azijos rinkos krito stiprėjant Japonijos jenai. Paviešintas FED birželio mėn. protokolas patvirtino ankstesnę FED nuomonę, jog nėra ko nerimauti dėl JAV ekonomikos būklės, tuo tarpu pastaruoju metu blogesni infliacijos rodikliai yra tik laikinas reiškinys. Balanso mažinimo tema FED narių nuomonės išsiskyrė.

Dalies narių manymu balanso mažinimas galėtų būti pradėtas „kelių mėnesių laikotarpyje”, tuo tarpu kai kurie nariai yra labiau linkę šį klausimą nukelti iki šių metų pabaigos. Tarp narių taip pat yra nesutarimų dėl to, ar dėl balanso mažinimo tolimesnis palūkanų normų kėlimo tempas turėtų lėtėti. „Brent“ rūšies naftos kaina smuko 2,6 proc.

Ketvirtadienio prekybos sesijoje Baltijos biržose sudaryta sandorių už 632 tūkst. eurų. OMXB indeksas kilo 0,17 proc. Toliau kyla „Grindeks“ akcijų kaina (+0,64 proc., apyvarta siekė 91 tūkst. eurų). Per mėnesį akcijų kaina jau yra pakilusi 27 proc. Aktyviausiai prekiauta ir didžiausią apyvartą pasiekė prekyba „Tallinna Vesi“ akcijomis, jų 79 sandoriais perleista už 150 tūkst. eurų, kaina krito 0,81 proc.

Trečiadienį OMXB pokytis buvo +0,21 proc. Sudaryta sandorių už 999 tūkst. eurų. Kainos pokyčiu išsiskyrė prekyba „Grindeks“ akcijomis (+4,79 proc., sudaryta sandorių už 64 tūkst. eurų). Aktyviausiai prekiauta „Tallink Grupp“ akcijomis, kurių perleista už 137 tūkst. eurų, kaina kilo 0,32 proc. Lietuvos biržoje kiek netikėtai sužibėjo „Panevėžio statybos tresto“ akcijos. Jos kilo 2,86 proc., sudaryta sandorių už 49 tūkst. eurų. Jokių naujienų skelbta nebuvo.