Tokį akcijų vertės šuolį sukėlė trečiadienį vakare paskelbtas pranešimas apie 19,5 proc. bendrovės akcijų privatizavimą. Pasak Rusijos vadovo spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo, "Rosneft" vadovas Igoris Sečinas informavo šalies prezidentą Vladimirą Putiną apie sandorį.

Kremlius paskelbė, kad Šveicarijos žaliavų prekybos bendrovės "Glencore" ir Kataro valstybinio turto fondo konsorciumas perka 19,5 proc. Rusijos bendrovės "Rosneft" akcijų paketą. Vėliau "Glencore" patvirtino minėtą sandorį.

Šveicarijos bendrovės akcijų vertė rytinėje prekyboje išaugo daugiau kaip 3 proc.

"Rosneft" privatizavimas iki paskutinio momento kėlė ginčų ekspertams, kurie abejojo, ar po Aleksejaus Uliukajevo, ėjusio ekonomikos plėtros ministro pareigas, arešto, valstybinis akcijų paketas bus apskritai parduotas. A. Uliukajevas buvo vienas iš bendrovės privatizavimo šalininkų.

Be to, abejonių kėlė ir pats bendrovės privatizavimo scenarijus. Rusijos pareigūnai ir politikai svarstė du variantus: valstybinio akcijų paketo pardavimą užsienio investuotojams arba "Rosneft" savo pačios akcijų išpirkimą.

"Glencore" ir Kataro turto fondas sumokės 11,3 mlrd. dolerių už "Rosneft" akcijų paketą, tuo tarpu BP jau valdo 19,75 proc. Rusijos bendrovės akcijų. Maskva tebevaldo kontrolinį akcijų paketą.

Rusijos vyriausybė mėgina parduoti dalį valstybės turto, norėdama subalansuoti biudžetą dvejus metus trukusios recesijos laikotarpiu. Recesiją šalies ūkyje sukėlė smukusios pasaulinės naftos kainos ir Rusijai paskelbtos Vakarų sankcijos.

"Rosneft" vadovas Igoris Sečinas pareiškė, kad "Glencore" ir Kataro fondas sudarys konsorciumą ir valdys akcijas lygiomis dalimis. Jis pridūrė, kad "Rosneft", prieš sudarydama sandorį, derėjosi su daugiau kaip 30 galimų pirkėjų.

Sandoriui finansuoti "Glencore" ketina skirti 300 mln. eurų kaip nuosavo kapitalo indėlį. Likusią dalį finansuos bankai ir Kataro valstybinis turto fondas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)