Iš šešių ekonomistų, maniusių, kad Japonijos centrinis bankas nuspręs plėsti skatinamąją pinigų politikos poziciją, tik vienas tikėjosi palūkanų normos kirčio, tačiau kur kas kuklesnio (iki 0,05 proc.). Japonijos centrinis bankas taip pat paskelbė toliau laikysiąsis plano pinigų bazę kasmet didinti 80 trln. Japonijos jenų. Centrinio banko dėmesį atkreipė pastaruoju metu pasaulio finansų rinkose fiksuojami pokyčiai ir išliekantis netikrumas dėl besivystančių ir žaliavas eksportuojančių šalių ekonomikos perspektyvų, kas gali neigiamai paveikti Japonijos verslo pasitikėjimą ir palaikyti nepriimtiną kainų lygį. Netikėtas centrinio banko sprendimas iškėlė ne tik Japonijos, bet ir kitų Azijos akcijų indeksų vertę (09:15 Lietuvos laiku NIKKEI 225 +2,80 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +3,09 proc.). USD/JPY kursas šoktelėjo 1,5 proc. – iki 120,64 Japonijos jenų už JAV dolerį.

Iš Azijos sklindančios ekonomikos skatinimo nuotaikos penktadienį gali persikelti ir į Europos bei JAV akcijų rinkas. Ketvirtadienį pagrindiniai Senojo žemyno akcijų indeksai smuko 1–2 procentus. Didžiausių euro zonos bendrovių akcijų kainas įvertinantis indeksas EURO STOXX krito 2,10 proc., labiausiai atpigo finansų paslaugas teikiančių įmonių akcijos (sektoriaus pokytis -3,16 proc., „UniCredit SpA“ -6,48 proc., „Deutsche Bank AG“ -5,44 proc.). Euras, paskelbus apie lūkesčius viršijusią vartojimo kainų infliaciją Vokietijoje (sausį metinė infliacija siekė 0,5 proc., gruodį 0,3 proc.), sutvirtėjo JAV dolerio atžvilgiu. EUR/USD kursas (vakar +0,42 proc. – iki 1,0939) kilo ketvirtą dieną iš eilės, tačiau šįryt smuktelėjo iki 1,0902.

Pabrangus naftai (vakar WTI +2,85 proc. – iki 33,22 JAV dolerio už barelį), šoktelėjo energetikos sektoriuje veikiančių JAV bendrovių akcijų vertė (S&P 500 +0,55 proc., sektoriaus pokytis +3,16 proc.). Šiandien investuotojų dėmesį atkreips JAV makroekonominė informacija. Prognozuojama, kad 2015 m. spalio-gruodžio mėn. (perskaičiavus į metų tempą) JAV ekonomika augo 0,8 proc. (trečiąjį ketvirtį +2 proc.).

Baltijos šalių biržose vyravo olimpinė ramybė, o akcijų kainos beveik nekito (OMXBB +0,17 proc.). Visgi šiandien aktyvumas turėtų augti dėl bendrovių naujienų – TEO LT paskelbė metinį veiklos rezultatą, o pagrindinis „Latvijas Balzams“ akcininkas pateikė siūlymą supirkti bendrovės akcijas po 9 eurus už vienetą.

TEO LT pajamos ketvirtąjį ketvirtį išaugo 1,4 proc. ir siekė 54,2 mln. eurų, o grynasis pelnas beveik nekito ir buvo 9,3 mln. eurų. Vertinant metinius rezultatus, investuotojus galėtų pozityviai nuteikti 1,1 proc. iki 204,6 mln. eurų augusios pajamos, tačiau grynasis pelnas smuko 10,2 proc. iki 34,2 mln. eurų (pelnas akcijai 0,059 euro). Primename, kad pernai bendrovė išmokėjo 0,068 euro už akciją dividendus, taigi jau dabar galima su didele tikimybe prognozuoti, kad dėl smukusio pelningumo, šiemet išmokami dividendai bus mažesni, o jų dydis gali dar labiau sumažėti dėl ką tik užbaigto „Omnitel“ įsigijimo.

„Latvijas Balzams“ pagrindinė akcininkė SIA „Amber Beverage Group“ pateikė oficialų siūlymą supirkti bendrovės akcijas už vieną mokant 9 eurus. Siūlymas įsigalios kai jį patvirtins Latvijos finansų ir kapitalo rinkų komisija. Tiesa, prisiminus bendrovės „Ventspils nafta“ atvejį ir kietą komisijos poziciją, negalima būti garantuotu, kad siūlyme nurodyta kaina nesikeis.