Pastarojo rodiklio pakeitimas davė nedidelį neigiamą efektą akcijų rinkoms, tačiau aktyvus didžiųjų Europos indeksų kritimas prasidėjo 15:30 val., vykstant ECB konferencijai.

Investuotojai tikėjosi, kad ECB paskelbs apie daug didesnes kiekybinio skatinimo apimtis, siekiant išjudinti euro zonos ekonomiką, tačiau vietoje to buvo pasakyta, kad šiuo metu superkamų vertybinių popierių mastai nedidės (60 mlrd. eurų kas mėnesį), o skatinimo programa bus pratęsiama iki 2017 metų kovo mėn.

Ši informacija nepateisino investuotojų lūkesčių, kurie suskubo didinti akcijų pasiūlą, indeksams patiriant reikšmingus kritimus ir dieną Vokietijos DAX užbaigiant susitraukiant 3,58 proc., o Stoxx Europe 600 mažėjant 3,14 proc.

Momentiškai kylanti euro vertė prieš JAV dolerį skaudžiai paveikė automobilių pramonės indeksą jo vertei Stoxx Europe 600 sudėtyje mažėjant 3,62 proc.

Už Atlanto nuotaikos buvo taip pat neigiamos, S&P 500 krentant -1,44 proc., o Dow Jones vertei mažėjant -1,42 proc. Iš esamos situacijos susidaro vaizdas, kad ECB nemato didesnės grėsmės vietos ekonomikai, o FED‘as vis garsiau pasisako, kad JAV ekonomika jau pasiruošusi bazinės palūkanų normos didinimui šiais metais, o šias kalbas sustiprina vakar paskelbti šalies ekonominiai rodikliai: fabrikų užsakymų apimtys spalio mėnesį augo nuo -0,8 proc. iki 1,5 proc.

Šiandien buvo paskelbta, kad Vokietijos fabrikų užsakymų apimtys kilo nuo -0,7 proc. iki 1,8 proc. Penktadienį daugelio dėmesys bus nukreiptas į JAV dirbančiųjų skaičių be žemės ūkio sektoriaus.

Prognozės rodo, kad lapkričio mėnesį tikimasi sulaukti 200 tūkst. naujai sukurtų darbo vietų, kai šis rodiklis spalį sudarė 271 tūkst. Jeigu ši prognozė pasitvirtintų ar skaičius augtų aktyviau, tai tikėtina dar labiau padidint tikimybę (kuri šiuo metu siekia 74 proc.), kad FED‘as ryšis kelti palūkanų normas šį mėnesį.

Valiutų rinkos

Rinkos reakcija į ECB veiksmus buvo labai stipri. EUR/USD valiutų kursas vakar dieną svyravo 4,34 proc. amplitudėje, nuo žemiausią dienos lygio ties 1,0524 iki aukščiausio ties 1,0981.

Investuotojams nesulaukus agresyvesnio euro zonos skatinimo, euras sustiprėjo prieš JAV dolerį net 3,06 proc., lygiui apsistojant ties 1,0940. Atrodo, kad situacija gali būti per daug suaštrinta, šiandien matant 0,6 proc. EUR/USD kurso mažėjimą.

Už Atlanto šiandien investuotojai lauks darbo rinkos rodiklių. Jeigu jie bus geresni, galime sulaukti aktyvesnio JAV dolerio stiprėjimo prieš eurą, tikintis dar šiais metais sulaukti JAV bazinės palūkanų normos pakėlimo.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskelbi „Tallink Grupp“ lapkričio mėnesio veiklos rezultatai davė teigiamą impulsą prekybos metu, akcijos kainai šoktelint 0,72 proc. iki 0,839 euro už akciją, o dienos apyvarta viršijo 69,7 tūkst. eurų. „Pieno žvaigždės“ paskelbė, kad vienas iš akcininkų „East Capital AB“ neteko dalies balsavimų teisių.

Tai rodo, kad fondas buvo suinteresuotas susimažinti investicijų portfelį šioje pozicijoje ir dalyvavo bendrovės oficialiame siūlyme.

Vakar prekyba „LESTO“ ir „Lietuvos dujos“ akcijomis buvo sustabdyta dėl vykusių akcininkų susirinkimų, kurių metu buvo galutinai patvirtintos įmonių reorganizavimo sąlygos sujungiant jas į vieną elektros ir dujų skirstymo operatorių – AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Prekyba šiandien bus atnaujinta, tačiau tik penkioms sesijoms iki gruodžio 11 dienos. Tada prekyba bus sustabdyta iki pat ESO listingavimo pradžios (numatoma data – 2016 sausio 12).

Šiandien „Klaipėdos nafta“ paskelbė, kad naftos produktų krovos apimtys lapkričio mėnesį buvo 1,6 proc. mažesnės, o per vienuolika mėnesių krova augo net 16,5 proc., o pardavimų pajamos buvo net 18,8 proc. didesnės nei prieš metus.