Meksikos nacionalinė valiutos peso kursas JAV dolerio atžvilgiu, kaip praneša BBC, pasiekė visų laikų žemumas. Kadangi rinkose tikėtasi palankaus Hillary Clinton laimėjimo, net ir aršus rungtyniavimas – tai jau pakankama priežastis svyravimams fiksuoti, praneša BBC.

Japonijos „Nikkei 225” akcijų indeksas smuko 5,2 proc., Honkongo „Hang Seng“ – 3,8 proc., o „Shanghai Composite“ – 1,6 proc. Australijos ASX 200 krito 2,1 proc., Pietų Korėjos „Kospi“ – 3,1 proc. Prognozuojama, kad „Dow Jones“ indeksas smuks daugiau nei 4 proc.

D. Trumpo pergalė vertinama itin neigiamai poveikio Azijos ekonomikai prasme dėl protekcionistinės retorikos rinkiminės kampanijos eigoje. D. Trumpas vertinamas kaip „didelė nežinomybė“, o H. Clinton vadinama „jau žinomu velniu“. D. Trumpo pergalė tampa vis realesnė, o tai neabejotinai kelia nerimą investuotojams Azijoje, o rinka tai akimirksniu atspindi.
Singapūre iš pradžių situacija vertinta su atsargiu optimizmu, tikėtasi, kad H. Clinton galimai pirmaus rinkimuose, tačiau dabar jau viskas kardinaliai pasikeitę. Plaukiant rezultatams iš skirtingų valstijų vis labiau panašėja, kad buvęs televizijos realybės šou vedėjas gali tapti naujuoju JAV prezidentu.

Daugelis JAV susiklosčiusią situaciją lygina su pasikartojančiu „Brexit“ scenarijumi. Panašu, kad labiausiai politinės realijos palietė Meksikos nacionalinę valiutą, smukusią per 10 proc. JAV dolerio atžvilgiu. Meksikai itin didelį nerimą kelia D. Trumpo pažadai pastatyti sieną JAV ir šios valstybės pasienyje. Dar D. Trumpas žadėjo iš naujo derėtis dėl Meksikos ir JAV pasirašytos prekybos sutarties. Japonijos jena vertinama kaip saugi valiuta tarptautinio nestabilumo atvejais, taigi šios valiutos sustiprėjimas rodo, kad H. Clinton pergalė vertinama kaip mažiau tikėtina.

„2016 m. kupini siurprizų. Nepamirškime, kad rinkos „Brexit“ referendumo atveju tikėjosi pasilikimo ir suklydo.“ – priminė Nigelis Greenas iš „deVere Group“. Jis įspėjo, kad D. Trumpo pergalė itin neigiamai paveiks pasaulines rinkas, kuriose tikėtasi H. Clinton pergalės. „Jei ji laimės, pasaulinės finansų rinkos reaguos palankiai, nes ji vertinama kaip reprezentuojanti status quo, o štai į D. Trumpą žvelgiama kaip į nežinią, taigi jo pergalė pasėtų neužtikrintumą, į kurį rinkos reaguotų atitinkamai“, - patikino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)