Derybos Dohoje žlugo. Sekmadienį Kataro sostinėje Dohoje rinkosi Naftą eksportuojančių šalių
organizacijos (OPEC) ir jai nepriklausančių šalių atstovai.

Buvo bandoma susitarti dėl naftos gavybos apimčių ribojimo sausio mėnesio lygyje, tačiau derybose nebuvo pasiekta jokio rezultato. Į Dohą neatvyko neseniai į pasaulinę naftos rinką grįžusio ir nuolat gavybos apimtis didinančio Irano atstovas, o Saudo Arabija parodė aiškią poziciją, kad nėra pasiruošusi įšaldyti gavybos apimčių savo rinkos dalies sąskaita.

Analitikai daro išvadą, kad toks derybų rezultatas reiškia, kad tikimybė, kad ateityje naftos eksportuotojams gali pavykti susitarti smarkiai sumažėjo, o tai vidutiniu laikotarpiu sudarys spaudimą juodojo aukso kainai.

Naftos kaina smuko daugiausiai per pastaruosius 2 mėnesius. Vos tik prasidėjus prekybai Niujorke WTI rūšies naftos ateities sandorių kaina smuko 6,8 proc. – iki 37,61 JAV dolerio, o Londone „Brent“ rūšies nafta atpigo 7 proc. – iki 40,10 JAV dolerio.

Tiesa, po to panika šiek tiek atsitraukė, ir „Brent“ kaina 9:30 val. Lietuvos laiku atsitiesė iki 41,20 JAV dolerio.

Akcijų kainos seka įkandin naftos.

Japonijos NIKKEI nukrito net 3,4 proc., o ir Honkongo „Hang Seng“ 9:30 val. Lietuvos laiku yra nusmukęs 1,33 procento. Europos biržų indeksų ateities sandorių kainos pranašauja, kad regiono akcijų rinkos atsidarys 1-1,5 proc. smukimu.

Baltijos šalių biržose praėjusi savaitė baigėsi augimu (OMXV +0,59 proc., OMXR +0,26 proc., OMXT +0,15 procento). Vilniaus biržoje padidėjus TEO LT (+1,40 proc.) paklausai akcijų kaina pastebimai išaugo.

Tiesa, pirkimas daugiausiai buvo vykdomas per vieną tarpininką, todėl svarstyti apie susiformavusias kainos „grindis“ kol kas būtų per anksti. Primename, kad šį trečiadienį bendrovė planuoja paskelbti savo pirmojo ketvirčio veiklos rezultatą, kuriame bus galima įvertinti kaip sekėsi naujajam bendrovės pirkiniui „Omnitel“.

Latvijos farmacininkė „Olainfarm“ pranešė, kad kovo mėnesį konsoliduotos pajamos išaugo 4 proc.
– iki 9 mln. eurų.

Per visą pirmąjį ketvirtį bendrovė gavo 26,1 mln. eurų pajamų arba 6 proc. mažiau nei pernai. Kovo mėnesį pajamas didino milžiniškas eksporto šuolis (+361 proc.) į Ukrainą, tačiau krentančios pajamos Rusijoje (-28 proc.) ir toliau išlieka vienu iš svarbiausių bendrovės iššūkių.

Primename, kad bendrovė 2016 metais prognozuoja gauti 3 proc. daugiau pajamų, o grynasis pelnas turėtų išlikti beveik nepakitęs – apie 15 mln. eurų.