Investuotojai sunerimo dėl JAV ekonomikos duomenų, kurie parodė, kad lapkričio mėnesį gamybos sektoriaus aktyvumas vietoj prognozuoto kilimo patyrė kritimą.

Tokie duomenys siuntė signalą, kad didžiausia pasaulyje ekonomika yra ne tokiame tvirtame kelyje, o FED‘o šį mėnesį galimas bazinės palūkanų normos kėlimas gali sudaryti sunkumų tolesniam vystymuisi.

Žinoma, JAV akcijų rinkose pastaroji informacija buvo sutikta pozityviai. S&P 500 indeksas pakilo net 1,07 proc. ir dienos prekybą uždarė pasiekdamas šio mėnesio pradžioje buvusį lygį.

Iš esmės investuotojai buvo teigiamai nusiteikę, dėl spekuliacijų, kad FED‘as gali neskubėti keisti bazines palūkanų normas gruodžio mėnesį.

Tačiau tikimybė, kad šio veiksmo bus imtasi šiuo metu siekia net 72 proc., atsižvelgiant į FED‘o fondų ateities sandorių reikšmes.

Šiandien svarbesnių duomenų sulauksime iš JAV, kur paaiškės privataus sektoriaus dirbančių skaičiaus augimas lapkričio mėnesį. Analitikai prognozuoja, kad šis rodiklis turėtų apsistoti ties 190 tūkst., kai mėnesį prieš privačiame sektoriuje buvo sukurta 182 tūkst. naujų darbo vietų.

Valiutų rinkos

EUR/USD valiutų santykis vakar dieną šoktelėjo 0,64 proc. iki 1,0633 ribos. Prastesni JAV šalies makroekonominiai rodikliai silpnino JAV dolerio vertę, o prie papildomo euro stiprėjimo dalinai prisidėjo informacija iš Vokietijos.

Euro zonoje didžiausią ekonomiką turinčioje šalyje buvo paskelbta, kad nedarbo lygis apsistojo ties 6,3 proc. ir tai yra žemiausias lygis per visą šalies istoriją.

Taip pat Vokietijoje buvo paskelbta, kad gamybos sektoriuje pastebimas pagyvėjimas, šio sektoriaus indekso reikšmei keičiantis nuo 52,6 iki 52,9. Šiandien ryte EUR/USD santykis laikosi ties 1,0620 riba, o investuotojų dėmesio centre bus euro zonos infliacijos metinis lygis, kuris, tikimasi, pakils nuo 0,1 proc. iki 0,2 proc.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį Vilniaus ir Talino biržų indeksai kilo atitinkamai po +0,86 proc. ir +0,36 proc., Rygos indeksas pasuko priešinga linkme, jo vertei sumažėjant -0,4 proc.

Bendras trijų šalių aktyvumas neišsiskyrė, dienos apyvartai pasiekiant 696,7 tūkst. eurų. Į lyderio gretas, pagal apsikeistų vertybinių popierių vertę, išsiveržė azartinių lošimų bendrovė „Olympic Entertainment Group“, akcijos kainai išliekant stabiliai ties 1,81 euro ir 70 sandorių metų investuotojams apsikeičiant akcijomis už daugiau nei 242,6 tūskt. eurų.

Vakar bendrovė išplatino pranešimą, kad vykdant plėtrą Estijoje buvo įsigytas kitas azartinių lošimų operatorius, o šiuo pirkimu bendrovė padidins savo valdomą tinklą šalyje iki 24 vietų. Nurodomą, kad įsigyjamos bendrovės pajamos per 2014 metus sudarė 3,0 mln. eurų.

Šiandien bendrovė paskelbė, kad galutinai įvykdė Latvijos azartinių lošimų operatoriaus „SIA Garkalns“ įsigijimą ir tokiu būdų valdomą tinklą šalyje išplėtė iki 57 vietų. Vilniaus biržoje prekybos aktyvumu išsiskyrė „Grigeo Grigiškės“.

Pozicijoje buvo sudaryta 11 sandorių, kurių bendra apyvarta perkopė 53,5 tūkst. eurų, akcijos kainai paskutinio sandorio metu išliekant ties 1,08 euro/vnt.

Latvijoje investuotojai didino „Olainfarm“ bendrovės akcijų pasiūlą, apyvartai viršijant 30,3 tūkst. eurų ir kainai krentant 1,61 proc. Šiandien vyks bendrovių „LESTO“, „Lietuvos dujos“ ir „Ventspils nafta“ neeiliniai visuotiniai akcininkų susirinkimai, o kitos bendrovės nėra numačiusios paskelbti svarbesnės, su veikla susijusios informacijos.