Remiantis lažybų kontorų kotiruotėmis, tikimybė, kad šalis išstos iš ES, dabar yra 28 proc. (palyginimui – birželio 15 d. buvo 40 proc.).

Pasak rinkos tyrimų bendrovės „YouGov“, augančią paramą pasilikimui 28 valstybių bloke lemia susirūpinimas dėl galimų išstojimo pasekmių. Anglijos bankas ir TVF įspėjo, kad neapibrėžtumas dėl laisvosios prekybos sutarčių Britanijai palikus ES, turėtų neigiamą poveikį investicijoms ir užimtumui.

Teigiamos nuotaikos Europoje persimetė ir į JAV. Pagrindiniai JAV akcijų indeksai prekybos sesiją baigė teigiamais pokyčiais („Nasdaq“ +0,77 proc., „S&P 500“ +0,58 proc.), kilo visi dešimt „S&P 500“ sub-indeksų. Azijoje investuotojai į optimizmą Europoje sureagavo kiek santūriau.

9 val. Lietuvos laiku MSCI ASIA indeksas buvo pakilęs 0,4 proc. „Capital Economics“ skaičiavimais, „Brexit“ atveju poveikis Azijos šalių ekonomikoms būtų ribotas – iki 0,2 proc. BVP. Labiausiai nukentėtų stipriausius prekybinius ryšius su Didžiąja Britanija turinčios ekonomikos – Honkongas, Vietnamas ir Kambodža.

Svaro sterlingų kursas tęsia penktadienio kilimą – vakar Didžiosios Britanijos valiutai sustiprėjus
labiausiai nuo 2008 m. (JAV dolerio atžvilgiu +2,4 proc.), šįryt jos kursas beveik nekinta. 9.30 val. Lietuvos laiku svaras kainavo 1,47 JAV dolerio.

JAV investuotojas G. Sorosas pareiškė, kad Britanijos pasitraukimo iš ES atveju, svaro kursas gali kristi daugiau nei 20 procentų.

Auksas ir obligacijos pinga. Rinkose didėjant optimizmui, kiek sumažėjo investuotojų paklausa saugiems aktyvams.

Aukso kaina krenta trečią sesiją iš eilės, o Vokietijos dešimties metų obligacijų pajamingumas vakar pakilo iki 0,06 procento. „Brent“ rūšies naftos kaina po vakarykščio kilimo šįryt smuktelėjo 0,7 proc. ir dabar nusistovėjo ties 50,3 JAV dolerio už barelį lygmeniu.

Baltijos šalių biržų investuotojų optimizmo pliūpsnis nepasiekė (OMXV +0,22 proc., OMXR +0,48
proc., OMXT -0,83 procento).

Talino biržoje užsienio pardavėjai toliau spaudė žemyn likvidžiausių bendrovių akcijų kainas: „Tallink Grupp“ (-2,17 proc.), „Olympic Entertainment Group“ (-1,03 procento).

Kol kas požymių, kad pardavimo srautas galėtų artimiausiu metu sumažėti, nesimato, tačiau krentančios kainos vilioja vis daugiau pirkėjų, atitinkamai auga teigiamos kainų korekcijos tikimybė. „Klaipėdos naftos“ (+1,02 proc.) akcijų kaina dar labiau priartėjo prie psichologiškai svarbaus 0,50 euro lygmens, o pirkėjų gretose vis dar aktyviai dalyvavo užsienio pirkėjas, kurio veiksmus yra linkę atkartoti ir mažesnieji vietos investuotojai.

Nuo vakar Latvijos farmacininkės „Olainfarm“ (-1,05 proc.) akcijų pirkėjams nebepriklausė teisė į 0,181 euro dividendus. Vis dėlto bendrovės akcijų kaina sumažėjo tik 0,08 euro, todėl perskaičiavus pokytį kaina padidėjo net 1,4 procento.

Primename, kad ši savaitė biržoje bus gerokai trumpesnė nei įprastai. Ketvirtadienį prekyba vyks tik Vilnius biržoje, o Latvijoje ir Estijoje bus švenčiamos Joninės.

Penktadienį nedirbs jau visų 3 Baltijos šalių biržos.