Šįryt Azijos regiono biržose akcijų kainos tęsia kritimo tendenciją (NIKKEI 225 -0,40 proc., HANG
SENG -0,59 procento 9:00 val. Lietuvos laiku). Investuotojai šiomis dienomis nebenori prisiimti didesnės rizikos, nes sustiprėjo nuogąstavimas dėl galimo pasaulio ekonomikos augimo tempo sulėtėjimo ir dėl neaiškaus „Brexit“ referendumo rezultato.

Paskutinės apklausos rodo, kad 45 proc. Didžiosios Britanijos rinkėjų birželio 23 d. ketina balsuoti
už pasilikimą Europos Sąjungoje, o 43 proc. – prieš.

Visą savaitę kritęs JAV dolerio kursas vakar pakeitė kryptį ir per dieną euro atžvilgiu pakilo daugiau negu 100 punktų. Ateities sandorių pagrindu skaičiuojama tikimybė, kad birželio 15 d. posėdžio metu FED nuspręs padidinti bazinių palūkanų normą, šiuo metu lygi 0 proc., tuo tarpu liepos 27 d. ši tikimybė yra 18 procentų.

Šįryt EUR/USD kursas svyruoja siaurame koridoriuje apie 1,1300. Europos akcijų indeksų ateities sandorių kainos pagrindo optimizmui taip pat nesuteikia – galima tikėtis, kad Senojo žemyno biržos atsidarys neigiamoje teritorijoje.

Apytuštį ekonominių rodiklių kalendorių vakar papildė duomenys apie JAV išankstinių bedarbių paraiškų skaičių, kuris beveik atitiko analitikų lūkesčius – per savaitę darbo ieškančių rezidentų skaičius padidėjo 264 tūkst. (tikėtasi 270 tūkst. augimo).

Vokietija šiandien pranešė infliacijos duomenis, kurie taip pat nesiskyrė nuo prognozės – metinė šalies infliacija buvo 0,1 proc. , o palyginti su balandžiu kainos padidėjo 0,3 procento.

Baltijos šalių biržų indeksai vakar beveik nepakito (OMXV +0,09 proc., OMXR -0,13 proc., OMXT-0,04 procento).

Talino biržoje toliau brango „Silvano Fashion Group“ (+1,50 proc.) akcijos. Primename, kad bendrovė pirmadienį pranešė šaukianti eilinį akcininkų susirinkimą, kuriame bus balsuojama dėl 0,15 euro dividendų, taip pat naujos savų akcijų supirkimo programos.

Vilniaus biržoje pašoko „Grigeo Grigiškių“ (+2,61 proc.) ir Šiaulių banko (+1,87 proc.) akcijų kainos.

Kaip ir prognozavome ketvirtadienio apžvalgoje, vakar po prekybos paaiškėjo, kad Šiaulių banko vadovai ir su jais susiję asmenys nuo pirmadienio iki trečiadienio aktyviai pardavinėjo banko akcijas. Iš viso buvo parduota virš 2 mln. akcijų.

Remiantis šiuo pranešimu galima tikėtis, kad iki šio mėnesio pabaigos, kada prasidės ne prekybos periodas, susiję asmenys ir toliau aktyviai dalyvaus prekyboje didindami akcijų pasiūlą.

Kalbos apie „Olainfarm“ ir „Grindeks“ jungtuves investuotojų nesuintrigavo. „Olainfarm“ (0,00 proc.) kaina nepakito, o apyvarta tesiekė 8 tūkst. eurų, „Grindeks“ (-0,45 proc.) kaina šiek tiek koregavosi žemyn, tačiau apyvarta taip pat nebuvo didelė – 17 tūkst. eurų.

Vilkyškių pieninė“ šįryt pranešė gegužės mėnesį pardavimą padidinusi 7 proc. – iki 7,2 mln. eurų. Sausio-gegužės pardavimo rezultatas vis dar išlieka neigiamas – iš viso buvo gauta 29,2 mln. eurų pajamų arba 8 proc. mažiau negu pernai. Bendrovės pirmojo ketvirčio rezultatas taip pat nedžiugino investuotojų – pajamos smuko 15 proc. ir buvo patirta 0,56 mln. eurų nuostolių (pernai buvo uždirbta 0,1 mln. grynojo pelno)