Nepaisant to, kad ES yra viena iš pagrindinių šalies prekybos partnerių, T. May paskelbė apie norą nutraukti vieningos prekybos susitarimą, siekiant nustatyti naujas taisykles bei nustoti mokėti pinigus į bendrą Europos Sąjungos iždą.

Emigrantų kontrolė taip pat buvo įvertinta kaip prioritetinė sritis, tačiau premjerė pareiškė, kad ES šalių specialistai yra laukiami jų šalyje ir ji tikisi, kad taip pat bus elgiamasi su Britanijos piliečiais. T. May kalba sumažino pardavėjų spaudimą svaro pozicijose, o tai atsispindėjo Britanijos akcijų indekso FTSE 100 sudėtyje, kuris krito -1,46 proc.

Tuo tarpu Vokietijos DAX vertė mažėjo -0,13 proc., o Stoxx Europe 600 krito -0,15 proc. Svaro stiprėjimas labiausiai pakenkė, produkciją eksportuojančioms bendrovėms tarp kurių buvo vartojimo prekių gamintojų akcijos, kurios krito -2,72 proc.

Amerikoje po ilgojo savaitgalio atsidarę rinkos taip pat judėjo neigiama linkme. Dow Jones bei S&P 500 antradienį mažėjo -0,30 proc., didžiausią kritimą demonstruojant finansų sektoriaus akcijoms, kurios pastarojo indekso sudėtyje traukėsi -2,28 proc. Azijos rinkos šiandien juda aukštyn.

Japonijos NIKKEI 225 indeksas trečiadienio rytą buvo pakilęs +0,43 proc., o Kinijos CSI 300 stiebėsi +0,39 proc.

Vakar Vokietijoje buvo paskelbta, kad verslo pasitikėjimo lūkesčiai kilo mažiau nei tikėjosi analitikai, t.y. nuo 13,8 iki 16,6 (prognozė 18,4).

Tuo tarpu verslo pasitikėjimas dabartine situacija viršijo lūkesčius ir stiebėsi nuo 63,5 iki 77,3 (prognozė 65,0).

Vokietijoje šiandien ryte taip pat buvo paskelbti infliacijos rodikliai, kuriais remiantis, gruodį mėnesinis (0,7 proc.) ir metinis (1,7 proc.) infliacijos lygiai liko nepakitę ir atitiko analitikų lūkesčius.

Trečiadienį taip pat Europoje bus laukiama gruodžio mėnesio euro zonos infliacijos rodiklių, analitikams tikintis pokyčio nuo -0,1 iki +0,5 proc., o metinė reikšmė, tikimasi, išliks nepakitus ir sieks 1,1 proc.

Mėnesinė infliacija bus paskelbta ir JAV, tikintis gruodį augimo nuo 0,2 proc. iki 0,3 proc. Taipogi investuotojai šalyje stebės gruodžio mėnesio pramonės produkcijos apimčių pasikeitimą, analitikams prognozuojant 0,6 proc. augimą (buvusi reikšmė -0,4 proc.).

Valiutų rinkos

Naujienos iš T. May leido atsitiesti svaro kursui, o EUR/GBP valiutų poroje vakar buvo užfiksuotas -1,67 proc. kritimas iki 0,86406 lygio.

Tuo tarpu GBP/USD poroje pasikeitimas atsispindėjo dar ryškiau, santykio vertei vakarykštės sesijos metu krentant -2,50 proc. EUR/USD valiutų poroje, dolerio kritimas vakar atsispindėjo santykio vertei didėjant +0,90 proc., paskutinio sandorio metu už vieną eurą investuotojams mokant 1,0699 JAV dolerius.

Šiandien kaina stabilizavosi, 08:40 val. vieno euro kainai esant lygiai 1,0681 JAV doleriams (-0,17 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienis Baltijos akcijų rinkose praėjo neaktyviai, investuotojams bendrai sugeneruojant 421 tūkst. Eur apyvartą. Vilniaus indeksas vakar krito -0,10 proc., o Rygos bei Talino indeksai atitinkamai kilo +0,25 ir +0,23 proc.

Daugiau nei 131 tūkst. Eur apyvarta buvo sugeneruota „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje, investuotojams antrą sesiją iš eilės nesugebant pakeisti pozicijos uždarymo kainos ir paliekant ją lygią 1,80 Eur.

„LHV Group“ akcijos, kurių perleista už 49 tūkst. Eur užėmė antrą vietą tarp populiariausių pozicijų, o rinkos uždarymo metu jų kaina krito -0,52 proc. iki 9,50 Eur. Investuotojai teigiamai vertina „Olainfarm“ rezultatus, akcijos kainą kylant +1,40 proc. iki 8,68 Eur.