Paskutinės apklausos rodo, kad ES priešininkų stovykla sustiprėjo ir dabar pasiruošusiųjų balsuoti už išėjimą yra net 10 proc. punktų daugiau už tuos, kurie ketina balsuoti už pasilikimą.

Negana to, JAV Centrinis bankas užėmė tvirtą laukimo poziciją, atitinkamai bazinės palūkanų normos didinimo lūkesčiais nusikėlė į rugsėjį.

Šioje aplinkoje investuotojai masiškai suskubo mažinti riziką, atitinkamai obligacijos smarkiai pabrango, o jų palūkanos smuko iki naujų rekordinių žemumų: 10 metų Vokietijos vyriausybės obligacijų palūkanų norma krito iki 0,01 proc., Didžiosios Britanijos – iki 1,35 proc., o Japonijos – iki -0,17 procento.

Akcijų rinkoje – išpardavimo banga. Europos biržų indeksai penktadienį smuko daugiau negu 2 proc. (STOXX EUROPE 600 -2,44 procento). JAV investuotojai buvo nusiteikę šiek tiek ramiau (S&P -0.92 proc.), tačiau šįryt Azijoje neigiamos tendencijos dar labiau sustiprėjo (NIKKEI 225 -3,51 proc., HANG SENG -2,85 procento.

Sustiprėjęs JAV doleris nusmukdė naftos kainą. Šįryt „Brent“ rūšies naftos barelis kainuoja jau mažiau negu 50 JAV dolerių, o nuo praėjusios savaitės aukščiausio lygmens, buvusio trečiadienį, juodojo aukso kaina jau sumažėjo daugiau negu 2,50 JAV dolerio. Tuo tarpu JAV doleris euro atžvilgiu šiandien vienu metu buvo sustiprėjęs iki 1,1232, tačiau šiuo metu (9:30 val. Lietuvos laiku) Europos valiuta šiek tiek pabrango ir EUR/USD kursas laikosi apie 1,1260. Ateities sandorių
kainos rodo, kad Europos biržos šįryt atsidarys apie 1,0-1,5 proc. žemiau.

Rygos ir Talino biržų indeksų reikšmės atkartojo pasaulines tendencijas (OMXR -0,39 proc., OMXT -0,74 proc.), o Vilniaus – šiek tiek ūgtelėjo (OMXV +0,08 procento). Didžiausia apyvarta pasiekta prekyboje „Vilkyškių pieninės“ (0,00 proc.) akcijomis. Tiesa, tam didžiausią įtaką turėjo 2 tiesioginiai sandoriai, kuriais akcijų perleista už 233 tūkst. eurų.

Silvano Fashion Group“ (+1,48 proc.) kaina kilo ketvirtą prekybos sesiją iš eilės. Nuo metų pradžios pastaroji jau spėjo padidėti net 61 proc. Investuotojai teigiamai įvertino bendrovės veiklos rezultatą. Primename, kad pirmąjį ketvirtį „Silvano Fashion Group“ pajamos augo 2,2 proc. – iki 13,4 mln. eurų, o grynojo pelno uždirbta net 2,2 mln. eurų, kai atitinkamą laikotarpį pernai buvo patirtas 0,5 mln. eurų nuostolis.

Taip pat bendrovė planuoja mokėti 0,15 euro dividendus, kurie būtų pusantro karto didesni negu mokėti pernai.

Šią savaitę Baltijos šalių investuotojo kalendorius išliks apytuštis. Pirmadienį „Ekspress Grupp“ akcininkų susirinkime bus balsuojama dėl 0,05 euro dividendų.

Antradienį tokią pačią procedūra atliks „Tallink Grupp“ akcininkai (bus balsuojama dėl 0,02 euro dividendų ir 0,06 euro kapitalo mažinimo išmokos), taip pat bus paskutinė diena įsigyti „Tallinna Vesi“ akcijų su teise į 0,9 euro dividendus. Trečiadienį dėl 0,15 euro dividendų balsuos „Olympic Entertainment Group“ akcininkai.