Tarp sektorių indekso Stoxx Europe 600 sudėtyje labiausiai nukentėjo automobilių pramonės, pastarojo vertei krentant -2,66 proc. Didžiąja dalimi ši pasikeitimą lėmė finansinės institucijos „HSBC Holdings Plc.“ Informacija, apie automobilių sektoriaus esamo vertinimo sumažinimą. Už Atlanto vakar buvo paskelta, kad naujai pradėtų statyti namų apimtys pasiekė 1172 tūkst., kai buvo tikėtasi 1125 tūkst. augimo (buvusi reikšmė 1099 tūkst.).

Taip pat investuotojus nustebino pramonės sektoriaus apimčių pasikeitimas, fiksuojant 0,7 proc. augimą, kai buvo tikėtasi 0,3 proc. didėjimo (buvusi reikšmė -0,9 proc.). Bendrai nuotaikos JAV akcijų rinkose buvo neigiamos, S&P 500 mažėjant -0,94 proc. Investuotojams papildomą nerimą kėlė paskelbti infliacijos duomenys ir spekuliacijos, kad FED‘as gali imtis aštresnių kalbų dėl bazinės palūkanų normos didinimo. Šalyje vakar dieną mėnesinis infliacijos pasikeitimas fiksavo +0,4 augimą (buvusi reikšmė +0,1 proc.), o metinė infliacija išsilaikė kaip ir prognozuota ties 1,1 proc. (buvusi reikšmė +0,9 proc.).

Valiutų rinkos

Vakar dieną euras silpnėjo prieš JAV dolerį, EUR/USD valiutų santykiui traukiantis -0,07 proc. iki 1,1313, o šiandien ši tendencija išsilaiko, valiutų kursui ieškant krypties ties 1,1282 lygiu (09:40 val.). Svarbesnių naujienų (12:00 val.) šiandien sulauksime iš euro zonos, kur paaiškės, kaip pasikeitė regiono mėnesinis ir metinis infliacijos lygis. Analitikai nurodo, kad mėnesinio pasikeitimo nebus (prognozė 0,0 proc.) ir regione išliks 0,2 proc. defliacija.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienį prekyba Baltijos akcijų rinkose nepasižymėjo didesniu aktyvumu, bendrai trijų šalių apyvartai perkopiant 429 tūkst. eurų, indeksams fiksuojant kritimus: Vilniaus -0,37 proc., Rygos -0,42 proc. ir Talino -0,18 proc. Estijos biržoje pagal apsikeistų akcijų vertę pirmose vietose išsirikiavo „Tallink Grupp“ (-0,51 proc.; apyvarta 84,5 tūkst. eurų) ir „Silvano Fashion Group“ (-3,08 proc.; apyvarta 52,1 tūkst. eurų).

Vilniaus biržoje didesnis investuotojų susidomėjimas buvo „Klaipėdos nafta“ akcijomis, pastarųjų vertei sumažėjant -1,58 proc. (apyvarta 35,8 tūkst. eurų). Po prekybos sesijos „Klaipėdos nafta“ (-1,58 proc.) paskelbė apie šaukiamą neeilinį visuotinį akcininkų susirinkimą birželio 8 dieną, kuriame bus svarstoma patvirtinti šviesiųjų naftos produktų parko plėtros projekto projektavimo ir statybos darbų pirkimo sutartį. Remiantis informacija projekto kaina sieks daugiau nei 7,24 mln. eurų be PVM. Tikimasi, kad pasirašius sutartį darbai užtruks apie 14 mėn.

Antradienį „Merko Ehitus“ bendrovės akcijos perkantiesiems nebegarantavo dividendų, todėl akcijos kaina pasuko į neigiamą pusę ir atmetus išmokamus dividendus krito 1,6 proc. iki 8,4 euro/vnt. Šiandien bendrovės nėra numačiusios paskelbti svarbesnės su veikla susijusios informacijos, todėl, tikėtina, pagrindinis investuotojų dėmesys bus nukreiptas į Europoje vyraujančias nuotaikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją