9 val. Lietuvos laiku pagrindiniai Japonijos ir Kinijos akcijų indeksai buvo praradę 0,4-0,8 proc. penktadienį buvusios vertės.

Pagrindine to priežastimis galima įvardinti smunkančiais žaliavų kainas ir investuotojų pasyvumą prieš šią savaitę įvyksiančius FED bei Japonijos centrinio banko susitikimus.

Trečiadienį skelbiamoje naujausiose FED ataskaitoje pokyčių dėl palūkanų kėlimo sulaukti nesitikima. Vis dėlto investuotojai atidžiai įvertins kiekvieną žodį, bandydami nuspėti galimus palūkanų normos pokyčius ateityje. Nors tai nebus svarbiausias metų posėdis, rinkos dalyviai ir akcijų, ir valiutų rinkose bus atsargesni, todėl pirmoji savaitės pusė gali būti kiek pasyvesnė, o ryškesni kainų pokyčiai mažai tikėtini.

Pasak ekonomistų, Japonijos centrinis bankas turėtų didinti ekonomikos skatinimo programą. Infliacijai svyruojant ties 0 proc., o ekonomikos augimui nepasiekiant užsibrėžto tikslo, centrinis bankas turėtų imtis aktyvesnių kiekybinio skatinimo veiksmų.

Vienais iš svarbiausių šią savaitę skelbiamų ekonominių rodiklių galima įvardinti Euro zonos ir JAV pirmojo ketvirčio BVP duomenis.

Pirminiais vertinimais prognozuojamas 1,4 proc. Euro zonos ir 0,6 proc. JAV ekonomikos augimas. Europos akcijų rinka kol kas nepasiduoda neigiamoms Azijos nuotaikoms, o indeksų ateities sandorių kainos prognozuoja, kad prekybos sesija prasidės be didesnių pokyčių.

Baltijos šalių biržose aktyvumas nuslūgo, o indeksų reikšmės beveik nepakito (OMXV -0,12 proc., OMXT +0,14 proc., OMXBB -0,02 procento).

Daugiausiai sandorių sudaryta „Tallinna Kaubamaja Grupp“ (0,00 proc.) akcijomis, o akcijas pirkę investuotojai įšoko į paskutinį traukinį, užsitikrindami teisę į 0,52 euro dividendus.

Šiandien akcijų pirkėjams dividendai jau nebepriklausys, todėl akcijų kaina turėtų koreguotis žemyn panašiu į dividendus dydžiu. „City Service“ (- 1,84 proc.) akcijomis buvo sudaryta 13 sandorių, tačiau šią savaitę aktyvumas greičiausiai tik augs. Primename, kad balandžio 29 diena yra paskutinė akcijų prekybos diena Vilniaus biržoje, paskui prekyba reguliuojamoje rinkoje vyks tik Varšuvos biržoje.

Rokiškio sūris“ pasiūlė mokėti 0,07 euro dividendus (pajamingumas 5,2 procento). Pieno perdirbimo sektoriui išgyvenant ne pačius geriausius laikus, toks „Rokiškio sūrio“ valdybos siūlymas yra išties netikėtas.

Kitos dvi sektoriaus bendrovės – „Vilkyškių pieninė“ ir „Žemaitijos pienas“ – dividendų mokėti neketina, o „Pieno žvaigždžių“ valdyba sprendimo dėl pelno paskirstymo kol kas nepriėmė. Kartu su akcininkų susirinkimo sprendimo projektais, taip pat paskelbta „Rokiškio sūrio“ 2015 metų veiklos ataskaita.

Grupės pajamos pernai sumažėjo 21 proc. – iki 197 mln. eurų, tačiau užpernai patirtą 0,4 mln. eurų nuostolį pakeitė 3,9 mln. eurų pelnas.

Primename, kad po puikaus „Žemaitijos pieno“ metinio veiklos rezultato (grynasis pelnas buvo 6 mln. eurų arba 2,3 karto didesnis nei užpernai) paskelbimo akcijų kaina biržoje pašoko daugiau negu 11 proc., atitinkamai galima tikėtis, kad geros naujienos teigiamai paveiks ir „Rokiškio sūrio“ akcijų kainą.

Visuotinių akcininkų susirinkimų savaitė. Nuo antradienio iki penktadienio vyks net 24 bendrovių, kurių akcijomis prekiaujama Baltijos prekybos sąrašuose, visuotiniai akcininkų susirinkimai.

Pirmasis iš jų – rytoj įvyksiantis „Klaipėdos naftos“ akcininkų susirinkimas, kuriame ketinama paskirstyti rekordinius dividendus (0,0463 euro už akciją). Nemažai bendrovių šią savaitę ketina skelbti ketvirčio ataskaitas. Rytoj tai planuoja padaryti Šiaulių bankas ir „Olympic Entertainment Group“, penktadienį – „Apranga“, „Tallinna Vesi“ ir „Klaipėdos nafta“.