Vokietijos DAX fiksavo simbolinį -0,05 proc. kritimą, Britanijos FTSE 100 augo +0,63 proc., o Stoxx Europe 600 +0,13 proc., didžiausius augimus fiksuojant energetikų sektoriaus akcijoms, kurios Europos indekso sudėtyje stiebėsi +0,94 proc.

Naftos kainos neišlaikė aukščiausio per pastarąjį mėnesį kainos lygio virš 56 JAV dolerių, pasiekto kuomet rinkos sureagavo į JAV raketų apšaudymą Sirijoje ankstų penktadienio rytą ir krito iki 55 JAV dolerių ribos, JAV paskelbus, kad naftos gavybos platformų skaičius regione augo ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 2015 m. kovo.

Nepaisant to, optimizmą pozicijoje įkvėpė naujienos iš Rusijos, kuomet šalies energetikos ministras paskelbė, kad susitikimo su naftos kompanijų atstovais metu aptarė tikimybę gavybos apimčių mažinimą pratęsti dar 6 mėnesius.

Balandžio pradžioje Rusija pranešė, kad kovo mėnesio gavybos apimtys per dieną buvo sumažintos 179 tūkst. barelių, arba 1,6 proc. lyginant su praėjusių metų spalio mėnesio apimtimis, kurios buvo didžiausios nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Balandžio mėnesį Rusija yra užsibrėžusi tikslus apimtis sumažinti dar 120 tūkst. barelių per dieną. Brent rūšies naftos kaina pirmadienio rytą neženkliai kyla, 07:33 val. vienam bareliui kainuojant 55,34 JAV dolerius.

Amerikoje Dow Jones krito -0,03 proc., o S&P 500 -0,08 proc., rinkoms vertinant analitikų lūkesčių neatitikusius darbo rinkos rodiklius. Finansų sektorius traukėsi -0,34 proc., JAV paskelbus, kad dirbančiųjų pokytis išskyrus žemės ūkio sektorių kovo mėnesį augo 98 tūkst., ir buvo beveik dvigubai mažesnis nei prognozavo analitikai.

Tuo tarpu nedarbo lygis kovą netikėtai krito nuo 4,7 iki 4,5 proc. Sent Luiso FED vadovas James Bullardas, komentuodamas prastesnes nei tikėtasi dirbančiųjų apimtis, atkreipė dėmesį į pirmąjį šių metų ketvirtį lėtėjantį JAV BVP augimą ir pakartojo, kad rodikliai patvirtina prielaidas, kuriomis remiantis šiais metais yra laukiama 2 proc. šalies BVP augimo.

Naujienos teigiamai paveikė FED palūkanų keitimo lūkesčius, kuriais remiantis tikimybė, kad birželio viduryje vyksiančio susirinkimo metu bus pakeltos palūkanų normos išaugo nuo 63 iki 70 proc.

Aukso kaina, reaguodama į tai, kad JAV centrinis bankas yra atsižvelgęs į tokį darbo rinkos rodiklių kritimą, neteko vertės prieaugio, kuris buvo užfiksuotas po JAV karinių veiksmų Sirijoje ir krito daugiau nei 7 JAV dolerių, o šiandien ryte 09:08 val kainavo 1254,30 JAV dolerius.

Azijoje Japonijos NIKKEI 225 indeksas šiandien ryte 09:00 val. kilo +0,66 proc., investuotojams vertinant JAV darbo rinkos naujienas ir laukiant FED vadovės Janet Yellen kalbos Mičigane.

Kinijos CSI 300 ženklaus pokyčio nedemonstravo ir buvo kritęs -0,09 proc., o į didėjančią įtampą regione reaguojantis Pietų Korėjos KOSPI indeksas fiksavo -0,86 proc. kritimą.

Valiutų rinkos

Įvykiai Sirijoje bei darbo rinkos naujienos teigiamai atsispindėjo JAV dolerio kurse, kuris didžiųjų pasaulio valiutų atžvilgiu penktadienį augo +0,5 proc., o pirmadienio rytą 6 iš eilės sesiją toliau tęsė nuosaikų augimą.

USD/RUB poroje nuo penktadienio ryto doleris sustiprėjo daugiau nei +2,2 proc., o pirmadienio rytą 09:12 val. jo kaina buvo lygi 57,48 rubliams (+0,48 proc.). Remiantis neoficialiais duomenimis, Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas šiandien vyksiančio G7 susitikimo metu siūlys pritaikyti naujas sankcijas Rusijai, kuriomis būtų siekiama mažinti šios šalies įtaką Sirijoje. Apie spaudimo Rusijai didinimą jau anksčiau yra pasisakęs ir JAV sekretorius Rexas Tyllersonas.

Kritimas šiandien ryte fiksuojamas ir EUR/USD poroje, kur euras 09:13 val. kainavo 1,0593 JAV dolerius (-0,06 proc.). Per dvi savaites besitęsiantį kritimą euras dolerio atžvilgiu jau yra susilpnėjęs 3 proc.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos akcijų rinkose penktadienį buvo sugeneruota daugiau nei 1,033 mln. Eur apyvarta, o prekybos metu aktyviausiai prekyba toliau vyko „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje, kur po ketvirtadienį įvykusio atšokimo akcijos kaina toliau judėjo žemyn ir apsistojo ties 1,77 Eur kaina (-1,12 proc.).


„Rokiškio sūrio“ akcijos krito -0,54 proc. iki 1,85 proc. kainos, kuomet bendrovė ketvirtadienį paskelbė planus mokėti 0,1 Eur dividendus.

Tuo tarpu „Vilkyškių pieninė“ (+2,99 proc.) po prekybos sesijos pranešė, kad žada akcininkų susirinkimui pasiūlyti patvirtinti planus supirkti iki 10 proc., arba 1,2 mln savo akcijų už maksimalią 2,10 Eur kainą, bei paskirstyti 0,12 Eur dividendus.

Klaipėdos nafta“ (+1,37 proc.) po prekybos pranešė, kad kovo mėnesį naftos krova preliminariai krito beveik 53 proc., o SGD išdujinimas beveik 72 proc. lyginant su 2016 metais. Per pirmąjį ketvirtį naftos krova traukėsi trečdaliu, o SGD išdujinimas beveik 70 proc. Bendrovės pajamos kovą krito -13,9 proc., o pirmąjį šių metų ketvirtį -10 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.