Metalo produkcijos gamintoja „ArcelorMittal S.A.“ vakar dieną patyrė stiprų vertės kritimą, akcijos kainai susitraukiant net -8,86 proc.

Toks pokytis susidarė po prognozių, kad kitais metais metalo gaminių kainos gali būti mažesnės dėl besitraukiančios pasaulinės šios produkcijos paklausos. Trečiadienį paaiškėjo, kad euro zonos metinis infliacijos lygis, kaip ir mėnesį prieš tai, išliko ties 0,1 proc., o dauguma tikėjosi sulaukti šios rodiklio kilimo iki 0,2 proc.

Tai uždegė žalią šviesą ECB imtis griežtesnių monetarinės politikos priemonių, kurios išjudintų regiono ekonomiką. Analitikai tikisi, kad centrinis bankas šiandien pakeis depozitinę palūkanų normą nuo -0,2 proc. iki -0,3 proc.

O rinkos dalyviai spekuliuoja, kad tai bus tik mažas žingsnis, kuris duos nedidelį efektą ekonomikai ir bus reikalingos papildomos priemonės, tokios kaip kiekybinis skatinimas didinat superkamų finansinių instrumentų apimtis.

Trečiadienį investuotojus nustebino išaugęs daugiau nei tikėtasi dirbančiųjų skaičius privačiame sektoriuje. Po patikslintų duomenų buvo aišku, kad spalio mėnesį šiame sektoriuje buvo sukurta 196 tūkst. naujų darbo vietų, o lapkritį šis rodiklis šoktelėjo iki 217 tūkst. (prognozė 190 tūkst.).

Bendrai žiūrint, šie duomenys rodo pozityvią tendenciją, tačiau pagrindiniai JAV akcijų indeksai krito (S&P 500 -1,1 proc.), augant tikimybei, kad FED‘as galės lengviau priimti sprendimą dėl bazinės palūkanų normos didinimo gruodžio mėnesį.

Taip pat vakar dieną FED‘o prezidentė oponavo, kad būtų palanku keisti bazines palūkanų normas greičiau, matant pagyvėjimą darbo rinkoje ir tikintis, kad infliacija sparčiau kils iki banko užsibrėžto lygio ties 2,0 proc.

Šiandien didelė dėmesio dalis bus sukoncentruota į ECB skelbiamas bazines palūkanų normas.

O taip pat investuotojai stebės JAV savaitinį bedarbių paraiškų skaičių, gamyklų užsakymų apimtis bei ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų pasikeitimą.

Valiutų rinkos

Trečiadienį EUR/USD valiutų santykis buvo pasiekęs žemiausią lygį ties 1,0551, tačiau baigiantis dienai kursas atšoko nuo dugno ir išliko ties 1,0615 riba.

Šiandien ryte pastarasis kursas išlaiko neigiamą kryptį, fiksuojant 0,25 proc. (1,0589) kritimą. Vakar paskelbti JAV darbo rinkos duomenys suteikė JAV doleriui stiprumo prieš eurą, o euras papildomai buvo slegiamas dėl spekuliacijų, kad ECB imsis papildomų priemonių euro zonos ekonomikos skatinimui.

Šiandien 14:45 val. ECB paskelbs palūkanų normas, o 15:30 val. vyks centrinio banko prezidento Mario Draghi spaudos konferencija. Taigi ketvirtadienį įpusėjus dienai galime sulaukti aktyvių EUR/USD svyravimų.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną bendrovės „Lesto“ akcijos vertė kilo 2,15 proc. (apyvarta 24,4 tūkst.), o „Lietuvos dujos“ vertė šoktelėjo 3,89 proc. (apyvarta 19,6 tūkst.).

Šiandien vykta bendrovių neeiliniai visuotiniai akcininkų susirinkimai, todėl prekyba šiomis akcijomis yra sustabdyta, kad investuotoja turėtų laiko susipažinti su sprendimais.

Tikėtina, prekyba bus atnaujinta penktadienį ir vyks iki gruodžio 11 dienos. Po kitos savaitės penktadienio prekyba pastarosiomis bendrovės vėl bus sustabdyta, laukiant reorganizavimo, apjungiant bendroves į viena – „Energijos skirstymo operatorius“.

Tikėtina, naujos bendrovės akcijomis bus galima prekiauti 2016 metų sausio mėnesio pabaigoje.

Šiandien „Tallink Grupp“ paskelbė, kad šių metų lapkričio mėnesį keleivių skaičius buvo -4,2 proc. mažesnis, krovinių perplukdyta -0,6 proc. mažiau, tačiau automobilių srautas didėjo 1,9 proc. lyginant su praėjusiais metais.