Kiek anksčiau „Deutsche Bank“ atsisakė mokėti 14 mlrd. JAV dolerių, kad būtų nutraukti tyrimai dėl pažeidimų, susijusių su prekyba išvestiniais finansiniais instrumentais. Vokietijos kompanijų vadovai („Daimler“, „Siemens“, BASF ir kt.) žiniasklaidoje publikuotuose interviu išreiškė paramą „Deutsche Bank“ ir pabrėžė, kad banko kilmė vis dar yra svarbus faktorius vietiniams verslams renkantis skolintoją. Tikimasi, kad jau šią savaitę bus pasiektas susitarimas dėl 1000 darbuotojų atleidimo. Iš viso „Deutsche Bank“ p! lanuoja atleisti 9000 darbuotojų (9 proc. viso personalo).

Kinijos juanis tapo rezervine valiuta. Šeštadienį baigėsi septynerius metus trukęs procesas, kai juanis prisijungė prie euro, JAV dolerio, Didžiosios Britanijos svaro bei Japonijos jenos ir tapo penktąja rezervine TVF valiuta. „Bloomberg“ praneša, kad juanio naudojimas, kaip vienos iš taip vadinamųjų TVF „specialiųjų skolinimosi teisių“ (angl. special drawing rights) valiutų, turėtų pagyvinti šalies obligacijų rinką (prognozuojamos 1 trilijono JAV dolerių investicijos per ateinančius penkerius metus). Kinijos „Shanghai Composite“ šįryt buvo pakilęs 0,21 proc., Japonijos NIKKEI 0,85 proc., Honkongo „Hang Seng“ 1,23 procento.

Didžioji Britanija pradės pasitraukimą iš Europos Sąjungos iki 2016 m. kovo. Ministrė pirmininkė Th. May informavo, kad ES sutarties 50 str. dėl šalies pasitraukimo iš Bendrijos bus aktyvuotas pirmąjį kitų metų ketvirtį. Th. May taip pat pareiškė, kad planuojamas teisės aktas, kuriuo ES teisėkūra bus paversta Didžiosios Britanijos teisės aktais, pakeičiant jų statusą į nacionalinį, o vėliau nereikalingos dalys bus panaikintos. Taip siekiama padidinti aiškumą investuotojams ir verslui. Didžiosios Britanijos svaras po šio pranešimo atpigo visų pagrindinių valiutų atžvilgiu. Šįryt 9 val. Lietuvos laiku vienas svaras kainavo 1.2937 JAV dolerio (-0.27 procento pokytis).

Baltijos biržose penktadienį vėl aktyviausiai prekiauta „Olympic Entertainment Group“ akcijomis – sudaryti 74 sandoriai už 184,4 tūkst. eurų, kaina krito 0,54 procento. Bendrovė paskelbė, kad Lenkijos finansų ministerija atmetė paraišką licencijai gauti. Primename, kad „Olympic Entertainment Group“ dėl su licencijavimu susijusių problemų nuo š. m. rugsėjo 24 d. laikinai sustabdė savo veiklą Lenkijoje. OMXB indekso vertė savaitės pabaigoje smuktelėjo 0,19 proc., apyvarta – 584,6 tūkst. eurų.