Labiausiai atpigo energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijos (sektoriaus pokytis EURO STOXX 50 indekse -2,04 proc.).

Penktadienį Vienoje vykusiame pusmetiniame susitikime Naftą eksportuojančių šalių organizacija (angl. OPEC) ne tik nepriėmė sprendimo mažinti grupės narių išgaunamos naftos mastą, bet ir visai atsiribojo nuo iki šiol galiojusios oficialios gavybos kvotos (30 mln. barelių per dieną). OPEC prezidento teigimu, iki kito grupės susitikimo 2016-ųjų birželį kasdien bus išgaunama apie 31,5 mln. barelių juodojo aukso.

Tarptautinės energetikos agentūros vertinimu, perprodukcija pasaulinėje naftos rinkoje šiuo metu siekia apie 2 mln. barelių per dieną. „Brent“ rūšies naftos kaina šįryt laikosi žemiau 43, o WTI rūšies – žemiau 40 JAV dolerių už barelį. Ketvirtadienį rinkos dalyvių lūkesčiams ir Europos centrinio banko (ECB) sprendimams pastebimai prasilenkus, penktadienį ECB vadovas Marijus Dragis patikino, kad, siekiant kainų stabilumo tikslo, Valdančiosios tarybos pasirengimas panaudoti visas galimas pinigų politikos priemones išliks neribotas.

EUR/USD kursas, gruodžio 3- iąją šoktelėjęs daugiau negu 3 proc., penktadienį suktelėjo atgal (-0,54 proc. – iki 1,0881 JAV dolerio už eurą). Praėjusios savaitės pabaigoje 0,20 proc. punkto (iki 0,67 proc.) išaugęs Vokietijos vyriausybės 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas kol kas nesikeičia. Gera darbo rinkos informacija kilstelėjo JAV akcijų rinkos dalyvių ūpą, todėl penktadienio prekyba sesija baigėsi 2 proc. viršijusiu pagrindinių indeksų vertės pokyčiu (S&P 500 +2,05 proc., DOW JONES +2,12 proc., NASDAQ +2,08 proc.).

L:apkritį JAV sukurta 211 tūkst. (laukta 200 tūkst.), iš viso per šiuos metus – 2,3 mln. naujų darbo vietų. Kaip ir buvo tikėtasi, nedarbo lygis šalyje išliko 5 proc., o vidutinis valandos darbo užmokestis, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, ūgtelėjo 2,3 procento. Rinkos dalyvių lūkesčiai jau kitos savaitės viduryje sulaukti pirmojo palūkanų normos didinimo po gerų ekonominių duomenų tik sustiprėjo – tokio sprendimo tikimybė, atsižvelgiant į FED bazinių palūkanų ateities sandorių vertę, pasiekė 78 procentus. JAV doleris sustiprėjo kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu – tarptautinę vertę nustatantis „Bloomberg“ naujienų agentūros skelbiamas indeksas „US Dollar Index“ kilstelėjo 0,64 procento. Pozityviai šįryt nusiteikę ir investuotojai Azijoje (09:40 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +0,99 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +0,34 proc.).

Šįryt teigiamos pagrindinių indeksų ateities sandorių vertės žada saulėtą pirmadienį ir Europos akcijų biržose. Antroji gruodžio savaitė pilna svarbių makroekonominių naujienų iš Kinijos.

Antradienio rytą bus skelbiama lapkričio mėn. užsienio prekybos informacija, trečiadienį – vartotojų ir gamintojų kainų dinamika, o savaitgalį – pramonės produkcijos ir mažmeninės prekybos apyvartos duomenys. Baltijos šalių biržos savaitę užbaigė kilimu (OMXV +0,47 proc., OMXT +0,33 procento).

Daugiau negu pusę visos regiono biržų apyvartos sudarė 0,5 mln. eurų vertės tiesioginis sandoris „Aprangos“ (0 proc.) akcijomis. „Šiaulių banko (- 0,68 proc.) akcijas ir toliau aktyviau pardavinėjo su valdymo organais susiję asmenys, ir tai neigiamai veikia jų kainą.

Nuo lapkričio pradžioje buvusių aukštumų ji jau nusirito 9 procentais. „Klaipėdos naftos“ (+1,63 proc.) akcijos brango, nors lapkričio mėnesio krovos ir pajamų rezultatas buvo gana prastas.

Panašu, kad nemaža pardavėjų dalis atitraukė savo pavedimus paskelbus puikius trečiojo ketvirčio rezultatus, ir tai sudaro sąlygas kainai kilti netgi esant palyginti nedidelei apyvartai.

Dėl techninių priežasčių prekyba „Lietuvos dujų“ ir LESTO akcijomis taip ir nebuvo atnaujinta penktadienį ir prasidės šiandien. Jau anksčiau abi bendrovės pranešė, kad prekyba jų akcijomis vyks iki gruodžio 10 dienos (imtinai).

Po to ji bus sustabdyta galutinai, o sausio 12 dieną planuojama pradėti prekybą naujosios bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) akcijomis. Viena LESTO akcija bus keičiama į 1,09206846 ESO akcijos, o „Lietuvos dujų“ – į 0,80871354 ESO akcijos.