Energetikų sektorius Europoje kilo +3,71 proc., investuotojams jau nuo dienos vidurio pakėlus Brent naftos kainą daugiau nei 7 proc. Vakare OPEC ir Rusija pranešė, kad pirmą kartą per 8 metus pavyko pasiekti sutarimą dėl naftos gavybos apimčių mažinimo, bendras vienos dienos apimtis keičiant nuo 33,7 mln. iki 32,5 mln. barelių.

Vakarykštės prekybos sesiją Brent rūšies naftos kaina baigė pakilusi +8,78 proc. iki 50,45 JAV dolerių ribos. Kainos kilimas buvo stebimas ir šiandien, 09:10 val. kainai už barelį kylant iki 52,26 JAV dolerių ribos (+0,43 proc.). Jeigu eksportuotojai laikysis susitarimo, analitikai prognozuoja, kad naftos kainos gali peržengti 60 JAV dolerių ribą. Amerikoje naftininkų įtaka didžiųjų indeksų vertei nebuvo tokia ženkli. Dow Jones fiksavo +0,01 proc. kilimą, o S&P 500 krito -0,27 proc., prekybos pradžioje dar spėjęs užfiksuoti aukščiausią visų laikų lygį ties 2213,88 punktų riba.

Rinkoje atsiradus daugiau aiškumo, investuotojai skubėjo mažinti apsauginių akcijų kiekį portfeliuose, taip S&P 500 indekso sudėtyje numušdami telekomunikacijų (-2,12 proc.) ir komunalinių paslaugų sektoriaus (-3,18 proc.) vertes. Prekybininkų (-0,87 proc.) ir vartojimo prekių gamintojų (-1,65 proc.) akcijos taip pat prisidėjo prie indeksų kritimo, kuomet buvo paskelbta, kad spalio mėnesį JAV asmeninės pajamos kilo 0,6 proc., t.y. dvigubai lyginant su praėjusiu laikotarpiu, tačiau išlaidos krito nuo 0,5 proc. iki 0,3 proc. Europoje šiandien per pietus bus skelbiamas Euro zonos gamybos užsakymų rodiklis, tikintis, kad jis lapkričio mėnesį liks nepakitęs ir lygūs 53,7. Taip pat bus laukiama Euro zonos darbo rinkos rodiklių, tikintis, kad spalio mėnesio nedarbas taip pat liks nepakitęs ir sudarys 10 proc.

Tuo tarpu Amerikoje bus laukiama praeitos savaitės naujų darbo paraiškų skaičiaus (buvusi reikšmė 251 tūkst., prognozė – 253 tūkst.) bei ISM gamybos užsakymų rodiklio (buvusi reikšmė – 52,5, prognozė – 53,9) kilimo.

Valiutų rinkos

EUR/USD valiutų poroje euras ir toliau neranda pastovios krypties ir vakar krito -0,27 proc., tačiau šiandien kursas pakeitė kryptį ir 09:13 val. buvo fiksuojamas vertės kilimas +0,22 proc., už vieną eurą mokant 1,0622 JAV dolerius.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos akcijų rinkose trečiadienio sesijos metu vyravo pesimizmas, kuris atsispindėjo nežymiai krentančiuose indeksuose. Talino indeksas traukėsi -0,08 proc., Rygos -0,11 proc., o Vilniaus -0,10 proc. Aktyvios prekybos metu buvo sugeneruota 1,445 mln. Eur apyvarta, o trečdalis (520 tūkst. Eur) jos buvo įvykdyta „Silvano Fashion Group“ pozicijoje. Daugiau nei trys ketvirtadaliai akcijų buvo perleista tiesioginiais sandoriais už akciją mokant 2,72 Eur, tačiau sesijos pabaigoje akcijos kaina buvo lygi 2,71 Eur (+2,26 proc.).

Tiesioginiai sandoriai figūravo ir „Aprangos“ pozicijoje. Bendrai apyvartai viršijant 143 tūkst. Eur, akcijos kaina sesijos pabaigoje pokyčio nefiksavo ir liko lygi 2,57 Eur. „Auga group“ po prekybos sesijos pranešė, kad konsoliduotos pajamos krito beveik penktadaliu, o EBITDA sumažėjo šeštadaliu. Rodiklių kritimą kompanija argumentavo kaip perėjimo prie ekologiškos ūkininkystės rezultatą.

Vakar vykusio „Nasdaq Vilnius“ renginio metu, investuotojams prisistatė žemės ūkio technikos prekybininkė „East West Agro“ ir paskelbė apie planus žengti į Baltijos alternatyviąją akcijų rinką. Dešimties metų patirtį turinti ir „Massey Ferguson“ prekės ženklo traktorius bei kombainus Lietuvos ūkiams pristatanti bendrovė pranešė apie siekius kurti iki 5 regioninių prekybos taškų, ir tam tikslui tikisi pritraukti iki 3 mln. Eur investicijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)