Didžiausių euro zonos bendrovių akcijų kainas įvertinantis indeksas EURO STOXX 50 smuko penktą dieną iš eilės (-2 proc.), labiausiai atpigo energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijos (sektoriaus pokytis 2,92 proc.).

Kita vertus, vakar paskelbta euro zonos makroekonominė informacija pralenkė lūkesčius – pramonės produkcijos mastas spalį pasistiebė 0,6 proc. (laukta 0,3 proc.), o palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai augo 1,9 proc. (tikėtasi 1,4 proc.). Prognozuojama, kad šiandien ZEW tyrimų instituto skelbtinas verslo lūkesčių rodiklis parodys gruodį pagerėjusias Vokietijos investuotojų nuotaikas (15 punktų).

Investuotojai kitapus Atlanto vakar kiek atsikvėpė (S&P 500 +0,48 proc., DOW JONES +0,60 proc., NASDAQ +0,38 proc.). Nors rinkos dalyvių ir ekonomistų tikėjimas, kad jau rytoj JAV centrinis bankas priims sprendimą kelti palūkanų normą, nesvyruoja, dėmesys, kaip ne kartą bandė pabrėžti Federalinės rezervų sistemos (FED) vadovai, krypsta į tolesnį pinigų politikos normalizavimo kelią.

Tvirtai laikosi ir po Europos centrinio banko posėdžio gruodžio 3-iąją įgytų pozicijų neapleidžia euras – EUR/USD kursas (+4,4 proc. nuo mėnesio pradžios) šįryt kinta arti 1,105 JAV dolerio už eurą ribos. Kita vertus, FED skaičiuojamas JAV dolerio vertę visų pagrindinių JAV užsienio prekybos partnerių valiutų atžvilgiu nustatantis indeksas nuo metų pradžios sustiprėjęs daugiau negu 10 procentų.

Neliks nepastebėta ir šiandien skelbtina informacija apie JAV vartojimo kainų pokyčius – prognozuojama, kad lapkritį kainos nekito, o palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai ūgtelėjo 0,4 procento.

Pokyčiai Azijos akcijų rinkoje šįryt nevienodi (09:55 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 -1,68 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -0,29 proc., Honkongo HANG SENG +0,11 proc.).

Augančios ateities sandorių vertės antradienį žada smarkiai pakilesnį Europos investuotojų ūpą ir santūriai teigiamus pagrindinių JAV akcijų indeksų pokyčius.

Baltijos šalių biržų indeksai atkartojo nuotaikas Vakarų Europoje (OMXV -0,42 proc., OMXR -1,65 proc., OMXT -1,15 procento). Baltijos Oficialiajame prekybos sąraše brango tik 4 bendrovių akcijos, o pigo net 14. Didelis tiesioginis sandoris sudarytas „Aprangos“ (+0,38 proc.) akcijomis, o smulkūs sandoriai daugiausiai vyravo prekyboje Estijos bendrovių akcijomis.

Vilniaus baldai“ visuotiniame akcininkų susirinkime patvirtino mokėsianti 1 euro dividendus, o paskutinė diena įsigyti akcijų su teise į išmoką yra gruodžio 28 diena.

„Olainfarm“ pranešė, kad lapkričio mėnesį pardavimas padidėjo net 38 proc. – iki 9,29 mln. eurų. Bendrovė labai sėkmingai didino pardavimo mastą savo pagrindinėse rinkose – Rusijoje, Latvijoje ir Ukrainoje.

Pardavimų Rusijoje, į kurią yra eksportuojama didžiausia dalis produkcijos, augimas sudarė 54 proc., Latvijoje – 15 proc., o Ukrainoje pardavimas išaugo net 3,7 karto.

Per sausį-lapkritį pardavimas siekė 90,2 mln. eurų, t. y. 6 proc. daugiau negu tuo pačiu laikotarpiu pernai. Primename, kad rugsėjį ir spalį pajamos palyginti su pernai kito labai nedaug, todėl tikėtina, kad geras rezultatas nepraslys pro investuotojų akiratį, o akcijų kaina turėtų pajudėti aukštyn.