Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė šiandien Londone turėtų atskleisti daugiau detalių apie vyriausybės derybinę poziciją dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Prognozuojama, kad Th. May paskelbs, kad šalis neplanuoja siekti nei pilnos, nei dalinės narystės ES vidaus rinkoje, taip pat, kad planuojama derėtis dėl pereinamojo laikotarpio, kurio metu eksportuojančios bendrovės galėtų prisitaikyti prie naujo prekybinio režimo.

Praeitą savaitę Londono akcijų biržos vadovas X. Rolet pareiškė, kad Didžiajai Britanijai pasitraukus iš vidaus rinkos, gali būti prarasta 232 tūkst. finansų sektoriaus darbo vietų. Didžiosios Britanijos svaro kursas šiandien 8.45 val. Lietuvos laiku JAV dolerio atžvilgiu buvo pakilęs 0,52 proc. iki 1,21 dolerio už svarą.

Tradiciškai saugiais laikomų aktyvų kainos kyla – auksas šįryt brangsta jau septintą prekybos sesiją iš eilės (+0,68 proc.), Japonijos jenos kursas JAV dolerio atžvilgiu pakilo 0,67 procento.

Europos akcijų biržose vakar vyravo korekcinės nuotaikos („Stoxx Europe 600“ -0,81 procento). JAV akcijų biržos vakar neveikė dėl nacionalinės šventės, ateities sandorių kainos šįryt
rodo nedidelį smukimą („S&P 500“ -0,16 proc., „Dow Jones“ -0,14 procento).

„Fiat“ neigia kaltinimus dėl emisijų duomenų klastojimo. „Fiat Chrystler Automobiles“ akcijos vakar
Italijos akcijų biržoje atpigo dar 4,19 proc. (per pastarąsias tris prekybos sesijas – jau beveik 16 proc.) dėl JAV Aplinkosaugos agentūros paskelbtų įtarimų.

Koncernas susiduria su panašiomis problemomis, kaip ir „Volkswagen“, kuriam „dyzelgeito“ skandalas jau kainavo daugiau, nei 20 mlrd. JAV dolerių. „Fiat“ vadovas S. Marchione pavadino kaltinimus „pamazgų pylimu“. Nors teoriškai bauda bendrovei galėtų siekti 4,6 mlrd. dolerių, spėjama, kad vadovavimą Aplinkosaugos agentūrai perėmus D. Trumpo paskirtam vadovui, „Fiat“ gali atsipirkti daug švelnesne nuobauda.

Baltijos šalių biržų vakarų Europoje vyravęs pesimizmas nepasiekė – OMXB indekso vertė padidėjo 0,09 proc. (bendra apyvarta – 614,2 tūkst. eurų). Aktyviausiais prekiauta „Olympic Entertainment Group“ akcijomis – sudarytas 71 sandoris už 173,2 tūkst. eurų, kaina nepakito. Daugiausiai brango (+3,40 proc.) Aprangos akcijos – jų perleista už 48,3 tūkst. eurų.

Jau pasibaigus prekybos sesijai, Latvijos farmacijos bendrovė „Olainfarm“ paskelbė, kad gruodžio mėn. pardavimai siekė 10,28 mln. eurų – 39 proc. daugiau, nei 2015 m. gruodį.

Bendrai per 2016 m. bendrovė gavo beveik 110 mln. eurų pajamų – 12 proc. daugiau, nei 2015 metais.