Metinis augimas sudaro 1,5 proc. – daugiausia nuo 2014 m. spalio. Kainų kilimą labiausiai skatina didėjančios gyvenamojo būsto išlaidos ir brangstantis kuras.

Atmetus maisto ir energetikos produktų kainas, infliacijos rodiklis buvo mažesnis, nei tikėtasi – 0,1 proc., palyginti su 0,2 proc. prognoze.

Remiantis palūkanų normų ateities sandoriais, tikimybė, kad FED šiemet sugriežtins monetarinę politiką, smuktelėjo 3,3 procentinio punkto iki 62,6 procento. JAV akcijų indeksai vakar kilo („S&P 500“ +0,62 proc., „Dow Jones“ +0,42 procento) investuotojams besidžiaugiant gerais bendrovių ketvirčio rezultatais. „Goldman Sachs“ pelnas padidėjo 47 proc., o „Netflix“ akcijų kaina šovė į viršų net 19,03 proc. dėl smarkiai išaugusio vartotojų
skaičiaus.

Akcijų indeksai kilo ir Europoje („Stoxx Europe 600“ +1,50 proc.), labiausiai brango kalnakasybos
įmonių bei Italijos ir Ispanijos bankų akcijos. Absoliuti dauguma „Bloomberg“ apklaustų ekonomistų mano, kad ECB pratęs kiekybinio skatinimo programą gruodžio mėn. susitikime.

Kinijos ekonomika trečiąjį ketvirtį augo 6,7 proc. metiniu tempu. Šie duomenys atitiko analitikų
prognozes. Ketvirčio tempas atitinka ir Kinijos vyriausybės šių metų tikslą – 6,5-7,0 procento. Tai leis
vyriausybei imtis spręsti itin aukšto įsiskolinimo lygio ir nekilnojamojo turto kainų burbulo problemas.

Kinijos akcijų indeksas „Shanghai Composite“ šįryt 9 val. Lietuvos laiku buvo pakilęs 0,15 proc., Honkongo „Hang Seng“ ir Indijos „BSE 30“ smuktelėjo atitinkamai 0,16 ir 0,29 procento. „Brent“ rūšies naftos kaina pakilo 0,85 proc. iki 52,12 JAV dolerio už barelį.

OMXB indeksas per antradienį beveik nepakito (-0,01 proc.), Baltijos šalių biržose didžiausią apyvartą
vėl pasiekė prekyba „Olympic Entertainment Group“ akcijomis – jų perleista už 124,8 tūkst. eurų, kaina nekito.

Pagrindiniame sąraše labiausiai brango „Klaipėdos naftos“ akcijos (+2,87 proc., sudaryta sandorių už 40,3 tūkst. eurų).