Energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijos atpigo ketvirtą dieną iš eilės (sektoriaus pokytis S&P 500 indekse -3,67 proc.). Naftos kaina vakar smuko daugiau negu 5 proc. ir pasiekė 2009 m. pradžios žemumas („Brent“ rūšies -5,28 proc. – iki 40,73, WTI rūšies - 5,80 proc. – iki 37,65 JAV dolerio už barelį).

Praėjusį penktadienį Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (angl. OPEC) nepriėmus sprendimo apriboti išgaunamos naftos mastą, rinkoje išliekančios perteklinės pasiūlos neigiamas poveikis kainai trumpuoju laikotarpiu išlieka tikėtinas.

Kartu su naftos kaina krenta ir vadinamųjų žaliavų valiutų vertė – Norvegijos krona ir Rusijos rublis euro atžvilgiu pirmadienį atpigo 1,4 procento.

Nuo metų pradžios „Bloomberg“ naujienų agentūros skelbiamas 22 pagrindinių žaliavų kainas įvertinantis indeksas „Commodity Index“ sumenkęs daugiau negu 25 procentus.

Šįryt paskelbta, kad didžiausios pasaulyje žaliavų vartotojos Kinijos eksportas lapkritį smuko 6,8 proc., o importo mastas, besitraukiantis jau 13 mėnesių iš eilės, – 8,7 procento.

Artėjant Federalinės rezervų sistemos (FED) posėdžiui, kuriame, tikimasi, bus priimtas sprendimas kelti palūkanų normą, skatinamąją pinigų politiką vykdantis Kinijos centrinis bankas, panašu, jau pradėjo koreguoti nacionalinės valiutos vertę – pirmadienį ir antradienį JAV dolerio ir Kinijos juanio kurso (USD/CNY) centrinis paritetas kilstelėtas 0,21 ir 0,15 procento.

Prastoko investuotojų Azijoje ūpo (09:25 Lietuvos laiku Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -1,89 proc., Japonijos NIKKEI 225 -1,04 proc.) neprasklaidė ir geresni, negu laukta, Japonijos BVP duomenys. Galutinis įvertis parodė, kad Japonijos ekonomika trečiąjį ketvirtį, perskaičiavus į metų tempą, ne smuko 0,8 proc., kaip skelbta anksčiau, o ūgtelėjo 1 procentu.

Pirmadienį pasistiebusioms Europos bendrovių akcijoms (EURO STOXX +0,88 proc., Vokietijos DAX +1,25 proc., Prancūzijos CAC 40 +0,88 proc.) šiandien gali būti sunkiau atsilaikyti iš JAV ir Azijos pučiantiems vėjams, tačiau pagrindinių indeksų ateities sandorių vertės šįryt nežymiai kyla. Tuštokame ekonominių rodiklių kalendoriuje antradienį – informacija apie Jungtinės Karalystės pramonės ir gamybos produkcijos dinamiką bei antrasis euro zonos trečiojo ketvirčio BVP įvertis.

Baltijos biržose štilis tęsiasi – bendra apyvarta nesiekė 0,4 mln. eurų, sudaryti 335 sandoriai.
Taline dominavo pirkėjai (OMXT +0,43 proc.), Vilniuje akcijų kainos smuktelėjo (OMXV -0,31 proc.) o Rygoje beveik nekito (OMXR +0,02 procento). Aktyvia prekyba ir teigiamu kainos pokyčiu pasižymėjo „Olympic Entertainment Group“ (+2,19 proc.) ir „Tallinnk Group (+0,72 procento).

Nukritus „Lietuvos dujų“ (-3,07 proc.) akcijų kainai, prekyba jomis, kaip ir LESTO (0 proc.), vyko gana pasyviai.

Vakar Vilniaus birža oficialiai pranešė, kad dėl reorganizavimo prekyba abiejų bendrovių akcijomis galutinai bus stabdoma nuo gruodžio 11 dienos.

Naujosios bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ akcijos prekybos sąraše turėtų debiutuoti kitų metų sausio 12 dieną.

Šios savaitės investuotojo kalendorius yra ypač skurdus – trečiadienį bus paskutinė diena, kada Latvijos „SAF Technika“ akcijų pirkėjai įgis teisę į išmokamus 0,34 euro už akciją dividendus, o ketvirtadienį „Vilkyškių pieninė“ ketina skelbti lapkričio pardavimo duomenis. Vis dėlto tradiciškai savo investicijas dar prieš metų pabaigą siekiantys perskirstyti investuotojai artimiausiomis savaitėmis rinkai turėtų įpūsti daugiau gyvybės.