Dienos pradžioje Vokietijoje buvo paskelbta, kad pramonės produkcijos apimtys spalio mėnesį augo 0,2 proc., nors buvo tikėtasi sulaukti 0,8 proc. pokyčio. Žinoma, tai nėra didelis pasikeitimas, tačiau tai parodo šio sektoriaus atsigavimą, nes prieš tai du mėnesius, rugpjūtį (-0,6 proc.) ir rugsėjį (-1,1 proc.), šis rodiklis buvo neigiamoje pusėje.

Į praeitą savaitę paskelbtas ECB monetarines priemones investuotojai sureagavo jautriai, stumiant didžiuosius regiono indeksus žemyn. Per savaitgalį dauguma investuotojų peržvelgė esamą situaciją ir įvertino, kad reakcija buvo per daug neadekvati, o tai vakar dieną prisidėjo prie augančios paklausos atpigusioms akcijoms.

JAV akcijų rinkose investuotojai nerimauja dėl artėjančio FED‘o susitikimo, kurio metu gali būti didinamos bazinės palūkanų normos, S&P 500 indeksui dieną užbaigiant su -0,70 proc. vertės kritimu. Prie tokio pokyčio papildomai prisidėjo bendrovės, kurios savo veiklą nukreipusios į iškastinius energijos šaltinius.

Žaliavinės naftos kaina pirmadienį priartėjo prie žemiausio lygio per pastaruosius šešerius metus, Brent Oil naftos bareliui kainuojant 40,73 (-5,28 proc.) JAV dolerius, o WTI Oil pasiekiant 37,65 (-5,8 proc.) JAV dolerio už barelį ribą. Iš esmės tokį pasikeitimą sąlygojo pasklidusi informacija, kad naftos produkciją eksportuojančių šalių organizacija OPEC nesiruošia lėtinti naftos išgavimo pajėgumų, sukuriant dar didesnę pasiūlą.

Šiandien ryte buvo paskelbta, kad Kinijos metinis lapkričio mėn. eksportas susitraukė -6,8 proc. (prognozė -5,0 proc.), o importas krito -8,7 proc. (-11,9 proc.). Nors šios šalies importas buvo neigiamas, tačiau yra įžvelgiama pasikeitusi paklausa užsienio produkcijai, nes spalį šis rodiklis krito net -18,8 proc.

Prie šiandien svarbesnių ekonominių rodiklių galime priskirti trečiojo ketvirčio euro zonos preliminarų BVP, kuris turėtų išlaikyti 1,6 proc. teigiamą pokytį.

Valiutų rinkos

EUR/USD valiutų santykis vakar dieną susitraukė -0,4 proc. iki 1,0837 lygio, o šiandien matomas euro stiprėjimas prieš JAV dolerį, valiutų santykiui atsistatant iki 1,0879 (+0,4 proc.) lygio.

Šiandien galime sulaukti didesnių poros svyravimų 12:00 val., skelbiant patikslintą euro zonos ekonomikos BVP. Prognozuojama, kad šis rodiklis išliks stabilus, tačiau jeigu jis pasikeistų į teigiamą pusę, tai, tikėtina, sustiprintų pasitikėjimą euro zonos ekonomikos padėtimi ir euro vertę nukreiptų augimo linkme kitų, pagrindinių valiutų atžvilgiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį „Panevėžio statybos trestas“ paskelbė, kad yra pasirašyta sutartis dėl naujo sandėliavimo ir administravimo patalpų pastato statybos Vilniuje.

Ši naujiena rinkoje buvo įvertinta teigiamai, bendrovės akcijos kainai šoktelint +4,2 proc., tačiau dienos apyvarta pozicijoje buvo skurdi ir sudarė tik 5,3 tūkst. eurų.

Pagal investuotojų aktyvumą į pirmąsias gretas vakar dieną išsiveržė Talino biržoje kotiruojama bendrovė „Olympic Entertainment Group“, jos akcijos kainai šoktelint 2,19 proc., o 44 sandorių metu buvo apsikeista akcijomis už daugiau nei 70,9 tūkst. eurų.

Vakar dieną bendra trijų šalių apyvarta buvo žemesnė nei įprastai ir pasiekė tik 295 tūkst. eurų, Baltic Benchmark indeksui augant 0,32 proc.