Akcijų rinka Kinijoje metus pradėjo pakartodama vasarą „juoduoju pirmadieniu“ pramintos dienos kritimą, o biržos buvo du kartus uždarytos akcijų kainoms smukus po 7 proc. vos pradėjus prekybą.

Per pirmąsias tris savaitės dienas Kinijos valiutos juanio kursas smuko maždaug 1 proc. JAV dolerio atžvilgiu. Silpnesnis juanis naudingas Kinijos eksportuotojams, tačiau makroekonominė šalies situacija vis dar vertinama nevienareikšmiškai.

12 metų žemumos

Suirutė Kinijos akcijų rinkoje „Brent“ rūšies naftos kainą ketvirtadienio rytą nustūmė žemiau 33 dolerių už barelį ribos. Tai pirmas toks atvejis nuo 2004 metų.

Pesimizmas Kinijoje jau pasiekė ir Europos prekiautojus. Stoxx Europe 600 indeksas trečiadienį susitraukė 1,26 proc., o nuo metų pradžios jo vertė jau yra kritusi 3,1 proc.

Tokios pat nuotaikos vyrauja ir už Atlanto, kur S&P indeksas trečiadienį krito 1,3 proc.

Vilniaus vertybinių popierių biržoje trečiadienį fiksuotas 0,34 proc. augimas, taip pat ir Rygoje (1,15 proc.), tačiau Taline indeksai ėjo priešinga kryptimi ir krito 0,17 proc.

Korekcija prie Baltijos

Ketvirtadienio rytą apie artėjantį akcijų išsipardavimą Baltijos šalyse įspėjusio SEB banko Finansų maklerio skyriaus vadovas Arvydas Jacikevičius DELFI prieš 15 val. sakė, kad ši prognozė išsipildė.

OMX Vilnius nuo dienos pradžios buvo smukęs 1,1 proc., OMX Riga 1,57 proc., o OMX Tallinn 1,24 proc.

„Galbūt krentame ne taip stipriai kaip pagrindiniai Vakarų Europos indeksai, kurie krenta po 3 proc. Neigiamos, pardavimo nuotaikos persikėlė ir į Baltijos šalių biržą“, – sakė jis.

Nerimauti neverta

Ar tokios nuotaikos Baltijos regione vyraus ir toliau, A. Jacikevičiaus teigimu, priklausys nuo globalių tendencijų.

„Pati Baltijos šalių rinka turi daugiau potencialo augti negu smukti“, – sakė jis.

Pašnekovas ramino, kad pagrindo nerimui tiesiogiai su finansų rinkomis nesusijusiems žmonėms nėra.

„Kol kas paveiktos tik akcijų rinkos kainas. Manau, kad šiuo atveju ne akcijų kainos veikia realią ekonomiką, o atvirkščiai – realios ekonomikos būklė privertė investuotojus sunerimti ir dėl to kainos pajudėjo žemyn“, – sakė A. Jacikevičiaus.

Prasidėjo jau anksčiau

Swedbank“ finansų makleris Renatas Žeknys pritarė, jog akcijomis neprekiaujantiems žmonėms nerimauti nėra dėl ko.

Pašnekovas teigė, kad jiems daugiau dėmesio reikėtų skirti Lietuvos makroekonominiams duomenis, o jie šiuo metu yra geri.

„Apskritai akcijų pigimas yra prasidėjęs jau gerokai anksčiau, tik dabar kritimas kasdien yra didesnis, o kai vyksta išsipardavimas, natūralu, kad žmonės iš aktyvų pereina į grynus pinigus, – dėstė jis. – Tai aktualu laukiant kol atpigs ir taps patrauklesni kiti aktyvai.“

Sustabdyta prekyba Kinijos akcijų rinkoje pakurstė JAV akcijų nuosmukį

JAV akcijų rinka ketvirtadienio prekybą pradėjo 1 proc. smukimu, reaguodama į sumaištį Europoje po to, kai Šanchajuje antrą kartą per savaitę buvo sustabdyta prekyba šalies akcijų rinkoje, - toks sprendimas buvo priimtas vertybinių popierių kainoms smukus daugiau kaip 7 procentais.

Automatinė prekybos procesų stabdymo sistema, kuria siekiama užkirsti kelią rinkose susidarantiems šuoliams, įsijungė praėjus vos 30 minučių nuo sesijos pradžios, praneša naujienų tarnyba BBC.

Ketvirtadienio prekybos akcijomis Niujorke pradžioje „Dow Jones“ akcijų indeksas nukrito 231,94 punkto, iki 16 906,78 punkto, „S&P 500“ - 28,07 punkto, iki 1 962,19 punkto. Atskiras technologijų įmonių akcijų indeksas „Nasdaq“ sumažėjo 84,1 punkto, iki 4 751,66 punkto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)