Vakar paskelbta rugpjūčio mėn. „Markit CIPS PMI“ paslaugų sektoriaus indekso reikšmė viršijo lūkesčius (52,9, palyginti su 50,0). Tai didžiausias šio indekso šuolis per 20 metų (po „Brexit“ referendumo jo reikšmė liepą buvo nukritusi iki 47,4 procento).

Anglijos banko vadovas M. Carney vis dažniau sulaukia kritikos iš įstatymų leidėjų dėl tariamai
šališkų pasisakymų apie galimą „Brexit“ žalą, o dabar dar ir dėl to, kad pernelyg skubotai sumažino bazinę palūkanų normą.

Anglijos bankas rugpjūčio mėn. paskelbė apie papildomas pinigų politikos priemones ekonomikai skatinti. Manyta, kad palūkanų norma šiais metais bus mažinama dar kartą, tačiau gerėjant šalies ekonomikos duomenims, dabar tokia galimybė vertinama tik 25 procentais.

Didžiosios Britanijos svaras šįryt JAV dolerio atžvilgiu brangsta jau penktą prekybos sesiją iš eilės, 9 val. Lietuvos laiku vienas svaras kainavo 1,3325 JAV dolerio.

Australijos centrinis bankas nekeitė palūkanų normos. Pastarąjį kartą ji buvo sumažinta rugpjūčio mėn. iki rekordiškai žemo lygio – 1,5 procento.

Dauguma Azijos akcijų indeksų šįryt kyla – Honkongo „Hang Seng“ ūgtelėjo 0,47 proc., Indijos „BSE 30“ 0,99 proc., Taivano „Taiwan Weighted“ – 1,01 procento.

JAV akcijų biržos vakar neveikė dėl nacionalinės šventės, o Europos akcijų indeksų pokyčiai buvo nedideli – iki pusės procento.

Bloomberg Dollar Spot“ indeksas, matuojantis JAV valiutos pokytį 10-ties pagrindinių valiutų
krepšelio atžvilgiu, vakar smuktelėjo 0,19 procento.

Investuotojai laukia FED San Francisko banko prezidento J. Williamso pasisakymo šiandien, tikėdamiesi išgirsti naujų užuominų dėl palūkanų normų kėlimo. „Brent“ rūšies naftos kaina vakar pakilo 1,71 proc. po to, kai Rusijos ir Saudo Arabijos energetikos ministrai pažadėjo bendrai imtis rinkos stabilizavimo priemonių.

Naftos kaina prekybos sesijos metu buvo pakilusi ir daugiau, bet investuotojus nuvylė tai, kad bendroje spaudos konferencijoje, vykusioje G20 viršūnių susitikimo Kinijoje metu, nebuvo paskelbta jokių konkrečių priemonių.

Baltijos šalių biržose daugiau nei trečdalį apyvartos sudarė prekyba „Tallink Grupp“ akcijomis.

Bendrovė paskelbė rugpjūčio mėn. perkėlimo duomenis - perkeltų keleivių skaičius, palyginti su praėjusių metų rugpjūčiu, padidėjo 2,7 proc., krovinių pergabenta 7,4 proc., o automobilių – 3,5 proc. daugiau. „Tallink Grupp“ akcijos pabrango 0,34 procento.

Nemažais kainos pokyčiais išsiskyrė „Olainfarm“ ir „Panevėžio statybos trestas“– nors jokių naujienų apie šias bendroves nepaskelbta, akcijos brango atitinkamai 2,80 ir 4,10 procento.
Labiausiai vakar pigo „Latvijas Gaze“ akcijos – jų kaina krito net 25,14 proc. (apyvarta – 34,6 tūkst. eurų).

Investuotojai taip sureagavo į penktadienį vykusio akcininkų sprendimą reorganizuoti bendrovę, atskiriant dujų perdavimo ir saugojimo veiklą.