Didžiausių euro zonos bendrovių akcijų kainas įvertinantis indeksas EURO STOXX 50 smuko 1,87 proc., panašiai sumenko ir didžiųjų regiono šalių – Vokietijos ir Prancūzijos akcijų indeksai (DAX -1,95 proc., CAC 40 -1,57 proc.).

Atpigo visuose EURO STOXX 50 vertinamuose ūkio sektoriuose veikiančių bendrovių akcijos. Tvirtai laikosi po praėjusią savaitę paskelbtų nuosaikesnių, negu tikėjosi rinkos dalyviai, Europos centrinio banko (ECB) sprendimų sustiprėjęs euras. EUR/USD kursas vakar kilstelėjo 0,50 proc. (iki 1 EUR: 1,0892 USD), o šįryt kinta aukščiau 1,09 JAV dolerio už eurą ribos.

Saugia valiuta laikomos Japonijos jenos vertė JAV dolerio atžvilgiu taip pat išaugo (vakar USD/JPY -0,35 proc. – iki 122,93 Japonijos jenų už JAV dolerį). Sumenkusi medžiagų ir energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijų kaina antradienį žemyn nutempė ir pagrindinių JAV akcijų indeksų vertę (S&P 500 -0,65 proc., DOW JONES -0,92 proc., NASDAQ -0,07 proc.).

Šįryt naftos kaina nedaug atsitiesė (WTI rūšies barelis pabrangęs iki 38,23, „Brent“ rūšies – 40,80 JAV dolerio), o JAV akcijų indeksų ateities sandoriai žada kilimą 0,3-0,5 procento. Pragiedrulių, tik santūresnių (0,1-0,2 proc.), laukiama ir Senojo žemyno akcijų rinkoje. Šįryt paskelbta, kad metinė vartotojų kainų infliacija Kinijoje lapkritį kiek pasistiebė ir siekė 1,5 proc. (tikėtasi 1,3 proc., spalį 1,4 proc.), nors vis dar smarkiai atsilieka nuo šalies vyriausybės nustatyto tikslinio kainų lygio (3 proc.).

Nebegilėja ir gamintojų kainų defliacija, išlikusi to paties lygio jau ketvirtą mėnesį iš eilės (lapkritį -5,9 proc.).

Nors šįkart ir pralenkė lūkesčius, Kinijos kainų dinamika išlieka vangi, tad neabejojama, jog šalies centrinis bankas ir 2016-aisiais tęs skatinamąją pinigų politiką. Kinijos finansų ministro teigimu, ekonomikos plėtrai paskatinti kitais metais planuojama peržiūrėti importui ir eksportui taikomus mokesčius.

Prognozėms nosį nušluostė ir Japonijos informacija – šįryt paaiškėjo, kad įrengimų užsakymai spalį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo net 10,3 proc., nors buvo laukta tik nežymaus ūgtelėjimo (0,6 proc.).

Vis dėlto Azijos investuotojų nuotaikos taisytis neskuba (09:15 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI -0,98 proc., Honkongo HANG SENG -0,39 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +0,07 proc.). Tiesioginiai sandoriai Lietuvos bendrovių akcijomis bandė išjudinti ramią prekybą Baltijos šalių akcijų biržose (OMXV -0,14 proc., OMXR -0,46 proc. OMXT -0,56 procento).

Didžiausia apyvarta pasiekta „Šiaulių banko“ (0,00 proc.) akcijomis, kur du tiesioginius sandorius sudarė užsienio tarpininkai.

Atsižvelgiant į tai, kad gruodis yra paskutinis mėnuo, kada susiję asmenys dar gali prekiauti biržoje, galima tikėtis, kad banko akcijos ir toliau turėtų išlikti tarp biržos populiariausiųjų. „Rokiškio sūris“ (0,00 proc.) taip pat nusprendė įgyvendinti savų akcijų supirkimą.

Investuotojai galės parduoti bendrovei iki 2,785 mln. akcijų (7,8 proc. visų akcijų), už vieną akciją bus mokama 1,43 euro. Prisiminus lapkričio pabaigoje įgyvendintą „Pieno žvaigždžių“ savų akcijų supirkimą, galima prognozuoti, kad dalis investuotojų bus linkę pasinaudoti proga ir parduos savo turimas akcijas. Talino biržoje naujienų neskelbta, o investuotojai tradiciškai daugiau dėmesio sutelkė į Europos biržose vyravusias nuotaikas.

Pigo didžioji dalis likvidumu pasižyminčių bendrovių akcijų: „Olympic Entertainment Group“ (-1,60 proc.), „Merko Ehitus“ (-1,14 proc.), „Tallink Grupp“ (-0,59 proc.) ir „Tallinna Vesi“ (-0,73 proc.). Šiandien yra paskutinė diena, kada „SAF Technika“ akcijų pirkėjai įgis teisę į mokamus dividendus – 0,34 euro už akciją (pajamingumas 9,74 procento).

Žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad pagrindinis „City Service“ akcininkas UAB „Icor“ jau pateikė oficialaus siūlymo cirkuliarą ir kitus dokumentus Lietuvos Bankui, kuris per 2 savaites turi juos išnagrinėti ir pateikti atsakymą. Akcijos bus superkamos, nes lapkričio 6 dieną „City Service“ akcininkų susirinkime pagrindinio akcininko turimais balsais buvo nuspręsta išbraukti bendrovės akcijas iš Vilniaus biržos prekybos sąrašo.

Anksčiau skelbta preliminari supirkimo kaina yra 1,715 euro už akciją. Nuo lapkričio 16 dienos „City Service“ akcijomis jau galima prekiauti Varšuvos biržoje. Tiesa, likvidumas joje dar labai menkas.