Kaip rodo rezultatai, beveik 60 proc. iš daugiau nei 70 proc. balsavusių italų pasisakė prieš premjero planus efektyvinti valdžios aparatą ir mažinti valdininkų skaičių, taip išreikšdami palankumą populistiniam „Penkių žvaigždžių“ judėjimui, raginusiam nepritarti reformoms.

Penktadienį Europos akcijų rinkos siekė įvertinti tokią galimą įvykių baigtį ir demonstravo indeksų kritimus. Britanijos FTSE 100 susitraukė -0,33 proc., Vokietijos DAX -0,20 proc., o Europe Stoxx 600 -0,44 proc. Italijos FTSE MIB indeksas, kuris per metus yra praradęs daugiau nei penktadalį prieš tai buvusios vertės, nuo praeito pirmadienio demonstravo vertės kilimą daugiau nei +3,3 proc., o penktadienį nežymiai krito -0,07 proc. Italijos bankų akcijos nedemonstravo tokios ramybės, o didžiausią -4,66 proc. vertės kritimą Europos finansų sektoriuje fiksavo „Unione di Banche Italiane SpA“. Analitikai anksčiau yra minėję, kad Italijai nepritarus konstitucinėms reformoms, šios šalies bankai gali susidurti su likvidumo problemomis. Dalis analitikų pasisako, kad tokia referendumo baigtis Italijoje jau yra santykinai įvertina daugumos rinkų dalyvių, todėl, tikėtina, rinkose gali būti jaučiamas tik trumpalaikis neigiamas efektas.

Amerikos indeksai penktadienį suko skirtingomis kryptimis, tačiau didelių pokyčių nedemonstravo. Dow Jones indeksas krito -0,11 proc., o S&P 500 kilo + 0,04 proc. Investuotojai teigiamai vertino darbo rinkos rodiklius, kurie krito iki 9 metų žemumų, nedarbo lygiui esant lygiam 4,6 proc. Brent rūšies naftos kaina penktadienį pasiekė praeitų metų liepos mėnesio aukštumas, o rinkos uždarymo metu už barelį buvo mokama 54,47 JAV doleriai (+1,10 proc.). Pirmadienio rytą pozicijoje dar nebuvo atrasta pastovi kryptis, o 08:57 val. už barelį buvo mokama 54,92 JAV doleriai (-1.01 proc.).

Azijos rinkos savaitę pradėjo neigiamomis nuotaikomis. Japonijos NIKKEI 225 indeksui 08:53 val. krentant -0,82 proc., o Kinijos CSI 300 -1,76 proc. Pirmadienį svarbesnių naujienų sulauksime iš Vokietijos bei euro zonos, skelbiant lapkričio mėnesio paslaugų sektoriaus užsakymų apimčių indeksą. Analitikai prognozuoja, kad šie rodikliai išliks stabilus. Taip pat vėliau paaiškės kaip pasikeitė euro zonos spalio mėnesio mėnesinės mažmeninės prekybos apimtys, tikintis, kad rodiklis fiksuos +0,8 proc. augimą, kai mėnesį prieš išsilaikė -0,2 proc. mažėjimas.

Už Atlanto irgi bus paskelbtas paslaugų sektoriaus užsakymų rodiklio, prognozuojant jo vertė kilimą nuo 54,7 iki 54,8. Žinoma, be makroekonominių rodiklių šiandien investuotojai atidžiai stebės Italijoje vykusio referendumo baigtį bei planus dėl naujos vyriausybės formavimo.

Valiutų rinkos

EUR/USD valiutų poroje euras, kuris penktadienį demonstravo kilimą JAV dolerio atžvilgiu +0,46 proc., į referendumo rezultatus Italijoje reagavo judėdamas žemyn. Šiandien 09:10 val. jo kursas buvo kritęs -1,02 proc. už vieną šios valiutos vienetą mokant 1,0566 JAV dolerius.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Prekybos savaitė Baltijos akcijų rinkose baigėsi indeksams sukant skirtingomis kryptimis. Talino indeksas smuko -0,15 proc., o Rygos ir Vilniaus indeksai kilo atitinkamai +0,41 proc. ir +0,39 proc.

Neaktyvią penktadienio prekybą gelbėjo „Žemaitijos pienas“ pozicija, kurioje buvo sugeneruota beveik pusė (419 tūkst. Eur) visos rinkos, kuri siekė daugiau nei 901 tūkst. Eur apyvartos. Bendrovė jokių naujienų nepranešė, o vienam pirkėjui staigiai pakėlus paklausą rinkoje akcijos vertė kilo į viršų +3,60 proc. iki 1,15 Eur kainos.

„Vilniaus degtinės“ pozicijoje penktadienį prasidėjo akcijų išpirkimo procesas, kurio metu pagrindinis bendrovės akcininkas „Marie Brizard Wine & Spirits“ iš smulkiųjų akcininkų supirkinės akcijas už vienetą mokėdamas 0,432 Eur. Šis procesas rinkoje vyks iki 2016 m. gruodžio 15 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)