Nevėstant vasariškiems orams, prekybą biržoje pastaruoju metu šiek tiek išjudina bendrovių antrojo ketvirčio veiklos rezultatai. Pastarųjų belaukiant, neslopsta gana aktyvi prekyba “Mažeikių naftos” (MNF1L) ir “Snaigės” (SNG1L) vertybiniais popieriais, tačiau aiškesnės krypties kursai nesugeba pagauti dėl gana prieštaringų nuotaikų, apėmusių šias pozicijas. “Mažeikių naftos” ir “Snaigės” akcijų trečiadienį suprekiauta už atitinkamai 436 tūkst. litų ir 247 tūkst. litų, o kaina išliko nepakitusi ir savo ruožtu siekė 9 bei 16,5 lito.

Tuo tarpu jau spėjusių paskelbti pirmojo pusmečio rezultatus finansų sektoriaus atstovų tarpe didžiausio dėmesio sulaukė “Snoro” (SRS1L) ir “Šiaulių banko” (SAB1L) akcijos. Optimistiškai rinkos dalyvius nuteikęs 21 mln. litų “Snoro” pelnas toliau skatina jo akcijas brangti – šiandien jų kaina šoktelėjo dar 5,9 proc. iki 45 litų, o apyvarta siekė 232 tūkst. litų. Tuo tarpu šiandien savo rezultatus atskleidęs “Šiaulių bankas” buvo priverstas konstatuoti akcijų kainos nuosmukį 1,5 proc. iki 3,35 lito, apyvartumui siekus 206 tūkst. litų.

3,33 mln. litų pusmečio pelnas yra gana neblogas rezultatas, atsižvelgiant į tai, kad pernai per atitinkamą laikotarpį “Šiaulių bankas” uždirbo 2,51 mln. litų arba 32,6 proc. mažiau, o per pirmą šių metų ketvirtį buvo gautas 1,22 mln. litų grynasis pelnas. Vis tik nemaža dalis investuotojų, prieš rezultatų skelbimą aktyviai pirkusių šias akcijas, dabar suskubo pasiimti pelną.

Šiek tiek abejonių investuotojams trumpam galėjo sukelti ir žiniasklaidoje pasirodęs pranešimas, jog Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) vis dar nepriėmė galutinio sprendimo dėl 12 mln. eurų paskolos suteikimo “Šiaulių bankui”, kurį turėjo priimti liepos 12 dieną. Vis tik netrukus ši informacija buvo paneigta, bankui oficialiai patvirtinus, jog ERPB direktorių taryba patvirtino projektą dėl sindikuotos paskolos suteikimo.

Trečiadienį labiausiai brangusių akcijų sąrašo viršuje atsidūrė “Ūkio banko” (UKB1L) vertybiniai popieriai. Jų kaina pakilo 2,5 proc. iki 12,1 lito, o apyvarta siekė 147 tūkst. litų. Bankui dar nespėjus paskelbti antrojo ketvirčio veiklos rezultatų, galimybė greitai uždirbti pelno kaitina kraują bandantiems spekuliuoti su šia pozicija. Tikimasi, kad “Ūkio banko” pusmečio veiklos rezultatai turėtų būti neblogi atsižvelgiant į bendrą bankinio sektoriaus augimą šiemet, juolab, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį buvo uždirbta 2,41 mln. litų - 4,4 karto daugiau nei per 2004 metų sausį-kovą. Iš viso šiemet bankas planuoja padidinti pelną 17 proc. iki 7 mln. litų.

JT finansų analitikas Andrius Adomkus

 

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją