Aktyviausiai regione kilo pagrindinių išteklių sektorius, kuris Stoxx Europe 600 indekso sudėtyje sudarė 1,77 proc. vertės didėjimą. Investuotojai teigia, kad šis atšokimas gali būti trumpalaikis, nes ir toliau šį sektorių slegia ne tokia teigiama informacija iš Kinijos dėl ekonomikos lėtėjimo.

Vien tik per praėjusius metus pastarasis sektorius sumažėjo beveik 35 proc. Už Atlanto irgi jautėsi nežymios optimistinės nuotaikos, S&P 500 fiksuojant +0,2 proc. teigiamą šuolį, o Dow Jones indeksui kylant +0,06 proc.

Vakar JAV prezidentas nurodė, kad šalyje bus griežtinamas ginklų įsigijimas. Tai iššaukė stiprią paklausą akcijoms tų bendrovių, kurios savo veiklą sieja su ginklų pardavimais. „Smith & Wesson Holding Corp“ akcijos vertė pakilo net +11,08 proc., o „Sturm Ruger & Co. Inc.“ kilo +6,76 proc. Tokius pokyčius galima tiesiogiai sieti su tuo, kad trumpajame laikotarpyje šios bendrovės, tikėtina, gaus didesnes pajamas iš ginklų pardavimų, vartotojams stengiantis įsigyti prekių, kol neįsigaliojo griežtesni draudimai.

Technologijų bendrovė „Apple Inc.“ vakar krito -2,51 proc. po informacijos, kad bendrovė, tikėtina, pirmajame šių metų ketvirtyje sumažins naujausių telefonų gamybą net 30 proc. Šiandien bus paskelbta kaip pasikeitė Vokietijos, euro zonos ir JAV paslaugų sektoriaus apimtys, - pastarieji rodikliai Europoje turėtų išlikti nepakitę, o JAV nežymiai išaugti.

Taip pat JAV bus išplatinti duomenys apie privačiame sektoriuje dirbančiųjų pasikeitimą (prognozė -8,7 proc.), gamyklų užsakymų apimtis (-0,2 proc.) bei ilgalaikio vartojimo prekių užsakymus (prognozė nepaskelbta).

Valiutų rinkos

Antradienį paaiškėjo, kad praėjusių metų gruodžio mėnesį euro zonos infliacijos lygis išliko nepakitęs ties 0,2 proc., tačiau dauguma analitikų tikėjosi, kad šis rodiklis stiebsis iki 0,3 proc.

Tai buvo signalas, kad, tikėtina, ECB ateityje jaus didesnį spaudimą dėl papildomų monetarinių priemonių, kurios turėtų išjudinti infliacijos lygį iki jų užsibrėžtos 2,0 proc. ribos. Pastaroji informacija vakar spaudė euro vertę žemyn prieš JAV dolerį -0,77 proc., EUR/USD valiutų santykiui pasiekiant 1,0748 lygį.

Šiandien ryte ši tendencija išsilaiko ir pastarasis valiutų lygis dar mažėja, fiksuojant -0,11 proc. pokytį ties 1,0736. Šiandien 21:00 val. bus išplatintas paskutinio FED‘o posėdžio protokolas, kuriame investuotojai ieškos papildomos informacijos apie narių pozicijas dėl šalies ekonomikos, išorinių grėsmių bei tolimesnės monetarinės politikos krypties.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar, prekybos pradžioje, paskelbti „Tallink Grupp“ veiklos rezultatai paskatino smulkius investuotojus aktyviau keistis bendrovės akcijomis.

Prekybai užsidarius akcijos vertė buvo įgavusi 2,02 proc. šuolį, jos kainai judant nuo 0,843 iki 0,86 euro už vienetą ir dienos apyvartai pasiekiant 122,8 tūkst. eurų. Antradienį buvo išplatinta informacija, kad bendrovės „Lesto“ ir „Lietuvos dujos“ sausio 6 dieną yra išbraukiamos iš Oficialiojo prekybos sąrašo ir sausio 11 dieną bus pradėta prekiauti naujos bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vertybiniais popieriais.

Klaipėdos nafta“ (+0,27 proc.) vakar išplatino informaciją, kad yra pasirašyta ilgalaikė krovos sutartis su Šveicarijoje registruota bendrove „Verum Plus“ AG. Remiantis informacija, šis susitarimas garantuos bendrovei tamsių naftos produktų srautą iš Baltarusijos ir jų perkrovimą terminale iki metų pabaigos, su galimybe šią sutartį prasitęsti dar vieneriems metams.

Vilniaus biržoje investuotojai aktyviausiai prekybą vykdė „Šiaulių bankas“ akcijomis, jų vertei šoktelint +2,36 proc. iki 0,303 euro/vnt. ir dienos apyvartai perkopiant 53,4 tūkst. eurų.

Svarbesnių naujienų bendrovė nepaskelbė. Bendrai nuotaikos vakar dieną visose trijose Baltijos biržose buvo teigiamos, Vilniaus indeksui šoktelint 0,39 proc., Rygos kylant 0,09 proc., o Talino stiebiantis 0,6 proc.