Už Atlanto pirkėjų dominavimas buvo jaučiamas visos prekybos sesijos metu (S&P 500 +0,98 procento). Investuotojų nuotaikas paveikė smarkiai pabrangusi nafta, taip pat pavėluota reakcija į penktadienį paskelbtus analitikų prognozę viršijusius JAV mažmeninės prekybos duomenis. Nafta savo ruožtu brangsta dėl mažėjančios jos gavybos JAV, taip pat baiminantis, kad Nigerija gali reikšmingai sumažinti tiekimo apimtį. Vakar Brent rūšies barelio kaina buvo pakilusi iki 49,47 JAV dolerio (aukščiausio lygmens nuo praėjusių metų spalio mėnesio), o šįryt jos kaina laikosi apie 49,35 JAV dolerio. Europos biržų indeksų ateities sandorių kainos prognozuoja, kad Senojo žemyno biržos atsidarys 0,5-1,0 proc. augimu.

Warrenas Buffettas investavo į „Apple“ akcijas

Legendinio JAV investuotojo kontroliuojama investicinė bendrovė „Berkshire Hathaway“ JAV vertybinių popierių rinkos reguliuotojui teikiamoje ataskaitoje nurodė, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį įsigijo 9,81 mln. „Apple“ akcijų, kurių vertė šiuo metu siekia daugiau negu 900 mln. JAV dolerių. Ši žinia suintrigavo investuotojus, svarstančius apie investiciją į „Apple“, kurios akcijų kaina vakar pašoko net 3,71 procento. Warrenas Buffettas yra žinomas dėl savo ilgalaikio investavimo stiliaus įsigyjant, jo nuomone, nepakankamai įvertintų bendrovių akcijų. „Apple“ akcijos nuo metų pradžios yra atpigusios beveik 11 proc. „Berkshire Hathaway“ įgyto paketo vidutinė vienos akcijos kaina yra 109 JAV doleriai, tuo tarpu po vakarykščio ralio jos dabar kainuoja 93,88 JAV dolerio. Ar šioji legendinio investuotojo įžvalga yra teisinga, ir ar investicija pasiteisins – parodys laikas. Vis dėlto reikia sutikti, kad mažesnis už 11 P/E rodiklis tokiai bendrovei kaip „Apple“ yra išties mažas. Taip pat nereikia pamiršti, kad nuo 2014 metų bendrovė padidino dividendų išmoką beveik ketvirtadaliu – iki 0,57 JAV dolerio per ketvirtį.

Didžiosios Britanijos svaro kursas euro atžvilgiu pakilo beveik 1 proc. po to, kai paskutinė šalies rinkėjų apklausa parodė, kad palaikančiųjų pasilikimo Europos Sąjungoje poziciją stovykla sustiprėjo – jų dalis išaugo iki 55 procentų (balandžio apklausos duomenimis jų buvo 52 procentai, o išstojimo šalininkų buvo 40 procentų. 9 val. Lietuvos laiku EUR/GBP kursas svyruoja ties 0,781 lygmeniu.

Baltijos šalių biržose vyravusį optimizmą pakeitė akcijų išpardavimas (OMXV -0,66 proc., OMXT -0,31 proc., OMXBB -0,23 procento). Pastebimai nusmuko pastaruoju metu smarkiai brangusių bendrovių akcijos – „Silvano Fashion Group“ (1,02 proc.), „Klaipėdos nafta“ (-1,56 proc.), „Tallinna Kaubamaja Group“ (-2,65 proc.). Latvijos „Olainfarm“ paskelbė balandį gavusi 8,8 mln. eurų konsoliduotų pajamų arba 4 proc. mažiau nei pernai. Kaip ir buvo galima tikėtis, pardavimas Rusijoje ir vėl pastebimai smuko (-15 proc.), tačiau bendrą tendenciją sušvelnino išaugusios pajamos Ukrainoje ir Latvijoje (atitinkamai +31 proc. ir +7 procentais). Panašu, kad dviženkliais skaičiais augantis pardavimas jau praeityje, todėl natūralu, kad bendrovė pasitvirtino dividendų politiką, pagal kurią planuoja mokėti 15 proc. grynojo pelno dividendais ir santykį kasmet didinti 2,5 proc. punkto kol jis pasieks 25 procentus. Šiais metais bendrovė siūlo mokėti 0,181 euro dividendus, dėl kurių bus balsuojama birželio 5 dieną vyksiančiame akcininkų susirinkime.

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) paskelbė pirmąjį ketvirtį preliminariai gavęs 182,5 mln. eurų pajamų arba 3,3 proc. daugiau negu pernai, tačiau grynasis pelnas dėl nustatytos mažesnės reguliuojamos elektros energijos įsigijimo kainos sumažėjo 14 proc. Komentuodamas pirmojo ketvirčio rezultatą ESO vadovas L. Liutkevičius paminėjo, kad šaltesni šių metų orai padėjo bendrovei paskirstyti daugiau elektros ir dujų dėl ko išaugo bendrovės pajamos. Taip pat jis tikisi, kad dujų vartojimas ateityje turėtų dar labiau išaugti, nes jau dabar yra jaučiamas verslo ir gyventojų susidomėjimas atpigusiomis dujomis. Primename, kad šiandien apytiksliai dividendų dydžiu turėtų kristi „Merko Ehitus“ akcijų kaina, nes pirkėjams nebepriklausys teisė į dividendus. Taip pat lieka tik trys dienos pateikti pavedimą parduoti „Invalda INVL“ akcijas oficialaus siūlymo metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)