Kiek anksčiau „Toshiba“ atidėjo ilgai lauktos finansinės ataskaitos skelbimą teigdama, kad bendrovei reikia daugiau laiko įvertinti nuostolius, patirtus JAV branduolinės energetikos srityje. Tačiau vėliau pranešė, kad per metus, iki 2017 metų kovo, įmonė, manoma, patirs 390 mlrd. jenų (3,4 mlrd. JAV dolerių) nuostolių. Bendrovė patikslino, kad dėl jos JAV padalinio „Westinghouse Electric“ aktyvų nurašymo ji patirs 712,5 mlrd. jenų (6,3 mlrd. JAV dolerių) nuotolių.

Apie šio padalinio sunkumus buvo žinoma jau seniai. Praėjusių metų gruodį „Toshiba“ pripažino būtinybę nurašyti JAV padalinio „Westinghouse Electric“ aktyvų vertę keliais milijardais dolerių. Po tokių įmonės pranešimų „Toshiba“ akcijų vertė smarkiai krito.

„Westing Electric“ problemos prasidėjo po to, kai jis 2015 metais už 229 mln. dolerių įsigijo branduolinių jėgainių statybos įmonę „CB&I Stone & Webster Inc.“. Vėliau paaiškėjo, kad įsigytų aktyvų vertė daug mažesnė, nei tikėtasi.

Analitikai prognozavo, kad bendrovės nuostoliai, susiję su aktyvų vertės nurašymu, sieks apie 6 mlrd. dolerių, tačiau teigė, kad reikėtų palaukti iki vasario, kai turėtų būti paskelbta oficiali „Toshiba“ metinė ataskaita. Bendrovė paskutiniu momentu paprašė atidėti ataskaitos skelbimą. BBC duomenimis, tai susiję su tuo, kad įmonei nepavyko susitarti su auditoriais dėl nurašomų aktyvų vertės dydžio.

Susiklosčius tokioms aplinkybėms, Sh. Shiga ir paskelbė apie savo atsistatydinimą.

Japonijos konglomeratas vis dar sunkiai atsigauna po to, kai paaiškėjo, kad jo pelnas metų metus buvo išpūstas. Skandalas privertė atsistatydinti tuometį vadovą. 2015 metais tuometis „Toshiba“ prezidentas Hisao Tanaka atsistatydino iš einamų pareigų paskelbus, kad įmonė pastaruosius šešerius metus pervertindavo savo gautą pelną.

„Toshiba“ įsigijo „Westinghouse“ 2006 m., tikėdamasi stiprinti pozicijas branduolinės energetikos sektoriuje. Tačiau po žemės drebėjimo ir Fukušimos branduolinės katastrofos 2011 m. atominių jėgainių pasaulinė paklausa krito ir konglomeratą užklupo krizė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)