Vakar pagrindiniai JAV akcijų indeksai kilo („S&P 500“ +0,61 proc., „Dow Jones“ 1,12 proc.), o NASDAQ (+0,70 proc.) pirmą kartą istorijoje viršijo 6000 punktų ribą. „McDonald‘s“ (+5,57 proc.) pelnas viršijo net optimistiškiausias prognozes.

Investuotojų lūkesčius viršijo ir „Caterpillar“ (+7,86 proc.) rezultatai. Europoje irgi vyravo brangimo
tendencijos – „Stoxx Europe 600“ indeksas pakilo 0,82 proc. ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 2015 m. rugpjūčio. Labiausiai brango į indeksą įeinančių nekilnojamojo turto vystytojų akcijos (+1,18 procento).

Manoma, kad kandidato į Prancūzijos prezidentus E. Macron ekonominė programa yra itin palanki statybų sektoriui. Investuotojams perkeliant dalį lėšų į rizikingesnius aktyvus, JAV vyriausybės 10-ies metų obligacijų pajamingumas augo penktą prekybos sesiją iš eilės (6 baziniais punktais, iki 2,33 procento).

Kanados doleris JAV dolerio atžvilgiu atpigo 0,53 proc. po to, kai D. Trumpo administracija įvedė 24 proc. muitą spygliuočių medienai.

Baiminamasi, kad tai gali būti tik pradžia JAV protekcionistinių priemonių prieš prekybos partnerius, todėl 0,71 proc. atpigo ir Meksikos pesas. Euras JAV dolerio atžvilgiu pabrango 0,53 proc. (iki 1,092 dolerio už eurą) ir pasiekė aukščiausią lygį per penkis mėnesius.

Investuotojai laukia rytoj vyksiančių ECB ir Japonijos centrinio banko susitikimų – nors palūkanų normų keitimo nesitikima, bankų vadovų pasisakymai bus įdėmiai nagrinėjami, siekiant nuspėti pinigų politikos pokyčius ateityje.

Į Baltijos šalių biržas visuotinis optimizmas nepersimetė – OMXB indekso vertė vakar padidėjo 0,12 proc., bendra apyvarta siekė 1,55 mln. eurų. „Tallinna Vesi“ pirmojo ketvirčio pajamos (13,8 mln. eurų) buvo 4,1 proc. mažesnės, o veiklos pelnas nukrito 2,2 proc. (iki 6,49 mln. eurų).

„Tallinna Vesi“ taip pat paskelbė apie siūlymą išmokėti 0,54 euro dividendus (praeitais metais išmokėti 0,90 euro dividendai).

Per biržą išplatintame pranešime akcentuojama, kad dividendų politika nėra keičiama, bet siūloma išmokėti 60 proc. įprastų dividendų, sprendimą dėl likusių 40 proc. atidedant iki kol nebus išspręstas klausimas dėl tarifų (šiais metais sprendimus turi paskelbti Estijos aukščiausiasis teismas ir Tarptautinis arbitražas).

„Tallinna Vesi“ akcijomis vakar prekiauta aktyviausiai – sudaryti 184 sandoriai už 402,8 tūkst. eurų, kaina nukrito 2,16 procento. Toliau tęsiasi latvių farmacininkės „Grindeks“ akcijų brangimas – vakar jų kaina pakilo 3,91 proc., o per pastarąsias keturias prekybos sesijas – jau 12,5 procento. Šįryt pirmojo 2017 m. ketvirčio veiklos rezultatus paskelbė „Telia Lietuva“.

Bendrovės pajamos išaugo 3,3 proc. (iki 85,3 mln. eurų), o pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją išliko beveik nepakitęs (29,2 mln. eurų).