Britanijos FTSE 100 krito -0,53 proc., Vokietijos DAX -1,30 proc., o Europos likvidžiausių bendrovių indeksas Stoxx Europe 600 traukėsi -1,07 proc. Brent naftos kaina toliau, ketvirtą sesiją iš eilės, tęsė smukimą, trečiadienio rytą bareliui kainuojant 47,85 JAV dolerius (-0,62 proc.).

Nuo prieš dvi savaites pasiektų aukštumų, šio tipo naftos kaina jau yra susitraukusi beveik dešimtadaliu.

Vienintelį ženklų teigiamą pokytį didžiosiose Europos rinkose demonstravo Britanijos energetikų sektorius, kuris kilo +0,92 proc., o pastarojo kilimui didžiausią įtaką darė „Royal Dutch Shell Plc“ akcijos, kurios stiebėsi +3,75 proc.

Kompanija prekybos sesijos pradžioje pranešė, kad trečiojo ketvirčio pelnas buvo 18 proc. didesnis, nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, o šie rezultatai prognozes viršijo beveik dviem trečdaliais.

Rezultatams teigiamą įtaką darė dujų kompanijos „BG group“ įsigijimas, įvykęs šių metų pradžioje bendrovei kur kas greičiau nei tikėtasi pradedant generuoti teigiamus rezultatus.

Pati „Royal Dutch Shell Plc“ pranešė, kad didelę įtaką geresniems nei tikėtasi rezultatams darė geri produkcijos pardavimai mažosiose rinkose tokiose kaip Jordanija ar Pakistanas.

Britanijos biofarmacijos kompanija „Shire Plc.“ (-2,63 proc.) prisidėjo prie prastus veiklos rezultatus paskelbusiųjų farmacijos kompanijų rato, kuomet informavo, kad trečiojo ketvirčio pajamos nežymiai atsiliko nuo analitikų skaičiavimų.

JAV rinkose jautėsi neapibrėžtumas (Dow Jones -0,55 proc. S&P 500 -0,98 proc.), investuotojams neramiai vertinant apklausų rezultatus dėl prezidento rinkimų, kurie pirmą kartą nuo rinkiminės kampanijos pradžios rodo nežymią Donaldo Trumpo persvarą prieš Hillary Clinton. Rinkos taip pat laukia FED susitikimo, kuriame bus sprendžiama dėl palūkanų normos kėlimo.

Tikimybė, kad FED šiandien vyksiančio susitikimo metu kels palūkanas, yra lygi 16,1 proc. JAV prezidento apklausų pasikeitimas trečiadienį neigiamai veikia ir Azijos rinkas. Trečiadienio rytą 10:03 val. Japonijos NIKKEI 225 indeksas buvo nukritęs -1,76 proc. o Kinijos CSI 300 -0,77 proc.

Valiutų rinkos

EUR/USD valiutų poroje antrą sesiją iš eilės euras kyla dolerio atžvilgiu ir trečiadienio rytą 08:21 val. kainavo 1,1067 USD (+0,11 proc.) Tuo tarpu Meksikos peso ir USD kursas (MXN/USD), kuris jautriausiai reaguoja į Amerikos prezidento rinkimų naujienas, paskelbus naujausius apklausų rezultatus krito -2,77 proc.


Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos biržose antradienį prekiauta gana aktyviai, nepaisant to, kad dirbo dvi rinkos iš trijų, o per 269 sandorius buvo sugeneruota 518 tūkst. eur. apyvarta.

Kol Vilniuje buvo minima Visų Šventųjų diena ir prekyba nevyko, Rygos indeksas kilo +0,02 proc., nors bendra rinkos apyvarta vos perkopė 12 tūkst. eur., o Talino indekso vertė susitraukė -0,67 proc. Latvijoje, po penktadienį bei pirmadienį vykusio akcijos kainos kilimo, „SAF Tehnika“ pozicijoje investuotojai fiksavo pelnus ir numušė akcijos kainą -1,37 proc. Aktyviausiai antradienį prekiauta Estijos flagmanų „Olympic Entertainment Group“ (-0,56 proc. 159,9 tūkst. Eur apyvarta) ir „Tallinna Vesi“ akcijomis (0,00 proc. 168,35 tūkst. eur apyvarta) akcijomis, nors svarbesnių naujienų kompanijos nepaskelbė. Dar pirmadienį po prekybos sesijos „Kauno energija“ pranešė, kad per pirmus 9 mėnesius dėl vienkartinės kompensacijos, gautos iš „UAB Kauno termofikacijos elektrinė“ už investicinių susitarimų nevykdymą, veiklos pelnas kilo beveik 50 proc.

Tuo tarpu dėl šilumos kainos kritimo pajamos mažėjo maždaug 5 proc. Pirmadienį savo veiklos rezultatus taip pat skelbė šaldytuvų gamintoja „Snaigė“. Bendrovė per šių metų 9 veiklos mėnesius uždirbo 3,6 mln. eur. pelno ir tai buvo 31 proc. daugiau nei tuo pačiu metu pernai. Veiklos pajamos tuo pačiu laikotarpiu sudarė 32 mln. eur., fiksuojant 9 proc. mažėjimą.

Trečiadienio rytą „Apranga“ paskelbė, kad mažmeninės prekybos pardavimų apimtys spalio mėnesį kilo 6.6 proc, o per periodą nuo sausio iki spalio apimtys buvo didesnės 8.1 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.