Automobilių pramonės milžinai „Renault SA“ ir „Volkswagen AG“ penktadienį krito po daugiau nei 4,0 proc., investuotojams stebint vis stiprėjantį eurą prieš kitas pagrindines valiutas ir samprotaujant, kad tokia tendencija gal sulėtinti pastarųjų bendrovių eksporto apimtis, dėl brangesnės jų produkcijos užsienyje.

Bankinis sektorius Europoje taip pat įgavo didesnį kritimo pagreitį, indekso Stoxx Europe 600 sudėtyje pastarajam sumažėjant -3,17 proc.

Šiame sektoriuje išsiskyrė „Royal Bank of Scotland Group“ bankas, kuris per diena prarado -6,05 savo vertės, paaiškėjus apie daugiau pagilėjusį banko nuostolį.

Penktadienį Europoje buvo paskelbta, kad preliminarus euro zonos pirmojo ketvirčio metinis BVP sudarė 1,6 proc. augimą, kai buvo tikėtasi 1,4 proc. teigiamo pasikeitimo (buvusi reikšmė +1,4 proc.). JAV akcijų rinkose investuotojų nuotaikos taip pat buvo pesimistinės, S&P 500 krentant -0,51 proc., o Dow Jones traukiantis -0,32 proc.

Šalyje paaiškėjo, kad kovo mėnesio duomenimis vartotojų pajamos išaugo +0,4 proc. (buvusi reikšmė +0,1 proc.), o išlaidų kilimo tempas buvo lėtesnis, sudarant +0,1 proc. kilimą (buvusi reikšmė +0,2 proc.).

Taip pat šalyje buvo paskelbta, kad vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas sumažėjo nuo 89,7 iki 89,0, kai dauguma analitikų tikėjosi šuolio iki 90,0. Šiandien prie svarbesnių naujienų galėtume priskirti Vokietijoje, euro zonoje ir JAV skelbiamą balandžio mėnesio gamybos sektoriaus apimčių pasikeitimą.

Prognozės nurodo, kad pastarasis rodiklis išliks nepakitęs. Pirmadienio ryte matomas neigiamas sentimentas Azijoje, Japonijos Nikkei 225 krentant -3,11 proc. Sekmadienį Kinijoje buvo paskelbta, kad gamybos sektoriaus apimtys lėtėjo, indeksui, atspindinčiam šį sektorių, krentant nuo 50,2 iki 50,1 (prognozė 50,3). Šiandien Kinijos vertybinių popierių birža yra uždaryta, šalyje esant nedarbo dienai.

Valiutų rinkos

Penktadienį EUR/USD išlaikė augimą, valiutų santykiui sudarant +0,87 proc. pasikeitimą iki 1,1451 lygio. Per praeitą savaitę visas dienas euras pranoko JAV dolerį, kursui stiebiantis nuo 1,1222 iki 1,1451. JAV dolerio vertę prieš eurą slegia FED‘o pasisakymai, kad bazinės palūkanų normos, jeigu ir bus keliamos, tai tik nuosaikiai.

Taip pat didesnį įtaką daro JAV makroekonominiai rodikliai, kurie praėjusią savaitę neišsiskyrė tvirtesniu augimu. Šiandien ryte EUR/USD valiutų santykis sudaro augimą, pastarojo vertei ieškant krypties ties 1,1462 lygiu (09:30 val.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskutinė praėjusios savaitės dieną Vilniaus ir Talino indeksai užbaigė krisdami atitinkamai po -0,14 proc. ir -0,02 proc., o Rygos biržos indeksas pasuko priešinga linkme su +0,82 proc. augimu. Investuotojai didesniu aktyvumu penktadienį nepasižymėjo, bendrai trijų šalių apyvartai perkopiant 423 tūkst. eurų.

Į pirmąsias gretas pagal dienos apyvartas išsiveržė „Šiaulių bankas“ (akcijos kaina išliko nepakitusi ties 0,306 euro; dienos apyvarta 49,2 tūkst. eurų) bei „Olympic Entertainment Group“ (akcijos kaina išliko nepakitusi ties 1,94 euro; dienos apyvarta 33,3 tūkst. eurų).

Šiandien ryte „Apranga“ paskelbė, kad grupės apyvarta balandžio mėnesį buvo 15,1% didesnė nei praėjusiais metasi tuo pačiu laikotarpiu.

O per keturis šių metų mėnesius grupės mažmeninė prekių apyvarta kyla 7,3 proc. Svarbesnių naujienų šiandien dar sulauksime iš „Baltika“, kuri skelbs praėjusio mėnesio veiklos pardavimų rezultatą.