JAV akcijų rinkose vyravo nuosaikus optimizmas – S&P500 ir DOW JONES indeksų reikšmės kilo atitinkamai 0,78 proc. ir 0,66 procento. Šiandien svarbių makroekonomikos duomenų skelbiama nebus, tačiau rinkos dalyviai po truputi pradės ruoštis esminiam šios savaitės įvykiui – penktadienį bus paskelbti svarbūs JAV darbo rinkos duomenys.

Prognozuojama, kad balandį privačiame sektoriuje buvo sukurta 200 tūkst. naujų darbo vietų, o nedarbo lygis sumažėjo nuo 5 proc. iki 4,9 procento. Labai tikėtina, kad palankias JAV darbo rinkos tendencijas rytoj patvirtins ir privati „Automatic Data Processing“ tyrimų bendrovė, kurios skelbiamus duomenis investuotojai vertina kaip gana patikimą oficialių duomenų prognozę.
JAV doleris pinga toliau.

Pirmą kartą nuo praėjusių metų rugpjūčio EUR/USD kursas perkopė 1,15 kartelę, taigi, valiutų rinkose tęsiasi euro brangimo JAV dolerio atžvilgiu tendencija.

Pagrindinės valiutų poros kursas šįryt svyruoja ties 1,1540 JAV dolerio už eurą lygmeniu, o per paskutines 10 prekybos sesijų JAV doleris jau yra reikšmingai atpigęs – apie 2,8 procento. Euras brangsta nepaisant dar balandžio 21 dieną padidintos ECB ekonomikos skatinimo programos apimties.

Japonijos biržos nedirbs iki ketvirtadienio, tuo tarpu didžioji dalis Azijos rinkų po ilgojo savaitgalio
pradeda veikti (9 val. Lietuvos laiku HANG SENG -1,17 proc., SHANGHAI COMPOSITE +1,46 procento). Iki penktadienį skelbiamų JAV darbo rinkos duomenų pasirodymo daugiausiai investuotojų diskusijų ir toliau sulauks brangstantis euras, kaip visada aktuali išliks ir naftos kaina („Brent“ rūšies naftos barelis šįryt kainuoja kiek daugiau nei 46 JAV dolerius).

Baltijos šalių biržose pirmadienį taip pat prekiauta neaktyviai, o akcijų kainos kilo tik Vilniuje (OMXV +0,53 proc., OMXBB -0,02 procento). Aktyviausiai prekiauta „Klaipėdos naftos“ (+2,11 proc.), paskelbusios apie 53 proc. išaugusį grynąjį pelną, akcijomis. Daugiausiai pabrango „Silvano Fashion Group“ (+4,38 proc.) akcijos.

Nors naujienų nebuvo skelbta, matomai investuotojai artimiausiu metu tikisi sulaukti gerų žinių iš
bendrovės valdybos, t. y. praėjusių metų pelno paskirstymo siūlymo. „Aprangos“ (0 proc.) pranešimas apie 15,1 proc. išaugusias balandžio mėnesio pajamas rinkos dalyvių dėmesio kol nesulaukė, tačiau artimiausiu metu prekybos aktyvumas gali padidėti dėl susijusių asmenų grįžimo į rinką.

Estijos finansų grupė „LHV Group“ tikisi didelio investuotojo susidomėjimo viešai siūlomomis akcijomis (IPO). Bendrovės vadovas Erki Kilu spaudos konferencijos metu informavo, kad 8500 investuotojų užsiregistravo ir pateikė savo elektroninio pašto adresus, pageidaudami gauti daugiau informacijos apie IPO.

Jis taip pat paminėjo, kad didžiausia ir likvidžiausia Talino biržos bendrovė „Tallinnk Group“ šiuo metu turi apie 11 tūkst. akcininkų, todėl, jo nuomone, „LHV Group“ akcijos turėtų tapti vienomis iš likvidžiausių regione.